Torsk med ­spetskål i grön curry

Torsk med ­spetskål i grön curry

(4 personer)
600 g torskrygg eller ­annan vit fisk

salt och peppar

1 huvud spetskål

rapsolja till stekning
Sås:
2 dl kokosmjölk
2 dl fiskbuljong
1 msk grön currypasta
1 vitlöksklyfta
10 färska basilikablad
saft av 1 lime
ev 1 knivsudd kajenn­peppar

Beredning: Salta och peppra fisken. Ansa och skär spetskålen i 4 klyftor, lägg ner i lättsaltat vatten och låt koka i 3–4 min. Ta upp och låt rinna av.

Blanda kokosmjölk och fiskbuljong med grön currypasta och pressad vitlök i en kastrull. Låt koka tills såsen börjar tjockna. Tillsätt finhackad basilika och limesaft. Smaka av med salt, peppar och ev kajennpeppar.

Salta spetskålen lite och stek snitt­ytorna i en skvätt olja så de får en fin stekyta. Ta upp och håll kålen varm.

Hetta upp lite ny olja och lägg ner fisken. Stek i ca 2 min, vänd och stek i ytterligare ca 1 min. Servera tillsammans med kålen och såsen.

Av JAN-ERIK HAGBOHM

Foto TINE GUTH LINSE