Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

27 år gamla sandalen har gjort succé – därför är den så trendig

27 jun, 2024 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Sandalen från Hermes är lika populär i dag som då den såg dagens ljus för 27 år sedan. Femina berättar historien om en älskad klassiker.
Annons
Den perfekta sommargarderobenBrand logo
Den perfekta sommargarderoben

Vackra klänningar, korta kjolar, sköna shorts, svepande tunikor... Ja, nog finns det gott om härliga sommarkläder. Men, vad har man på fötterna? En riktigt skön sandal, förstås. En sandal som fungerar både på kontoret och till after worken. Både till vardag och fest. Både till staden och stranden. Men, hur hittar man en så mångsidig sko? Finns det ens en sådan? Det låter lite för bra för att vara sant men det finns faktiskt.

Meghan Markle i sina sandaler från Hermes.

Skon går under namnet Oran och kommer från Hermes. Det har nu gått 27 år sedan skon för första gången såg dagens ljus. Och den är lika eftertraktad nu, som då den först lanserades. Tänker man på det är det ju få skor som håller år efter år, säsong efter säsong. Chanels ballerinaskor, Manolo Blahniks Hangisi och Guccis Horsebit loafers är några av klassikerna som aldrig går ur tiden, liksom Hermes Oran.

Annons

Historien bakom populära sandalen från Hermes

Så, hur ser då Oran ut? Det är en klassisk slippersandal i läder, som omedelbart känns igen tack vare remmens H-form. Den lanserades första gången 1997 av Pierre Hardy, som en del av modehusets Afrika-inspirerade vårkollektion, och den fick namnet Oran efter den algeriska staden.

Svenska Elsa Hosk ute på stan i sina Orans.

Under de snart 30 år som passerat sedan lanseringen har sandalens popularitet knappt sjunkit. Snarare tvärtom! Dessutom är den poppis också på second hand-marknaden. I dag har sandalen kommit att bli en av Hermes absolut mest populära produkter – någonsin. Och det säger något, med tanke på att Hermes ju är modehuset bakom både Birkin- och Kellyväskorna.

Annons

Så, vad är då hemligheten? Vad gör sandalen så oerhört poppis? Först och främst: dess enkla design. Därefter: dess sköna modell och så, förstås, att den utstrålar elegans utan att vara skrytig eller överdådig. Dessutom finns den i 28 olika färgställningar.

Bland kändisarna som klär sig i Oran från Hermes märks, förutom Meghan Markle, namn som Eva Longoria, Elsa Hosk och Alessandra Ambrosio samt Sofia Richie.

Annons