laxsallad

(4 personer)
400–500 g varmrökt lax

1 burk kronärtskockshjärtan

1 burk kidneybönor

1 burk stora vita bönor

1 burk cannellinibönor

1/2 knippa färsk lök, fint skuren

65 g rucola, grovt hackad

11/2 dl basilikamajonnäs, se recept nedan

salt och peppar

1 kruka basilika

Beredning: Häll av kronärtskocks­hjärtana och bönorna och spola med lite kallt vatten. Lägg allt i en stor skål och blanda med löken och rucolan. Tillsätt hälften av majonnäsen och blanda så att den täcker salladen. Salta och peppra. Dra bort skinnet från laxen och dela den i bitar med händerna. Lägg upp salladen på ett serveringsfat och toppa med lax och basilikablad. Servera tillsammans med resten av basilikamajonnäsen.

BASILIKAMAJONNÄS
2 äggulor

1 kruka basilika

1 tsk dijonsenap

1 msk vitvinsvinäger

21/2 dl matolja

saft av 1/2 citron

salt och peppar

Beredning: Mixa eller vispa äggulor med basilika, senap och vinäger. Tillsätt oljan droppvis under fortsatt mixning/vispning så att du får en majonnäs. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Tips! Majonnäsen blir lättare att slå och risken att den skär sig mindre om alla ingredienser har samma temperatur.

Av CAROLINE DAFGÅRD

Foto JOHANNA ÅKERBERG KASSEL

INSPIRERAD? LÄS MER:
Sju fräscha sallader
Härliga sommarsallader