VARM AVOKADO

VARM AVOKADO

VARM AVOKADO

Avokado och bacon – kan det bli bättre?

(4 personer)
ca 1 dl majonnäs

1/2 tsk torkad dragon

2 msk finskuren gräslök

2 avokador

några droppar citronsaft

3 salladslökar

4 skivor surdegsbröd

olivolja

salt och peppar

1 paket bacon

krasse

Pocherat ägg:
4 ägg

2 msk ättikssprit, 12 %

Beredning: Blanda majonnäs med dragon och gräslök. Dela, kärna ur och skiva avokadorna. Droppa lite citronsaft över. Skiva salladslöken tunt.

Pochera äggen genom att koka upp ca 4 cm vatten i en liten ka­strull. Tillsätt ättikan, sänk värmen så att vattnet knappt sjuder. Knäck försiktigt ner ett ägg i taget, låt ­vitan dra ihop sig över gulan och låt ligga i vattnet tills ägget känns färdigt. Pröva genom peta lite lätt på gulan. Ta upp med hålslev och lägg äggen i kallt vatten. Häll bort ättiksvattnet. Fyll på med nytt rent vatten och värm tills det sjuder.

Rosta bröden och bred på majonnäsen. Fördela avokado och salladslök över. Knaperstek baconet och lägg det ovanpå.

Värm äggen i det varma vattnet någon minut, lägg dem sedan ovanpå baconet. Garnera med krasse och servera genast.

Först publicerat i Femina nummer 4 2013. Av JAN-ERIK HAGBOHM. Foto PETER KAM.