Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Välj rätt knivar till köket

22 okt, 2008 
AvFemina
Annons
knivar på magnetremsa
Välj rätt knivar till köket

VILKA KNIVAR BEHÖVS?

I de flesta fall tycker jag att tre knivar räcker.

● En större kockkniv är ett måste. Tack vare storleken och det rejäla greppet får man en god kontroll över det man arbetar med. Det är viktigt att kniven är väl balanserad och har en bra tyngd. En lämplig längd är 30–40 cm. Kockkniven ska användas till att till exempel skiva kött, rotfrukter och grönsaker och är även lämplig att hacka med.

● En kniv med mjukt blad. Den här sortens kniv ska inte vara för lång, 20–30 cm är lagom. Utmärkt att använda till fisk och sallader, tomater, frukt och annat som inte kräver den stora kockkniven.

● En liten skalkniv är perfekt att bland annat ansa och skala frukter med.

SÅ BEHÅLLER DU SKÄRPAN

Annons

● Många köper en dyr kniv och vågar inte slipa den eftersom man tror att den kommer att bli förstörd. Helt fel! Det är viktigt att slipa kniven nästan direkt efter att man har börjat använda den. Använder man kniven ofta ska man slipa den flera gånger i veckan.

● Två verktyg behövs: en knivslip med två roterande keramiska trissor som man drar kniven i några gånger. Sedan drar man kniven på ett bryne – gärna ett så kallat diamantbryne. Kniven

ska dras med en låg vinkel mot brynet några enstaka gånger.

● Om kniven är riktigt slö är det omöjligt att på egen hand få upp skärpan. Lämna då in kniven till slipning och börja därefter slipa som ovan.

DISKA RÄTT

● Tänk på att inte diska knivarna i maskin. Det sliter onödigt på den vassa eggen och att ha en vass kniv stående i bestickhållaren kan vara direkt farligt. Diska i stället med handdiskmedel och torka av med ren handduk.

● Häng helst upp knivarna på en magnethängare och kom ihåg att aldrig lägga en kniv i diskhon.

GLÖM INTE BORT ATT…

…man slinter och skär sig lättare med en slö kniv. Håll knivarna borta från barnen!

Annons