Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

5 stilsäkra kvinnor över 50 som visar att åldern bara är en siffra

03 jun, 2022 
Äldre stilikoner över 50 år.
En cool klädstil kommer inte med ett bäst före-datum. Låt dig inspireras av dessa fem svenska och internationella stilikoner som bryter normer med sin personliga stil och som visar att det går utmärkt att vara moderiktig oavsett ålder.
Annons
Se kändisarna från röda mattan på Grammis Galan 2022Brand logo
Se kändisarna från röda mattan på Grammis Galan 2022

"Åldern bara är en siffra" är ett uttryck du säkerligen har hört förut. Men nu är det mer tydligt än någonsin! Här listar vi fem svenska och internationella kvinnor som visar att personlig stil inte har ett dugg med ålder att göra. De här kvinnorna har två saker gemensamt: de är alla över 50 år (ett par av dem har till och med passerat 70-årsstrecket) och de har alla en supercool klädstil som skulle kunna inspirera vilken 18-åring som helst.

Några av förklaringarna till att vi kan se ett ökat antal äldre stilikoner kan vara att befolkningen som helhet blir allt äldre samt att samhället har blivit mer inkluderande – inte bara vad gäller kroppar och kön utan även ålder. Dessutom ser vi ett större antal människor i kategorin 55+ som använder sig av sociala medier för att uttrycka sig själva, vilket lett till allt fler äldre influencers synliggörs.

Annons

Flera av dessa kvinnor har i intervjuer uttalat sig om att man blir mer osynlig för andra ju äldre man blir. Men stilikonen Lyn Slater menar att mode ger henne en lösning på den osynlighet som ofta kommer med åldrande. Och de här fem kvinnorna är allt annat än osynliga. Att vissa trender, typer av plagg, färger eller accessoarer inte skulle lämpa sig när man har passerat en viss ålder är helt enkelt förlegat, och här är kvinnorna som bevisar det!

Maye Musk, 74 år

Supercoola Maye Musk, mamma till Tesla-miljardären Elon Musk, har varit framgångsrik modell i över 50 år och syns ständigt i nya, kreativa outfits som alla har extra wow-faktor. Som 74-åring pryder hon nu omslaget till det senaste numret av Sports Illustrated iklädd en tvåfärgad baddräkt med volanger och stora guldsmycken.

– Jag är väldigt exalterad över att de har beslutat att även äldre kvinnor kan bära badkläder och se fantastiska ut, säger hon i omslagsintervjun. Vi på Femina håller med!

Annons
Maye Musk iklädd färgstark jacka och svarta skinnbyxor.
Maye Musk, 74, iklädd skinnbyxor, spetsstrumpor och neonfärgad jacka.
Maye Musk gästar modeveckan i Paris iklädd Christian Dior.
Maye Musk anländer till Christian Diors haute couture-visning 2022.
Annons
Maye Musk bär klassisk kostym som matchas med silverfärgad kappa.
Maye Musk i New York iklädd kostym och silverfärgad kappa.

Efva Attling, 70 år

Efva Attling är en av Sveriges främsta modeikoner och vi inspireras av hennes lika eleganta som extravaganta stil och hennes förmåga att sätta extra guldkant på varje tillfälle som bjuds. Hon är lika snyggt klädd till vardags som till fest och varierar sin stil genom att bära såväl eleganta kostymer som romantiska tyllklänningar eller svarta läderplagg och coola boots – ofta toppat av iögonfallande smycken och markerade bågar.

Efva Attling i klänning från Stella McCartney på NK-galan 2020.
Efva Attling gästar NK-galan 2020 i klänning från Stella McCartney.
Annons
Efva Attling i svart tyll och paljetter på Elle-galan 2019.
Vid ELLE-galan 2019 föll valet på en svart kreation med tyll och paljetter.
Efva Attling på Grammisgalan i maj 2022.
Efva Attling på Grammisgalan i maj 2022.
Annons

Grece Ghanem, 57 år

Att åldern bara är en siffra visar den 57-åringa influencern Grace Ghanem tydligt med sin supercoola klädstil. Hon väljer ofta starka färger och bär såväl snäva fodral som oversized kappor och byxor. Hennes färgstarka och trendsäkra stil har gjort henne till en välfotograferad besökare vid modeveckor runtom i världen, och via sitt populära Instagramkonto inspirerar hon kvinnor i alla åldrar.

– Fortsätt synas! När en kvinna passerar en viss ålder så syns de inte längre, säger Grece Ghanem till Vogue.

Grece Ghanem på modeveckan i Paris 2022.
Grece Ghanem i färgstark stil på modeveckan i Paris i mars 2022.
Annons
Grace Ghanem bär svensk design vid modeveckan i Köpenhamn.
Grece Ghanem i svensk design på modeveckan i Köpenhamn i februari 2022.
Grece Ghanem vid modeveckan i Köpenhamn 2022.
Skjorta och kjol i läder matchas med oversized rutig kappa.
Annons

Alice Bah Kuhnke, 50 år

Ena dagen kan vi se EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke i talarstolen iklädd blus och kavaj för att nästa dag ta ut svängarna rejält på röda mattan. Hennes galastil låter sig sällan gå obemärkt förbi, och kan bäst beskrivas som djärv och extravagant. Dessutom passar hon ofta på att skicka ett politiskt budskap via sin klädsel. På ELLE-galan i april dök hon upp i en futuristisk silverkreation signerad Bea Szenfeld där inspirationen hämtats från Harry Martinsons "Aniara" som ett ställningstagande för klimatet. Samma designer skapade även hennes klänning till Nobelfesten 2017, och även då tog hon tillfället i akt att belysa klimatförändringarna och situationen på Arktis, som speglades i klänningens annorlunda form.

Alice Bah Kuhnke på Elle-galan 2022.
I kreation av Bea Szenfeld belyste Alice Bah Kuhnke klimatförändringarna vid ELLE-galan.
Annons
Alice Bah Kuhnke nobelklänning 2017.
Nobelklänningen 2017 representerade de smältande isarna på Arktis.
Alice Bah Kuhnke anländer till Elle-galan 2018.
Alice Bah Kuhnke iklädd ännu en iögonfallande galaklädsel på ELLE-galan 2018.
Annons

Lyn Slater, 68 år

När den då 63-åriga professorn Lyn Slater väntade på en vän i New York råkade hon befinna sig utanför en modevisning varpå hon misstogs av fotografer och reportrar för att vara en modecelebritet – vilket säger en hel del om hennes snygga klädstil. Det blev startskottet för hennes nya karriär som modell och framgångsrik influencer. Idag, 68 år gammal, är hon just precis det – en modecelebritet. Med sin självsäkra, uttrycksfulla och välmatchade stil inspirerar hon nu kvinnor världen över.

Lyn Slater på InStyle Awards i Los Angeles.
Lyn Slater iklädd rutig kostym på InStyle Awards i Los Angeles.
Annons
Lyn Slater iklädd oversized kappa på modeveckan i New York.
Lyn Slater iklädd oversized kappa under modeveckan i New York.
Lyn Slater på modeveckan i New York iklädd mönstrad kappa.
Lyn Slater i New York iklädd uttrycksfull kappa.
Annons
Annons