Trendar: ModetrenderStylingtipsShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmodeKungligt mode

6 vanliga misstag du gör när du köper jeans – så rättar du till dem!

14 jan, 2022 
Att handla jeans är inte alltid det lättaste. Det kräver både tid och tålamod för att hitta rätt i en djungel av olika modeller, tvättar och materialkombinationer. Så för att underlätta har vi listat de vanligaste misstagen många gör när de handlar jeans – och berättar hur du undviker dem.
Annons
TV: 6 vanliga misstag du gör när du köper jeans – så rättar du till demBrand logo
TV: 6 vanliga misstag du gör när du köper jeans – så rättar du till dem

Jeans är ett älskat vardagsplagg som blivit oumbärligt i basgarderoben, och med tanke på hur mycket vi faktiskt använder våra jeans kan det vara värt att läsa på och att lägga ner lite extra tid och omsorg på att välja rätt par i butiken. För det finns en del fällor att akta sig för. Här är några av de vanligaste misstagen vi gör när vi köper jeans och tipsen på hur du kan undvika dem, så att du enklare kan hitta de där favoritjeansen som blir väl använda och älskade under många år framöver.

Annons
Darja Barannik bär välsittande jeans med bra passform.
Undvik de vanligaste misstagen för att lättare hitta nya favoritjeansen

1. Du köper jeans efter rådande trender

I vår blir det exempelvis återigen trendigt med låg midja. Men det är långt ifrån alla som trivs och passar i jeans med lågt skuren midja. Har du exempelvis kärlekshandtag som du gärna vill dölja är det bättre att satsa på en högre midja som håller in på de rätta ställena. Visst kan det vara kul att vara först med det senaste, men när du köper jeans finns det viktigare saker att fokusera på än vilken trend som råder just nu. Det viktigaste är att du känner dig bekväm i dina jeans och att de framhäver (eller döljer) det just du vill. Ett par klassiska jeans kommer aldrig att bli omoderna, så varför inte satsa på ett par som verkligen passar dig och matcha med något trendigt upptill istället?

Annons
Blåjeans i klassisk modell som aldrig blir omoderna.
Ett par klassiska jeans blir aldrig omoderna.

2. Du lägger inte tillräckligt stor vikt vid bakfickorna

Bakfickorna är mer än bara en plats för förvaring när det gäller jeans. Vi vill alla ha en riktigt snygg jeansrumpa, och där spelar både bakfickornas storlek och placering en viktig roll. Små fickor kommer exempelvis att få din rumpa att se större ut, medan bakfickor som sitter brett isär gör att rumpan ser bredare ut. Så tänk över vilken form du vill uppnå innan du plockar med dig jeans in i provrummet så sparar du massor av tid.

Annons
Blå jeans med stora bakfickor från & Other Stories.
Bakfickornas storlek och placering har stor betydelse när du köper jeans.

3. Du dubbelkollar inte materialet

Genom att skaffa dig baskunskap om olika material och dess funktioner får du också en större förståelse för vilka egenskaper jeansen har. Att jeansen innehåller ett par procent elastan gör exempelvis att de lättare behåller formen. Ju högre procent bomull de innehåller desto större risk är det att de krymper när du tvättar dem. Ett bra tips är att kolla vilka material dina favoritjeans består av redan innan du går på shoppingrunda, så kan du jämföra i butiken.

Annons
Vita jeans från Lindex matchas med vit tröja och vita skor.
Kolla upp materialkompositionen så du vet vilka egenskaper jeansen har.

4. Du köper jeans i fel storlek

Ja, jeans går ut sig i takt med att du använder dem. Det innebär att de ska sitta extra tajt i provrummet för att sedan bli perfekta när du har gått in dem. Med det sagt ska du inte köpa jeans som knappt går att knäppa, för då är risken att de känns alltför obekväma och att du aldrig kommer att börja använda dem. En bra tumregel är att du ska kunna få in två fingrar innanför jeanslinningen – men inte mer. Och stå inte bara still rakt upp och ner i provrummet när du provar jeans. Böj benen åt olika håll, huka dig och känn in hur de faktiskt känns och hur de formar sig när du rör dig.

Annons
Ljusa blåjeans i vid modell från H&M.
Stå inte still när du provar jeans. Se hur de känns när du rör dig i olika positioner.

5. Du stresshandlar jeans

Det ÄR tidskrävande att handla jeans. Det är alltså generellt sett inget du ska ge dig på mellan några ärenden på stan. Utan det kräver att du avsätter en hel del tid och att du är beredd att prova dig igenom en herrans massa modeller för att jämföra och känna dig fram till vad du trivs allra bäst i. Det kommer att vara värt det i slutändan, när du har hittat det där perfekta paret som du kommer att använda och älska under många år framöver.

Annons
Jeanne Damas i välsittande blåjeans i klassisk modell.
Var beredd på att lägga ner tid om du vill hitta de perfekta jeansen.

6. Du sätter inte passformen först

Passformen är A och O när det gäller jeans. Oavsett om du har hittat ett par jeans till pangpris på rean eller om du suktar efter ett par från det trendigaste jeansmärket just nu så är det alltid passformen du ska fokusera på i första hand. Det innebär att du måste fundera över vilken kroppsform du har och vad det är du vill framhäva för att kunna hitta rätt modell för just dig. Och nöj dig inte med att passformen är nästan rätt. De ska sitta som en smäck!

Annons
Supermodellen Karolina Kurkova bär välsittande blåjeans.
Passformen är det absolut viktigaste när det gäller att handla jeans.

Bonustips

Kom ihåg att jeans inte ska tvättas särskilt ofta. Max en gång i månaden är en bra tumregel men gärna mer sällan än så. Däremellan kan du ta bort enstaka fläckar med en fuktad trasa. Undvik sköljmedel och använd ett milt tvättmedel så förlorar de mindre färg. Många jeans ska dessutom tvättas i kallt vatten för att de inte ska krympa och förlora sin passform, så glöm inte att kolla upp tvättråden när du köper nya jeans!

Se också: 3 steg för en hållbar garderob med Johanna LeymannBrand logo
Se också: 3 steg för en hållbar garderob med Johanna Leymann
Annons