Trendar: ModetrenderStylingtipsShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmodeKungligt mode

10 svenska modeögonblick jag aldrig glömmer

12 okt, 2022 
Det finns vissa ögonblick som har gått till den svenska modehistorien. Vissa av dem har varit viktiga, andra roliga och vissa av dem bara rent estetiskt vackra. Här är plaggen som på ett eller annat sätt har berört genom tiderna och för alltid etsat sig fast i minnet.
Annons
5 ikoniska stilögonblick med Marilyn MonroeBrand logo
5 ikoniska stilögonblick med Marilyn Monroe

Eftersom jag har arbetat i modebranschen i närmare 20 år vill jag påstå att jag har sett och upplevt en hel del minnesvärda ögonblick. Men det är endast ett fåtal som har etsat sig fast i minnet – korta men oförglömliga stunder då en modeälskare som jag ryser i hela kroppen. Utan inbördes ordning listar jag här 10 svenska modeögonblick jag för alltid kommer att bära med mig. Ett av dem inträffade till och med före min tid, men har blivit så ikoniskt att jag inte kunde undgå att ta med det. Stunder som får leva kvar över generationer måste ju trots allt vara själva innebörden av oförglömliga ögonblick.

Annons

1. Sara Danius nobelklänning, 2018

Knytblusen var hennes signum. Men den pampiga och färgstarka klänning som Sara Danius bar under Nobelfesten 2018 gjorde ett alldeles särskilt starkt avtryck. Den rosa capen med knytband gjorde att många drog kopplingen till all turbulens kring Svenska Akademien som slutade med att Sara Danius avsade sig rollen som ständig sekreterare. Den magnifika, nästan kungliga, klänningen och den vågade färgkombinationen blev snabbt kvällens hetaste samtalsämne. Klänningen, som visade på Sara Danius modemod, har sedan dess bland annat ställts ut på Nationalmuseum.

Sara Danius anländer till Nobelfesten 2018 i en färgstark och pampig klänning.
Sara Danius nobelklänning 2018 gjorde ett starkt avtryck.

2. Metoo-manifestationen på Guldbaggegalan, 2018

Klädda i svart tågade den svenska skådespelareliten hand i hand längs den röda mattan under tystnad på Guldbaggegalan 2018. Manifestationen var en protest mot förtryck och övergrepp i branschen som en del av skådespelarupproret #tystnadtagning. Den svenska skådespelareliten var klädd i sorgedräkt och aktionen blev givetvis galans stora snackis.

Annons
Svenska kvinnliga skådespelare bar svart under Guldbaggegalan 2018.
Svartklädda skådespelare tågar in på Guldbaggegalan 2018.
Svartklädda skådespelare under Guldbaggegalan 2018.
Den kvinnliga skådespelareliten visade sitt missnöje genom att bära helsvarta kläder.
Annons

3. Herreys gyllene skor, 1984

Året var 1984 när Herreys kammade hem segern i både Melodifestivalen och i Eurovision Song Contest med låten Diggi-loo diggi-ley. Bilden av de tre bröderna iklädda färgstarka skjortor, vita byxor och gyllene skor har etsat sig fast på näthinnan hos de flesta svenskar och gjort ett evigt avtryck i den svenska modehistorien som ett uttryck för åttiotalets färgstarka och glädjefulla modebild.

Herreys vann både Melodifestivalen och Eurovision Song Contest i sina gyllene skor 1984.
Herreys oförglömliga look i både Melodifestivalen och Eurovision Song Contest 1984.

4. Fredrik Robertsson förväxlas med Jared Leto, 2022

Met-galan är galornas gala i modevärlden. Att som enda svensk bli inbjuden till den prestigefulla tillställningen är stort. Att bli förväxlad med världsstjärnan Jared Leto och bli galans stora snackis är ännu större. Det är precis vad som hände Fredrik Robertsson tidigare i år. När han anlände till röda mattan trodde journalister och fotografer att han var Jared Leto – något som uppdagades först när Jared Leto själv dök upp på galan. Förväxlingen ledde till många tidningsartiklar och rättelser från bildbyråer. Fredriks skräddarsydda kreation av Iris van Herpen som tog över 800 timmar att tillverka är bara den värd en plats på den här listan. Hans haute couture-intresse och klädstil är nämligen unik i sitt slag i den svenska modevärlden.

Annons
Fredrik Robertsson på Met-galan 2022 iklädd kreation av Iris van Herpen.
Fredrik Robertsson misstogs för att vara Jared Leto under Met-galan 2022.
Jared Leto på Met-galan 2022.
Förväxlingen uppdagades först när Jared Leto själv anlände till röda mattan.
Annons

5. Alice Bah Kuhnkes nobelklänning, 2017

Alice Bah Kuhnke gjorde en storslagen entré på Nobelfesten 2017. Svalbard var inspirationen bakom den vita klänningen med stora ärmar i vikt papper som skapats av Bea Szenfeld och Naim Josefi. Syftet var att belysa klimatförändringarna på Arktis. Inför festligheterna fick den dåvarande kulturministern träna på att gå, sitta, dansa och äta i den speciellt utformade klänningen.

Alice Bah Kuhnkes nobelklänning 2017 skulle belysa klimatförändringarna på Arktis.
Alice Bah Kuhnkes nobelklänning med stora pappersärmar väckte mycket uppmärksamhet.
Den vita klänning som Alice Bah Kuhnke bar på Nobelfesten 2017 hade stora ärmar gjorda av papper.
Klänningen designades för att belysa klimatförändringarna på Arktis.
Annons

6. Lill Lindfors tappar kjolen, 1985

Lill Lindfors tappade kjolen – och hela Europa tappade hakan. När Eurovision Song Contest gick av stapeln i Göteborg 1985 fastnade Lill Lindfors med kjolen i scenografin i vad som såg ut att vara en olyckshändelse. Lill spelade chockad men vecklade sedan snabbt ut en klänning ur sin draperade topp. De flesta uppskattade humorn i det välplanerade tricket, men Eurovision-chefen Frank Naef var inte alls lika nöjd. Han såg snabbt till att ändra reglerna så att man numera inte får ändra på något från genrep till sändning.

Lill Lindfors "tappade" kjolen i Eurovision Song Contest 1985.
När Lill Lindfors "tappade" kjolen i Eurovision Song Contest drog hela Europa efter andan.

7. Kronprinsessan Victorias brudklänning, 2010

I klänning av pärlvit dubbelsidig sidenduchesse, ett fem meter långt släp och slöja i spets gifte sig kronprinsessan med sin Daniel i juni 2010. Klänningen designades av Pär Engsheden och var precis så elegant som vi alla hade hoppats på. För en förväntansfull modeentusiast som jag själv var det ren och skär lycka att se henne skrida nedför altaret i Storkyrkan.

Annons
Kronprinsessan Victorias brudklänning designades av Pär Engsheden.
Kronprinsessans brudklänning skapades av Pär Engsheden.
Kronprinsessans brudklänning hade ett fem meter långt släp.
Den vackra klänningen hade ett fem meter långt släp.
Annons

8. Abba i Eurovision Song Contest, 1974

Det är omöjligt att tala om minnesvärt svenskt mode utan att nämna ABBA i sammanhanget. Vem kan glömma ögonblicket då ABBA klev ut på scenen för att framföra Waterloo under Eurovision Song Contest i Brighton 1974? Trots att det var före min tid har bilden av Agnetha och Anni-Frid i sina väldekorerade dräkter etsat sig fast på näthinnan. Scenkläderna har numera blivit ikoniska och klassas idag som svenska nationalklenoder.

ABBA framför Waterloo under Eurovision Song Contest i Brighton 1974.
ABBAs scenkläder klassas numera som nationalklenoder.

9. Prinsessan Madeleines nobelklänning, 2002

Få klänningar har orsakat ett sådant ramaskri som den prinsessan Madeleine bar under Nobelfesten 2002. Den röda klänningen delade Sverige i två läger: de som tyckte att den var ursnygg och de som tyckte att den var alldeles för vågad. Det var den generöst tilltagna urringningen som orsakade stort rabalder där kopplingen till Baywatchbrud drogs, samtidigt som många lovordade klänningen och menade att den inte alls var för vågad. Aftonbladets rubrik "Hyllad för sin hylla" hade dock sannolikt inte publicerats idag.

Annons
Prinsessan Madeleine iklädd röd klänning på Nobelfesten 2002.
Madeleines nobelklänning 2002 delade Sverige i två läger.
Prinsessan Madeleines djupa urringning orsakade mycket uppståndelse vid Nobelfesten 2002.
Vissa ansåg att Madeleines urringning var för vågad.
Annons

10. Lena Philipssons hemsydda kläder, 1986

Lena Philipssons bevingade citat "jag syr mina egna kläder" blev föremål för en hel del skämt. Men den folkkära artisten har förklarat att hon helt enkelt fick ta saken i egna händer eftersom det inte fanns några schyssta scenkläder i Vetlanda. Genom åren har hon bjudit på många minnesvärda outfits, och än idag kan jag minnas många av de kreativa klädval hon gjorde i början av sin karriär. För att inte tala om den lockiga frisyren som även den har etsat sig fast i minnet.

Lena Philipsson iklädd svart och gul scenklädsel under ett framträdande 1987.
Ett av Lenas många kreativa klädval på scenen under åttiotalet.
Annons
Lena Philipsson iklädd färgstark kreation, bredvid Per Gessle 1986.
Lena Philipsson i färgstark kreation 1986, här bredvid Per Gessle.
Annons