tomatsoppa i vit tallrik med färska tomater brevid
tomatsoppa i vit tallrik med färska tomater brevid

Ljuvlig tomatsoppa med vitlök.

(4 personer)
6 solmogna plommontomater

12 vitlöksklyftor

1/2 dl olivolja

1 urkärnad chilifrukt

1 msk paprikapulver

4 dl passerade tomater

2 msk tomatpuré

5 dl grönsaksbuljong

salt och peppar

persilja

Till servering:

pocherat ägg, se recept nedan

Beredning: Dela tomaterna i mindre bitar. Skala och dela vitlöken på längden. Hetta upp olivolja i en kastrull, lägg i vitlöken och låt puttra utan att ta färg, ca 4 min. Tillsätt tomaterna, skivad chili och paprikapulver och fräs i någon min. Häll på passerade tomater, tomatpuré och buljong. Låt soppan koka i 20 min. Kör soppan slät med stavmixer och smaka av med salt och peppar. Servera med ett pocherat ägg och lite hackad persilja.

POCHERAT ÄGG
4 ägg

1/2 dl ättiksprit, 12 %

Beredning: Koka upp ca 5 dl vatten och ättiksprit i en liten kastrull, vattnet ska gå upp minst 5 cm på kastrullkanten. Sänk värmen så att vattnet nätt och jämnt sjuder. Knäck ner ett ägg i taget i en kaffekopp. Stjälp försiktigt ner det i vattnet, sjud tills vitan har ­blivit fast, 5–6 min. Gulan ska vara lös.

Ta upp äggen med en hålslev och lägg i en skål med kallt vatten.

Av JAN-ERIK HAGBOHM

Foto PETER KAM