Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

5 sätt att skapa en tidlös garderob – med den perfekta blandningen av kvalitet och budget

05 maj, 2023 
Att blanda lyx och budget är enklare än du tror. Här är fem tips för att få en tidlös och klassisk garderob med kvalitet, utan att spendera en förmögenhet.
Annons

Med en obegränsat budget är det enkelt att välja kvalitativa plagg och accessoarer (även om vi vet att mycket pengar inte alltid är synonymt med god smak). Men även om du i stor utsträckning väljer att lägga dina pengar på annat än mode så finns det några knep att ta till för att din garderob och stil ska andas lyx och kvalitet, trots att du blandar upp den med budgetplagg.

5 tips för att få till den perfekta blandningen av budget och kvalitet

Här är plaggen att lägga lite extra krut på för att de ska lyfta hela din stil, och sakerna att tänka på när det kommer till mode för att få en garderob som andas kvalitet.

1. Kvalitet före kvantitet

Ja, vi vet – det är kul att ha mycket att välja på. Samtidigt kan en garderob där stången dignar av tyngden, och som knappt går att stänga på grund av allt som trängs därinne, snarare motarbeta inspirationen. Dessutom är det betydligt roligare om det du faktiskt väljer att bära känns kvalitativt och lyxigt, istället för att ha massor av plagg som är sådär halvroliga.

Annons

Vit skjorta, Filippa K

Ett perfekt basplagg som både är kvalitativt och kan stylas till oändligt med outfits är den vita skjortan – ja den är helt enkelt en av basgarderobens viktigaste nyckelplagg! Hos Filippa K hittar vi denna raka skjorta tillverkad av ekologisk bomullspoplin som kan leva i din garderob i många år framöver. Köp den här (reklamlänk).

vit skjorta från filippa k
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

2. Basgarderoben är A och O

Trender i all ära, men om du inte har några bra basplagg att kombinera dem med är risken att du aldrig får tillfälle att bära säsongens it-plagg. I den här artikeln listar vi 9 plagg som du kan bära med allt – en bra början på väg mot en grym basgarderob!

Annons

Tre plagg som är värda att investera lite extra i när det kommer till basgarderoben är ett par snygga jeans, en kavaj och ett par sneakers. Med dessa tre kan du klä upp och ner många olika plagg och outfits till alla tillfällen, och om du satsar på kvalitet här så kan du blanda upp det med budgetplagg och fortfarande ha en klassisk och lyxig look.

Tidlösa kavajer

Den här kavajen har en tidlös design i en något längre modell som du kan bära med precis allt! Den kommer från InWear och du hittar den här (reklamlänk).

svart kavaj till basgarderoben
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

En kavaj behöver inte vara svart för att kunna användas med precis allt – den här snygga kavajen i en beige nyans har ett snyggt skräddat snitt, är gjord i ull som får den att kännas riktig lyxig och finns i flera färger. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Annons
Blanda kvalitet och budget - beige kavaj i ull från Arket
Klicka på bilden för att komma direkt till kavajen.

Raka jeans

Levi's 501:or med sina raka ben är en given klassiker i jeansgarderoben. De finns i många olika tvättar, som den här snygga och tidlösa blå varianten som även har lätt croppade ben. Se mer och köp jeansen här (reklamlänk).

Blanda kvalitet och budget - raka jeans från Levi's
Klicka på bilden för att komma direkt till jeansen.

Vi älskar även de här raka jeansen från & Other Stories som finns i många fina tvättar, inte minst ljusa varianter som passar perfekt nu till sommaren. Se mer och köp jeansen här (reklamlänk).

Annons
Blanda kvalitet och budget - raka jeans från & Other Stories
Klicka på bilden för att komma direkt till jeansen.

Stilrena sneakers

Satsa på ett par sneakers som är gjorda i en tidlös modell och ett material som håller formen. Adidas sneakers Stan Smith, döpta efter tennisspelaren med samma namn, har fyra decennier på nacken och är en klassiker som aldrig kommer att gå ur tiden. Du kan läsa mer och köpa skorna här (reklamlänk).

sneaker från adidas
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

New Balance sneakers är riktigt trendiga just nu och kommer att få vilken outfit som helst, till och med enkla jeans och t-shirt, att kännas lite mer exklusiv. De ljusa färgerna på denna modell är lätt att matcha med det mesta. Se mer och köp skorna här (reklamlänk).

Annons
sneakers från new balance
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

3. Satsa på få men väl utvalda accessoarer

En fågel i handen är bättre än hundra i skogen – och en riktigt bra och snygg väska som du verkligen älskar är bättre än hundra halvroliga som du bara gillar sådär mycket. Vad vi vill säga här är med andra ord att du genom att satsa på några få kvalitativa accessoarer – några "signature pieces" – skapar en stil som osar elegans, lyx, kvalitet och som verkligen är du.

Lana från Edblad är en stilren klassisk meshlänk som passar alla och till alla tillfällen. Det är fint att bära som det är, men blir häftigt stackad med flera armband! Välj mellan två olika storlekar. Du hittar armbandet här (reklamlänk).

Annons
guldarmband från edblad
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Den här klockan i en tidlös guldfärgad design har en snygg vit urtavla – ett perfekt komplement för att lyfta din outfit, med andra ord! Klockan kommer från Carlheim och finns i flera olika utföranden, se mer och köp den här (reklamlänk).

klocka
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

En lyxig vardagsväska kommer du långt med; den lyfter genast vilken outfit som helst och får den att kännas riktigt elegant. Vi älskar svenska ATP Ateliers design som är både spännande och tidlös. Den här väskan är gjord i lammskinn som åldras vackert och finns i flera olika färger och storlekar. Se mer och köp väskan här (reklamlänk).

Annons
väska i brun nyans från atp atelier
Klicka på bilden för att komma direkt till väskan.

4. Kolla second hand

Du behöver inte köpa allt nytt för att skapa en klädstil som osar lyx och kvalitet – tvärtom! Genom att vara öppen för second hand har du faktiskt ofta möjlighet att köpa sådant som du annars inte hade haft råd att köpa nytt. Många onlinebutiker som tidigare endast sålt nya plagg och accessoarer har dessutom börjat att ta in begagnade plagg och accessoarer, så att du exempelvis slipper köpa från privatpersoner på köp-och-sälj-sajter och fundera över äktheten.

Väska med monogram, Louis Vuitton

Hos Åhléns finns företagen Luxclusif (reklamlänk) och A Retro Tale (reklamlänk) och genom dem kan du köpa begagnade lyxiga märkesväskor och -accessoarer, som den här vinatgeväskan från Louis Vuitton. Du kan se mer och köpa den här (reklamlänk).

Annons
väska från louis vuitton
Klicka på bilden för att komma direkt till väskan.

Svart väska, Gucci

Även den här väskan från Gucci i mindre modell har en snygg och diskret design. Se mer och köp den här (reklamlänk).

svart liten väska från gucci
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Väska, Bottega Veneta

Eller denna otroligt trendiga påsväska från Bottega Veneta kanske? Se mer och köp den här (reklamlänk).

beige påsväska från bottaga veneta
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

5. Välj sådant som DU vill bära

Det spelar ingen roll att du investerar i en märkesväska eller en kavaj i fin kvalitet om det inte är din stil. Se tipsen i den här artikeln som inspiration till att börja fundera över vilka nyckelplagg som skulle låsa upp looks i din garderob och som det skulle vara värt att investera lite extra i för att de ska hålla länge. Kanske är det en skinnjacka, en riktigt snygg kjol eller den perfekta t-shirten?

Foto: TT

Så stylar du sjalen – på tre enkla sätt med Emma DanielssonBrand logo
Så stylar du sjalen – på tre enkla sätt med Emma Danielsson
Annons