Det populära vindistriktet Valpolicella ligger i Veneto, nordöstra Italien. Distriktet är hem till både amarone och ripasso, två mycket kraftfulla och omtyckta vinsorter. Såväl amarone som ripasso tillverkas enligt metoden appassimento, men vad innebär egentligen det och vad är det för skillnad mellan vinerna?

Appassimento-metoden

Appassimento är den vanligaste tillverkningsmetoden i Valpolicella. Metoden går ut på att låta druvorna torka efter de skördats men innan de pressas. Efter skörd väljs de bästa druvorna ut och torkas på särskilda träställningar eller halmmattor i väl ventilerade hallar under fyra till sex månader. Detta för att få en så koncentrerad smak från druvorna som möjligt. Även sötman och alkoholhalten blir högre.

Vinsort: Amarone

Amarone är den lyxigaste av de två vinsorterna. Vinet görs på druvorna Corvina Veronese och Rondinella och har längst jäsningstid. Efter appassimento-metoden pressas druvorna och därefter får vinet jäsa. Sedan lagras det i minst tre år på ekfat. Typiska egenskaper för vinet är intensitet, arom och djup.

Vinsort: Ripasso

Ripasso består av färsk druvmust av klassiska Valpolicella-druvsorter likt amarone, men med tillägg av t.ex. Molinara, Corvinone och Croatina, som tillverkarna låter jäsa i två omgångar. Den första jäsningen sker på vanligt vis medan den andra görs med skalrester från amarone-tillverkningen. Ripasso lagras därefter i 24 månader innan det är färdigt. Detta ger ett kraftfullt vin, som är något mildare (och billigare) än amarone.

Vintips med matchande maträtter

– Viner från Valpolicella är mycket omtyckta bland svenskarna och framförallt till hösten då de passar utmärkt till mustiga grytor. Vinodlarna i det kända distriktet är passionerade och entusiastiska vinälskare, vilket lyser igenom i vinerna från området. Just vinhuset Sartori som ligger oss varmt om hjärtat var från början pionjärer i kvalitetsfrågor och vi rekommenderar dem starkt, säger Linda Sorby, Marketing Manager på The Wine Company.

Här är två viner med matchande maträtter att testa!

1. Sartori Valpolicella Ripasso 2015 (nr. 589488), 139 kr.

En doft av körsbär kompletteras med mycket fin kryddighet och en frisk och fruktig smak med lätta russintoner från pressrester av amarone.

Passar till: Risotto med höstsvamp eller en klassisk pasta bolognese toppad med parmesan.

Recept: Risotto med svamp och parmesan

Ripasso passar till risotto med skogssvamp och parmesan.

Ripasso passar till risotto med skogssvamp och parmesan.

2. Sartori Amarone 2014 (nr. 368607), 279 kr.

Kraftfull och aromatisk amarone med inslag av marmelad, te och blommor. Smaken är rik med en viskös, sammetslen textur.

Passar till: Stekt alternativt ugnsbakat nöt- eller viltkött och till hårda smakrika ostar.

Recept: Coeur de filet provencale

Amarone passar till coeur de filet provencale.

Amarone passar till coeur de filet provencale.

Psst! Har du även koll på skillnaden mellan champagne, cava och prosecco? Läs mer om det här!

 

Läs även:

Därför är det nyttigt att dricka vin

Ostar och viner till ostbricka – detta passar till!