Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Välj rätt glas

01 sep, 2011 
AvFemina
Annons
Riedel

FINSMAKARFORM

Vill du utforska vinets värld ska det självklart vara med ett glas som framhäver doft och smakintrycket maximalt. Man behöver inte vara någon expert för att uppleva att glasets utformning påverkar aromupplevelsen och därmed förstå varför det finns olika glas för olika viner. Numera finns det till och med vinglas för olika druvor och för vin från olika distrikt. Fast att lägga vin drickandet på den nivån är överkurs men självklart kul att pröva.

TRE STÖTTEPELARE

Man klarar sig långt med tre olika typer av vinglas: ett för rödvin, ett för vitt vin och ett för mousserande vin. Dessertvinsglas är trevligt, men de är utformade på samma sätt som röd- och vitvinsglas, bara i en modell mindre.

Annons

KUPSTORLEKEN

Generellt kan man säga att rödvinsglas ska ha större kupa än vitvinsglas. Anledningen är att rött vin anses må bättre av en större mängd syre. Välj glas där kupan smalnar av mot toppen eftersom det koncentrerar dofterna mot näsan samt minimerar risken för spill när vinet snurras runt i kupan.

FÖR BUBBEL

Champagneglas ska ha en smal och hög kupa med nästan raka kanter, så kallade fluteglas, om man vill uppleva smak och doft till fullo. Förr serverades champagne ur coupeglas, vilka har en bred och låg form och nästan kan liknas vid små skålar. Ett festligt glas som är på väg tillbaka in i fin rummen igen och som enligt sägnen ska ha sin förlaga i Marie Antoinettes bröst. En sak som dock talar emot de vida glasen, är att man inte känner vinets doft lika bra.

BÄSTA VINGLASEN

Oavsett om du serverar vitt, rött eller mousserande vin, tänk på att:

● Allt är godare att dricka ur tunna glas.

● Glasen ska vara helt klara, så att man kan se vilken fantastisk färg vinet har.

● En stabil fot gör att glasen står stadigt och ger en mer avslappnad upplevelse.

● Man lätt ska kunna få ett bra grepp om glasets stjälk/ben.

● Glas som stått länge i skåpet kan lukta lite. Skölj i så fall ur dem med vatten eller diska lite lätt.

GREPPET AVSLÖJAR DIG

Lite kuriosa.

● Vinsnobbar håller längst ner på foten.

● Vinanalfabeter greppar själva kupan.

● Den sanna njutaren håller avslappnat i glasets stjälk/ben.

Annons