Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Våra favoritäppelrecept

10 sep, 2014 
AvFemina
Annons

TINAS ”UPSIDE DOWN”

Receptet är hämtat ur Tina Nordströms kokbok Tinas helg: Gamla godingar och nya favoriter (Bonnier fakta).

(8–10 bitar)
2 dl mörkt muscovadosocker
75 g smör
1 tsk salt
5–7 medelstora äpplen (Ingrid Marie eller liknande)
Kaksmet:
250 g rumsvarmt osaltat smör
1 dl brunt farin
1 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk stött kardemumma
1/2 dl konjak
Råkräm:
3 äggulor
1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vispad grädde

Beredning: Hetta upp muscovadosocker, smör och salt och vispa samman till en jämn och tjock sås. Skär äpplena i grova klyftor med skalet på. Smöra och sockra kanten på en springform, ca 24 cm i diam, och kläm fast ett bakplåtspapper i botten. Täck bottnen med muscovadosåsen och arrangera sedan äpplena snyggt ovanpå. Vispa smör och socker pösigt till smeten. Vispa ner ett ägg i taget och sedan övriga ingredienser så att det blir en jämn smet. Smaksätt med konjak. Häll smeten över äpplena i formen och ställ in mitt i 200° varm ugn och grädda tills kakan är gyllenbrun och fast, ca 45 min.

Annons

Vält ut kakan ur formen så att undersidan med äpplena kommer uppåt. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker till krämen. Rör ner den vispade grädden och servera råkrämen till kakan.

APPLE FRITTERS

Linda Lomelinos oemotståndliga munsbitar. Receptet är hämtat ur hennes bok Sweet food & photography (Bonnier fakta).

(15–20 bitar)
Äppelfrityrsmet:
1 äpple (100 g)
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk malen kanel
1 tsk salt
1/2 dl strösocker
3/4 dl mjölk
1 ägg
Till fritering:
5 dl raps-, solros- eller jordnötsolja
Till garnering:
florsocker

Beredning: Kärna ur äpplet och hacka det fint (behöver inte skalas). Skikta ner mjöl, bakpulver, kanel, salt och socker i en skål. Tillsätt mjölk och ägg och vispa till en jämn smet. Rör ner det hackade äpplet. Värm olja i en tjockbottnad kastrull till 180°. Klicka i rågade teskedar med smet och fritera 2–3 klickar åt gången i 2–3 min. Vänd på dem då och då så att de får fin färg runtom. Låt rinna av på hushållspapper. Pudra över florsocker och servera direkt.

Annons

ÄPPELNÖTDRÖM

Receptet är hämtat ur Katharina Ångström Isacssons och Lars Ångströms Äppel­fabriken (Natur & Kultur).

(8–10 bitar)
Fyllning:
4 äpplen, helst Gravensteiner
2 msk smör
2 msk råsocker
1 msk kanel
Kaksmet:
100 g smör
1 1/2 dl mjölk, 3 %
3 ägg
3 dl råsocker
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
150 g mandelmassa, grovriven
1 tsk kardemumma, nystött
200 g blandade nötter och mandlar
Till servering:
gärna vaniljglass

Beredning: Börja med fyllningen. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Smält smöret och tillsätt socker och äppelklyftor. Stek i några minuter. Pudra över kanel och ställ åt sidan. Smält smöret till smeten. Tillsätt mjölken. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner smörmjölken i äggblandningen. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål och sikta ner det i smeten. Rör till en jämn smet. Blanda ner mandelmassa och kardemumma. Häll smeten i en smord och bröad, rund form med löstagbar kant, ca 26 cm i diam. Lägg äppelklyftorna på smeten och strö över nötterna. Ställ in i nedre delen av 175° varm ugn och grädda i 50–60 min. Pröva med sticka. Kakan ska fortfarande vara något geggig i mitten så att den sjunker ihop lite när den har svalnat.

Annons

ÄPPELPAJ MED PEKANNÖTTER

En härligt, lite salt paj. Receptet är Jonas Crambys. Passar lika bra som dessert som till kaffet.

(6 personer)
2 1/2 dl pekannötter
2 dl dinkelmjöl
2 msk råsocker
2 msk strösocker
1 tsk havssalt
1 tsk kanel
100 g smör
4–6 äpplen
rivet skal av 1 citron
1 dl råsocker
2 msk maizena
Till servering:
vaniljglass eller vaniljsås

Beredning: Grovhacka nötterna och kör dem tillsammans med mjöl, socker, salt, kanel och smör till en smulig massa i matberedare. Skala och skiva äpplena och blanda med citronskal, socker och maizena. Lägg äpplena i en smord form, ca 24 cm i diam. Smula degen över.

Grädda mitt i 175° varm ugn i ca 40 min eller tills degen är knaprig och äpplena mjuka. Toppa med aningen salt och servera tillsammans med vaniljglass eller vaniljsås.

ÄPPELKAKA MED PINJENÖTTER

Hämtat ur Åsa Swanbergs Året runt med Saltå Kvarn (Ordalaget).

(8 bitar)
125 g smält smör
1 1/2 dl råsocker
2 ägg
2 tsk stött kardemumma
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk naturell yoghurt
Fyllning:
3 syrliga äpplen
3 msk råsocker
1 msk kanel
2 msk pinjenötter
Till dekorering:
1 msk florsocker

Annons

Beredning: Vispa smör och socker. Vispa ner äggen, ett i taget, och tillsätt kardemumma. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och vänd försiktigt ner det i smeten. Rör ner yoghurten och häll smeten i smord och bröad form, ca 20 cm i diam.

Skala och klyfta äpplena. Strö över ­socker och kanel. Lägg äppelklyftorna i ett fint mönster över smeten. Strö över pinje­nötter och ställ in i 200° varm ugn. Grädda kakan i 35–40 min, pröva med sticka. Låt svalna. Pudra med florsocker före serveringen.

SAFTIG ÄPPELKAKA

(10–12 bitar)
150 g smör
2 1/4 dl strösocker + 1/2 dl
2 små ägg
5 1/4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
5–6 äpplen

Beredning: Hacka samman smör och socker. Rör ner äggen, ett i taget. Tillsätt mjöl och bakpulver blandat och arbeta samman till en deg. Klä en smord och bröad kakform, ca 23 cm i diam, med drygt ²⁄³ av degen. Kärna ur äpplena, de behöver inte skalas, och skär i tunna klyftor. Fyll formen med äppelklyftorna. Strö över 1/2 dl strösocker. Rulla fingertjocka längder av resterande deg och lägg i rutmönster över äpplena. Ställ in i 225° varm ugn och grädda i 45–55 min eller tills äpplena är mjuka. Täck med folie om degen börjar bli för mörk.

Annons