Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

94-åriga modellen Daphne spräcker gränserna – gör succé

11 okt, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Du är aldrig för gammal för att leva ditt drömliv – det är Daphne Selfe ett levande bevis på.
Som 94-åring är hon den person som har arbetat längst som modell i hela världen.
– Det allra viktigaste är att ta hand om hälsan, för det är hårt jobb att modella om man gör det rätt, har hon sagt.
Annons
Se också: 5 kändispar du inte visste har barn ihopBrand logo
Se också: 5 kändispar du inte visste har barn ihop

Ingen person i världen har arbetat som modell lika länge som brittiska Daphne Selfe. Vid 94 års ålder syns hon fortfarande på catwalken och i kampanjer, och slår många av de andra modellerna på fingrarna med sin elegans och livserfarenhet.

Många förknippar modebranschen med unga modeller, och branschen i stort har kritiserats för att vara för ungdomsfixerad och marinerad i ålderism, men Daphne Selfe visar att det inte behöver vara så – och att det finns utrymme för alla olika åldrar och utseenden.

Annons

Daphne har arbetat som modell i över 70 år, och har inga planer på att gå i pension. Genom åren har hon arbetat med märken som Dolce & Gabbana, gjort jobb med kända artister och skrivit en självbiografi. Under alla år har Daphnes modeikon varit den nyligen avlidna brittiska drottningen, Elizabeth II.

Daphne Selfe 2015.

– Jag antar att vi på ett sätt alltid såg upp till kungligheterna, den unga drottningen var såklart förtjusande. De levde så glamourösa liv tyckte vi. Men nu för tiden vill folk inte klä upp sig längre, vilket jag tycker är tråkigt eftersom jag älskar att klä upp mig, har Daphne Selfe sagt, skriver Brightside.

Annons

Så orkar Daphne arbeta som modell efter 90

Daphne blev upptäckt som modell när hon 21 år gammal arbetade i en butik 1949.

– Jag jobbade i en butik i Reading, väster om London, och de hade en tävling, en modevisning. Alla flickorna satsade på det, och priset var att vara på omslaget till Reading & Berkshire review. Jag vann.

Under åren har modebranschen och livet som modell förändrats mycket. När Daphne började jobbade hon ofta som modell i olika klädbutiker, och de stora modeveckorna fanns inte än.

För att fortsätta orka arbeta som modell är det viktigt för Daphne att ta hand om sig själv.

– Det allra viktigaste är att ta hand om hälsan, för det är hårt jobb att modella om man gör det rätt. Det är långa dagar med mycket dötid, mycket fysisk aktivitet, samtidigt som man måste ha bra arbetsmoral.

Daphne Selfe vill fortsätta arbeta.
Annons
Se också: Hollywoodkändisarna och deras döttrar i samma ålderBrand logo
Se också: Hollywoodkändisarna och deras döttrar i samma ålder
Annons