Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

12 oförglömliga bilder på Jane Birkin

16 jul, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Skådespelerskan och sångerskan Jane Birkin är död, skriver Le Parisien. Hon blev 76 år gammal.
Annons
Feminista - Årets ikon: Suzanne OstenBrand logo
Feminista - Årets ikon: Suzanne Osten

Jane Birkin har somnat in i sitt hem, rapporterar franska medier. Birkin gjorde en roll i kultfilmen Blow-up – förstoringen, 1966 och slog igenom stort som sångerska med låten Je t'aime ... moi non plus, tillsammans med kärleken Serge Gainsbourg, 1969. I alla år var hon också en stor modeikon, bland annat gav hon namn till, och inspirerade, Hermès Birkin bag.

Jane Birkins karriär

Jane Birkin föddes i London 1946 men flyttade till Frankrike i slutet av 1960-talet. Förutom Blow up har hon flertalet filmer på sitt cv, däribland Agatha Christies Döden på Nilen från 1978 och Mord på ljusa dagen från 1982. Efter musiksläppet med partnern Serge i slutet av 1960-talet fortsatte hon med musiken och släppte över tio egna album.

Annons

För två år sedan drabbades Jane Birkin av en mild stroke. I sommar var det tänkt att hon skulle genomföra ett antal konserter. Spelningarna ställdes dock in. På grund av sviktande hälsa.

– Jag har alltid varit en stor optimist och jag inser att jag fortfarande behöver lite tid för att kunna stå på scen igen med er, sa hon i ett uttalande i maj enligt Le Parisien.

Jane Birkin är mamma till skådespelarna Charlotte Gainsbourg och Lou Doillon samt till modefotografen Kate Barry. Dottern Charlotte har gjort en film om sin moders liv, och relationen mellan mamma och dotter. Dokumentärfilmen Jane par Charlotte lanserades vid Cannesfestivalen 2021.

Historien bakom Birkin bag

Som sagt var Jane också en oerhört hyllad modeikon. Mest känd är hon kanske som musa till Birkin bag, Hermès kanske mest kända väska. Historien bakom då? Jo, såhär var det... På ett Air France-flyg från Paris till London, föddes idén om Birkin-väskan. Jane Birkin tryckte, med all sin kraft, in sin korgväska i utrymmet ovanför sätet, och spillde därmed ut allt innehåll. Under flygningen placerades Birkin bredvid Hermès verkställande ordförande Jean-Louis Dumas. Han bevittnade väskdramat och lyssnade till Birkins klagomål om att designerväskor aldrig var tillräckligt stora för att rymma allt som en ung kvinna behöver. Efter en utdragen diskussion klottrade Jean-Louis Dumas ner en skiss på Janes ultimata väska (hennes önskan var att den skulle vara större än en Kelly men mindre än en Serge) på baksidan av en av planets spypåsar. Efter flygningen gick han tillbaka till ritbordet och en tid senare såg Birkin bag dagens ljus.

Annons

Men sin stil, och inte minst sin frisyr, har Jane Birkin inspirerat kvinnor världen över – sedan 1960-talet. Femina vill hedra hennes minne genom att publicera några otroliga foton på modeikonen.

12 oförglömliga bilder på Jane Birkin

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons