Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Trendspaning: Vackraste buketterna och godaste recepten av – ogräs!

20 jun, 2019 
AvNina Nyström
Ogräset är trendigt – tips och idéer
I hållbarhetens era har ogräset letat sig från komposten in i såväl finkrogarnas kök som toppbarernas drinklistor och influencernas buketter. Här har vi samlat våra bästa recept och tips på hur du kan se ogräsets fördelar istället för nackdelar. Låt dig inspireras!
Annons

Foraging var ett av ordet som – helt i tiden – trendade under förra året. Foraging kan slarvigt översättas till närproducerat 2.0 – där man tar tänket ett steg längre och tar tillvara på ätbara växter som kan hittas kring husknuten. Ofta sådant vi ser som ogräs eller som går oss obemärkt förbi, men som kan vara både goda och nyttiga. En del av dem är till och med riktigt vackra. Här kommer tips på goda, somriga recept och vackra dekorationer som du kan göra alldeles gratis med fynd från närområdet.

lupiner bukett
Lupiner är ett av våra klart vackraste ogräs.

Dekorera och gör buketter av ogräs

Ok, maskrosor kanske inte är de vackraste av ogräsen (förutom när de plockats med korta stjälkar av små barnahänder – då är de plötligt det gulligaste som finns). Men längs vägkanten växer faktiskt många blommor som ger en vacker fredagsbukett – alldeles gratis. Och då kan man unna sig fredagsbuketter varje dag om man så vill!

Annons

Vildväxande blommor som tusensköna, smörblommor, prästkragar, nyponros och renfana kan bli en underbar bukett tillsammans med klassiska ”ogräsväxter” som lupiner, tistlar, hundkex, kirskål, vildmorot och svajande strån. För att inte tala om hur många vackra blommor som kan användas i matlagning.

Ogräs i matlagning – sprängfyllt av nyttigheter

Många av våra vanligaste ogräs går även att använda i matlagning, som maskrosor, kirskål, nässlor, tistel och löktrav. Inte sällan är de dessutom mycket näringsrika. Glöm inte att skölja såklart.

Smoothie med nässlor

Nässlor

Kanske mest känt för nässelsoppa, men nässelpesto eller nässelpaj är andra delikatesser att prova. Brännässlor är riktig superfood – rika på C-, B- och K-vitamin samt järn, kalium, kalcium, magnesium, zink och kisel. Genom att mixa, förvälla eller steka nässlan får du bort den brännande känslan. Men använd bara bladet, skippa den grova stammen.

Maskrosor

maskros
Nyttja maskrosen – det fins ju gott om dem!

Alla trädgårdsägares värsta fiende nr 1 – maskrosen, kan användas i sallad, kokas, stekas, friteras – eller varför inte göra en solgul maskrosmarmelad?

Annons

Kirskål

Alla trädgårdsägares värsta fiende nr 2 – kirskål, funkar alldeles utmärkt som ingrediens i såväl soppa och paj som pesto.

potatissoppa

Tistel

Alla sorters tistlar går att äta, båda blad och rot. Använd färska blad som grönkål – koka dem som de är, smörstek dem eller mixa ner dem i gröna smoothies och juicer, tipsar Lisen Sundgren, en av föregångarna för foraging.

Löktrav

Löktrav, med sin distinkta och peppriga smak med drag av rädisa och vitlök är en bortglömd del av skogens skafferi. Lätt att känna igen – bladen närmast marken är hjärtformade medan de som sitter högre upp påminner om nässelblad. Hela växten går att äta, men vid tillagning försvinner smaken. Den funkar därför bäst till exempelvis sallad eller pesto. Löktrav har exempelvis använts flitigt av Michelin-belönade restaurangen Noma i Köpenhamn.

drinkar med ogräs
Byta ut myntan mot ogräs nästa gång?

Så gör du sommarens hetaste drinkar – med ogräs

Förutom att mixa ner ogräset i gröna smoothies, kan man även använda dem i drinkar! Emil Hed är en av de klarast lysande stjärnorna på den svenska bartenderhimlen. Han vill gärna slå ett slag för att använda just ogräs i drinkar; myskmadra, gatkamomill, kirskål och maskrosor passar perfekt för att göra en smakrik sirap av och blanda en god och trendig drink.  

Bildkälla toppbild: 1. ICA 2. Inspire Styling 3. TT

 

Annons