stekpanna med köttfärs
stekpanna med köttfärs

Barnens favorit.

(4 personer)
· 1 gul lök, finhackad
· smör till stekningen
· ca 500 g blandfärs
· ev 1 vitlöksklyfta, riven
· salt och peppar
· 1 tsk paprikapulver
· 1–2 msk vetemjöl
· 1–2 msk tomatpuré
· 1–11 dl mjölk
· tomatketchup
· ev klippt persilja
Till servering:
· spagetti
· massor med gurkskivor
· mer ketchup

Beredning: Fräs löken blank och genomskinlig i smör i en stekpanna. Lägg i färsen och fräs den smulig. Tillsätt ev vitlök. Salta och peppra och pudra över paprikapulver och mjöl. Blanda ner tomatpurén. Häll på mjölk och tillsätt ketchup efter smak. Låt puttra 5–10 min. Smaka av. Garnera gärna med lite persilja och servera tillsammans med nykokt spagetti och rejält med nyskivad slanggurka. Och gärna mer ketchup.

KÖTTBULLAR MED STING

(4–6 personer)
· 300 g fläskfärs
· 300 g lammfärs
· 2 tsk salt
· 1 stor rödlök
· 3 vitlöksklyftor, finhackade
· 5 cm ingefära, riven
· 1 ägg
· 1 dl vispgrädde
· peppar
· smör till stekning

Beredning: Blanda köttfärs och salt. Riv löken på den grova sidan av rivjärnet och blanda ner i färsen tillsammans med vitlök och ingefära. Blanda väl och tillsätt ägg och grädde. Smaka av med peppar. Forma till bollar med kallvattensköljda händer och stek köttbullarna gyllenbruna i smör. Obs! Stek i omgångar, alltså inte för många åt gången.

LIMPAN

Sverige möter Medelhavet.

(4 personer)
· ca 500 g blandeller lammfärs
· 1 gul lök, finhackad
· 1 ägg
· salt och svartpeppar
· 1 tsk torkad oregano
· ca 75 g fetaost av fårmjölk
· 2 vitlöksklyftor
· 1–2 msk kapris
· 6 soltorkade tomater i olja
· några smörklickar
Till servering:

· kokt potatis

· sallad

Beredning: Blanda färsen med lök och ägg. Salta, peppra och krydda med oregano. Tillsätt fetaosten skuren i tärningar, ca 1×1 cm, riven vitlök, kapris och soltorkade tomater i strimlor. Blanda någorlunda väl och forma sedan till en limpa i en smord ugnsform. Toppa med några klickar smör och ställ in i 225° varm ugn. Låt steka i 25–30 min. Servera limpan tillsammans med kokt potatis och en fräsch sallad med vinägrett.

NIGELLAS BIFFAR

Receptet är Nigella Lawsons och själv beskriver hon sina biffar ”som en hamburgare i Mellanösternstil”.

(4 personer)
· 3 dl matvete
· 500 g lammfärs
· 4 tsk torkad mynta
· 4 tsk torkad oregano
· 1 vitlöksklyfta
· rivet skal av 1 citron
· olivolja till stekning
Till servering:
· 8 pitabröd
· strimlad grönsallad
· rejält med hackad mynta
· 1 rödlök skuren i tunna ringar
· 300 g hummus blandad med 3 dl tjock naturell yoghurt och 1 msk malen spiskummin
· 4 hackade tomater
· saft av 1–2 citroner

Beredning: Häll kokande vatten över matvetet, låt stå 15 min. Låt rinna av väl. Blanda matvete med färs, mynta, oregano, vitlök och citronskal väl. Forma till valnötsstora bollar och platta ut dem till små biffar (ca 34 st). Låt stå en stund i kylen om det finns tid. Stek sedan biffarna gyllenbruna i olivolja, ca 4 min på varje sida. Obs! Stek inte för många åt gången, då sjunker temperaturen och biffarna blir trist gråbruna. Värm bröden och snitta dem utefter kanten. Fyll dem med strimlad sallad, mynta och lökringar. Klicka i ett par msk hummus blandad med yoghurt och spiskummin. Lägg på 4–5 lammbiffar och kläm in lite tomatbitar. Droppa citronsaft över. Njut.

Av LOTTA HANSSON

Foto COLOURBOX

TILLBEHÖR TILL KÖTTFÄRS:
Hemlagad ketchup
Gör din egen pasta
Ljummen grönsallad med lyxiga linser