Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Välj rätt fisk till middag

22 apr, 2009 
AvFemina
Annons
fiskmarknad
Välj rätt fisk till middag

TITTA & LUKTA

● En färsk fisk har klara och fina färger.

● En färsk fisk har inte grå eller bleka ögon.

● Det är svårare att bestämma kvaliteten på filead fisk. Ett tips är att lukta på den: den ska dofta friskt av hav och fisk.

ODLAD FISK

I dag finns det mycket odlad fisk med mycket hög kvalitet. Laxfiskar som säljs är nästan uteslutande odlade. Hälleflundra odlas med bra resultat och man gör också stora framsteg med torsken.

MER ÄN TORSK

Vill man inte äta torsk finns det flera alternativ, till exempel sej, hoki och kolja. Sillen är också en fantastisk fisk, relativt billig och dessutom nyttig. Sej är en av de absolut bästa fiskarna med mycket smak och ett fast kött. Gädda och abborre är andra alternativ. I stället för lax kan man njuta röding och öring. Och sedan har vi ju alla plattfiskar. Så visst kan vi fortfarande äta fisk med gott samvete.

Annons

NYKOMLINGAR

I dag hittar vi en massa nya arter i fiskdisken: kungsfisk, hajmal, smörfisk, havsruda med flera beroende på säsong och tillgång. Absolut värda att pröva!

FÖR BÄSTA RESULTAT

● Tillaga aldrig fisken för länge, då blir den bara torr, hård och tråkig. Utan håll koll på innertemperaturen. Fisken är klar när köttet håller 60°. Använd gärna en digital termometer med smal spets så skadas inte köttet.

● Generellt sett passar feta och fasta fiskar bäst till stekning eller grillning.

● Magrare fiskar ska stekas eller tillagas varsamt i ugn eller sjuda på svag värme.

● En fisk ska aldrig stekas eller kokas längre än till precis då lamellerna börjar lossna. Då är smak och konsistens som allra bäst.

● Ett annat tips för att se om fisken är klar är att hålla koll på fiskköttet. Vit fisk är klar när fiskköttet börjar bli vitt och ogenomskinligt och lax när köttet blir ljusrosa. Tillagningstiden beror givetvis också på storlek och tjocklek.

Av JAN-ERIK HAGBOHM

Annons