Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

21 plagg som alltid är rätt - år efter år!

01 jun, 2021 
AvAnnika Norman
FotografTT
Ett urval av klassiska modeikoner i ett collage. Skinnjacka från Acne, väska från Muberry, skärp från Gucci, solglasögon från Ray ban, Sneakers från Converse, armband från Cartier, ring från Engelbert, strumpor från Nike. Modellbild från Calvin Klein. Modell i slipklänning.
Tidlösa modeklassiker som alltid är rätt. Foto: TT
Vissa plagg fungerar alltid. År efter år, decennier efter decennier. Vi har samlat ihop våra mest ikoniska plagg och accessoarer som du förmodligen kommer känna igen.
Annons

Säger vi Stan Smith-skor vet du direkt vilka sneakers vi menar, eller hur? Och hör du orden “Chanel Flap bag” så vet du att det inte handlar om något budgetfynd. Bland alla kläder och accessoarer så finns det några som lyckats sticka ut lite extra. Exemplen är såklart många men vi har valt ut några favoriter som vi faktiskt skulle vilja kalla ikoniska. Varsågod, här kommer 21 modeikoner att inspireras av!

Levis 501-jeansen

Modell med Levis 501-jeans och t-shirt med Levis loggan.
Jeans, Levis. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten!

År 1873 kom de första Levis 501:orna och sedan dess har jeansen med hög midja blivit en av våra mest ikoniska jeansmodeller. Jeansen har utvecklats något genom åren och finns bland annat i en kortare version “Levis 501 cropped” men originalet finns fortfarande kvar. Har du ett par 501:or i garderoben har du utan tvekan ett par jeans som fungerar för alltid. Se mer och köp jeansen här! (reklamlänk)

Annons

Stan Smith-skorna

Sneakers i modellen Stan Smith från Adidas.
Sneakers, Adidas. Klicka på bilden för att komma direkt till sneakersen!

Ett par klassiska Stan Smith är ändå sneakersarnas sneakers och känns lika aktuella år efter år och trots att vi ibland blir sugna på olika färgsättningar så återkommer vi alltid till modellen med den klassiska, gröna detaljen. Se mer och köp sneakersen här! (reklamlänk)

Rodebjer-kaftanen

Lång, orange kaftan med mönster i blått och vitt.
Kaftan, Rodebjer.

De magiska sidenkaftanerna från Rodebjer är numera en modern klassiker! Ibland har det varit riktigt svårt att få tag i en och vissa prints har sålt slut på direkten. Kaftanen är det perfekta sommarplagget och ett snyggt cover-up under varma dagar på stranden. Se mer och köp kaftanen här!

Annons

Manolo Blahnik-pumpsen

Höga, svarta pumps med spetsig tå från Manolo Blahnik.
Pumps, Manolo Blahnik.

Ett par svarta, enkla pumps fungerar till i princip allt! Lika snyggt till en elegant klänning som till avklippta jeans. Bland pumpsens mest ikoniska varianter hittar vi klassiska klackar från Manolo Blahnik. Märket fick sitt genombrott hos den stora massan i kultserien “Sex and the city”. Läs mer och köp skorna här!

Diane von Furstenberg-wrapen

Wrap-klänning i kort modell. Leopardprint med grönt och svart på vit bakgrund.
Wrap-klänning, Diane von Furstenberg. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten!

Den ikoniska wrapklänningen signerad Diane von Furstenberg är en modell som aldrig någonsin kommer kännas fel och omodern. Väljer du en diskret färg så har du enkel klänning som du kan klä upp och ner beroende på tillfälle och gillar du färg så finns det massa olika färgsättningar och mönster att välja mellan. Investerar du i en klassisk Dvf-wrap så har du ett plagg som är lika kvinnligt som tidlöst. Se mer och köp klänningen här! (reklamlänk)

Annons

Conversen

Låga, svarta Converse-sneakers.
Sneakers, Converse. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten!

Converse är en av våra vanligaste skomodeller och används av alla, oavsett ålder. Det spelar egentligen ingen roll om du är en tonåring som ska iväg på din första festival, 50 plus eller en fashionista med hundratusentals följare på instagram. Conversen älskas av alla! Se mer och köp skorna här! (reklamlänk)

Flip-flops från Havaiana

Svarta flip-flops. Sandaler från Havaianas.
Flip-flops, Havaianas. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten!

Ett par enkla flip-flops från Havaiana är kanske din bästa skovän i sommar. Självklart är de optimala på stranden men flip-flopsen har nu tagit klivet in i skornas finrum och stylas ofta med exempelvis en snygg trenchcoat för en dag på stan. Se mer och köp flip-flopsen här! (reklamlänk)

Annons

Love bracelet från Cartier

Stelt armband i guld från Cartier.
Armband, Cartier.

Ett “Love bracelet” från Cartier har toppat många önskelistor. Det enkla armbandet har blivit ett av våra mest välkända smycken och hela grejen med att det krävs en lite skruvmejsel för att ta loss det gör det såklart ännu mer speciellt. Men ja, smakar det så kostar det (mycket!) Se mer och köp armbandet här!

Burberry-trenchen

Lång trenchcoat i beige med dubbla knappar. Trench från Burberry.
Trenchcoat, Burberry. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten!

År 1901 presenterade Thomas Burberry för första gången sin skiss över den långa, vattentåliga rocken som engelska och franska soldater kom att använda under första världskriget. Trench betyder dike på engelska och rocken fick sitt namn efter dikena som soldaterna låg i under striderna. Idag är den klassiska Burberry trenchen högt eftertraktad, både ny men kanske framför allt i vintageform. Se mer och köp trenchen här! (reklamlänk)

Annons

Classic flap bag från Chanel

Svart, quiltad skinnväska med guldkedja och guldspänne. Handväska från Chanel.
Väska, Chanel.

Chanels mest ikoniska modell är “Classic flap bag” som är Karl Lagerfelds egen tolkning av Chanels 2.55. Skillnaden är att Classic flap bag har loggan som lås istället för ett rektangulärt spänne. Den här väskans värde stiger hela tiden och ofta är det de äldre modellerna som kostar allra mest. Se mer och köp väskan här!

Pilotbågarna från Ray ban

Pilotsolglasögon med bruntonat glas och guldfärgade metallbågar. solglasögon i aviatormodell från Ray ban.
Solglasögon, Ray ban. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten!

Ett par snygga pilotbågar passar de flesta ansikten! En av våra mest ikoniska solglasögon är modellen “Aviator” som osökt för tankarna till Tom Cruise i filmen “Top Gun”. Vi gissar att Ray ban var ganska nöjda med att få placera sina glasögon på Toms näsa för aviator-trenden har hållit i sig sedan dess och är idag en äkta klassiker när vi snackar om solglasögon. Se mer och köp solglasögonen här! (reklamlänk)

Annons

Knutringen från Engelbert

Guldring formad som en knut med små diamanter som täcker hela ringen. Ring från Engelbert.
Ring, Engelbert.

Ska vi snacka statement-ringar? Statement låter kanske som en trend men när det kommer till Engelberts klassiska knut så är det allt annat än en flyktig modefluga. Den här ringen kommer i flera olika utföranden. Olika metaller, storlekar och med eller utan stenar… Just det här modellen heter “Absolutely Loose Knot Pavé”, är i 18k guld med briljantslipade diamanter på totalt 2,50 carat. Se mer och köp ringen här!

Sandalerna från Birkenstock

Tofflor med skinnremmar i svart med två remmar. Platt sula och spännen. Sandaler från Birkenstock.
Sandaler, Birkenstock. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten!

Att hitta ett par skönare skor än ett par ingångna sandaler från Birkenstock är ingen enkel uppgift. Unisex-sandalerna i modellen “Arizona” är en av våra vanligaste sandaler och används av såväl sjuksköterskor på jobbet som av modeinfluencers. Här har vi de ultimata sommarsandalerna som bara blir snyggare och skönare med åren. Se mer och köp sandalerna här! (reklamlänk)

Annons

Sweatshirten från Aqua Limone

Grå sweatshirt med rundad hals och tryck på bröstet. Tröja från Aqua Limone.
Sweatshirt, 999 kr, Aqua Limone.

Visst minns ni alla sweatshirts och mjukisbyxor med den där halva citronskivan på? Aqua Limone var glödhett under 90-talet, försvann ett tag men kom sedan tillbaka igen. Nu när den största mjukisvågen någonsin drar över världen så är vi såklart sugna på en klassisk Aqua Limone-tröja igen. Se mer och köp tröjan här!

Slip-dressen från Calvin Klein

Modell från Calvin Klein-visning under 90-talet. Modellen har en lång, klänning i siden i färgen off-white.
Slipklänning på Calvin Kleins visning under 90-talet.

En av de mest kända klänningarna någonsin är kanske Calvin Kleins slip dress. Minimalistisk och så mycket 90-tal som det bara går. Calvin har gjort flera plagg som känns lika rätt idag som för 20 år sedan och CK-loggan håller än idag på t-shirts och sportiga bomullsklänningar. Se mer och köp liknande klänning här!

Annons

Alexa-väskan från Mulberry

Ljus beige skinnväska med handtal och axelbandsrem och guldfärgade spännen. Handväska, Mulberry.
Väska i “Alexa”, Mulberry.

Mulberry har flera ikoniska väskmodeller så som Bayswatern exemplevis, men det är ändå väskan i modellen “Alexa” som vi suktar efter mest. Den här väskan är en modern klassiker döpt efter it-tjejen Alexa Chung som var det coolaste vi kunde tänka oss för cirka 10 år sedan. Väskan känns trendig och tidlös på samma gång och vi älskar den kombinationen. Se mer och köp väskan här!

Gucci-skärpet

Skinnskärp i svart skinn med guldfärgad logga. Skärp från Gucci.
Skärp, Gucci. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten!

Guccis GG-logga är en av många designerloggor som både varit superheta och mindre coola men den har alltid funnits där och på Guccis klassiska skinnskärp syns loggan ordentligt. Oavsett om vi är inne i en period där vi är trötta på loggor eller ej så kan vi inte säga annat än att Guccis lyckats bra med sin. Se mer och köp skärpet här! (reklamlänk)

Annons

Skinnjackan från Acne

Skinnjacka med silverfärgade detaljer. Oversizad och boxig modell i tjockt skinn. Skinnjacka från Acne.
Skinnjacka, Acne studios.

Den började som ett typiskt “jag-vill ha”-plagg men idag är de tunga skinnjackorna från Acne studios en klassiker bland skinnjackorna. Helt klart en lyxigare variant så om det är en modeinvestering du är ute efter så är det här rätt jacka då den bara blir snyggare och snyggare för varje år som går. Se mer och köp skinnjackan här!

Wct-jackan från Adidas.

Röd wct-tröja / jacka med dragkedja och vit Adidas logga på bröstet och streck på ärmarna. Tröja från Adidas.
Tröja, 729 kr, Adidas.

Sportigt och snyggt med härliga retro-vibbar. Adidas klassiska tracksuit är sportig men passar minst lika bra hemma i soffan som en något coolare version av mjukis-kitet. Wct står för World Champion tennis och är en benämning för en polyestertrikå med glansig rätsida och ruggig avigsida. Materialet används ofta på sportplagg men jackan passar minst lika bra i en citylook. Se mer och köp tröjan här!

Annons

Strumporna med logo från Nike

Vita sportstrumpor med Nike logga upptill. Strumpor från Nike.
Strumpor, Nike.

Ett par snygga, sportiga strumpor vill vi absolut inte vara utan. De enkla sportsockorna med logga på känns tack vare rådande 90-tals trend helt rätt. Matcha md dina sneakers eller som många stilsäkra tjejer redan gjort: bär dem i dina höga sandaletter. Se mer och köp strumporna här!

Spetstrosorna från Hanky panky

Svarta stringtrosor i spets. Trosor från Hanky panky.
Trosa, Hanky panky. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten!

Trosorna från Hanky panky kommer i “one size fits all” och är verkligen supersköna! Trosorna finns i flera olika färger och mönster men också i olika modeller. Klassiska “Low rise thong” är de superopoulära stringtrosorna men det går även att köpa hipsters, shorts och klassiska breifs i den supersköna spetsen. Se mer och köp trosorna här! (reklamlänk)

Madonnas olika looks – genom tidernaBrand logo
Madonnas olika looks – genom tiderna
Annons