Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

51 år gamla sandalen gick från töntig till chic – nu vill alla ha den

01 jul, 2024 
AvJohanna Lejon
FotografTT
Från fotriktig innesko i lärarrummen till trendig sandal på nattklubbarna. Sandalerna från Birkenstock har på bara några år gjort ofattbar resa. Läs historien bakom säsongens skönaste sko.
Annons
Femina stylar #2 – Tre looks som är perfekta för sommarfesternaBrand logo
Femina stylar #2 – Tre looks som är perfekta för sommarfesterna

Vi är nog många som har ett par hemma i garderoben. De är inte alltid snyggast – men de är skönast. Och ja, de funkar faktiskt att ha på sig både på landet i i city. Både inne och ute. Både till byxor och till kjol. Så, vad är det vi talar om? En sandal. Birkenstock närmare bestämt, i modellen Arizona.

Historien bakom Birkenstock

Historien bakom Birkenstock går faktiskt så långt tillbaka som till 1774. Då startade Johann Adam Birkenstock sitt skoföretag i Tyskland. I dag har företaget nära 10 000 anställda. Och deras produkter säljs över hela världen. Birkenstock nådde internationell framgång redan på 1970-talet, och det var också då deras mest kända sandal såg dagens ljus.

Annons

1973 skapades modellen Arizona, med två straps och en mjuk fotbädd. Tanken med skon var att den, förutom att erbjuda komfort, också skulle vara klassisk. Den skulle tilltala många.

Och tilltala många, det gjorde den. Sedan dess har sandalen synts på hundratusentals fötter. Inte minst som innesko. Ibland lite utskälld för sin fotriktiga och lite tråkiga look. Men, de senaste åren har sandalen blivit allt trendigare.

Andrea Schneider-Braunberger är chef för företagshistoria hos Birkenstock och har berättat att Arizona, förutom några mindre varumärkesanpassningar, faktiskt har sett likadan ut – ända sedan den skapades. Först på 1990-talet började man experimentera med fler färger, och material. I dag finns modellen i en mängd utföranden: i skinn, plast och mocka. Och i massor av kulörer, för att passa varje smak. Men, trots att designen och looken är i fokus så har man inte tummat på komforten.

Annons

Birkenstock har, under årens lopp, inspirerat mängder av kända modeskapare, Phoebe Philo, bland annat. Märkets modegrad höjdes rejält under 2021 då den franska lyxmärkeskoncernen LVMH köpte en majoritet av företaget. Birkenstock har också samarbetat med en rad designers. Exempelvis Rick Owens, Opening Ceremony, Manolo Blahnik, Dior och Stüssy.

Förutom Birkenstock Arizona har märkets Boston-modell seglat upp som en favorit hos stjärnorna de senaste åren. Boston är en mer klädd sandal, med täckt ovansida.

Så stylar du dina Birkenstock

Men, hur stylar du då dina Birkenstock? På landet bär du dem med shorts och t-shirts. I stan klär du upp dem med luftiga capribyxor och vit skjorta. På fest bär du dem med din LBD, din lilla svarta klänning.

Bland Birkenstocks fans och kunder märks mängder av kändisar, bland andra Julianne Moore och Naomi Watts.

Annons