Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

7 viktiga detaljer att tänka på när du shoppar nya plagg

16 jul, 2021 
AvAnnika Norman
FotografTT
Illustrationer av kvinnor som shoppar och kollar på kläder.
Vi listar 7 tips värda att tänka på innan du drar kortet... Foto: TT
Alla har vi väl råkat ut för det där reafyndet som görs i all hast och som sedan blir hängande med lapparna på i garderoben? Här är sju saker att tänka på när du handlar, helt enkelt för att undvika ytterligare ett felköp!
Annons
Moderedaktören tipsar: Sensommarens snyggaste klänningarBrand logo
Moderedaktören tipsar: Sensommarens snyggaste klänningar

Shopping kan vara superkul men också stressande. Ibland, till och med ganska ofta, blir det fel och det kan svida rejält i plånboken. Det är heller inte miljövänligt och hållbart att bara shoppa loss utan att tänka ett steg längre. Med det sagt: vi kan tyvärr inte garantera att du inte kommer göra ett dåligt köp igen men här är några viktiga punkter som minimerar risken. Kalla det en checklista!

Illustration av kvinna som är i en butik och shoppar.
Kvalitét före kvantitét! Kolla på materiallappen innan du handlar. Foto: TT

1. Kolla upp materialet

Bland det viktigaste när du ska shoppa någonting nytt är att kolla på lappen på plaggets insida. Vad är plagget gjort av? Naturliga material håller längre än blandade och syntetiska. Känn med händerna och våga lita på att plaggen som känns mjuka, sköna och gedigna är det jämfört med plagg som känns syntetiska och gör ditt hår statiskt. Kvalitét före kvantitet är ett bra mantra när du ska shoppa både för miljön men också för plånboken på sikt.

Illustration av en kvinna som shoppar och bär på flera shoppingpåsar.
Dyrt betyder inte alltid kvalitét, tyvärr. Foto: TT

2. Lita inte på märken

Ibland betyder märke och ett högre pris bättre kvalité men långt ifrån alltid. Många dyra klädmärken producerar sina kläder i samma fabriker och på samma sätt som budgetkedjorna. Läs på om tillverkningsprocessen hos ditt lite dyrare favoritmärke och såklart: kolla vilka material plagget består av för att kunna avgöra om det högre priset är befogat eller inte. Glöm inte att titta på tvättråden när du ändå är igång? Vill du ha en tröja som endast klarar kemtvätt, exempelvis?

Annons

3. Våga ignorera storleken

Det kan skilja enormt mycket på samma storlek hos ett märke och ett annat. Vissa varumärken har stora storlekar medan andra har mindre. Våga testa och strunta i storleken. Det viktigaste är väl ändå hur plagget sitt på just dig? Inte om det är S, M eller L på storlekslappen?

4. Håll huvudet kallt i rea-tider

När det är dags för rea finns det såklart chans att fynda och ett plagg du spanat på ett tag kanske plötsligt är billigare än vad det annars brukar vara. Se till att hålla utkik efter plagg du sedan tidigare haft span på. Försök även gå på kläder som går i linje med din vanliga stil. Det är oftast de där lite “galna” plaggen som man köper med 70% rabatt som blir liggandes…

Illustration av kvinna som shoppar.
Om du känner att plagget är användbart kan det vara värt att lägga lite extra på det. Foto: TT

5. Räkna på det...

Kom ihåg att plagg av bättre kvalité oftast håller betydligt längre vilket gör att det kan vara värt att investera i de här plaggen och såklart - ta han dom dem, istället för att lägga många mindre summor på billigt producerade plagg som du måste kasera efter några enstaka användningar.

6. Ställ dig själv 3 frågor

  • Vilka tre plagg från min garderob kan jag använda det här till?
  • Går det här plagget i linje med min övriga garderob och klädstil?
  • Kan jag använda det under flera säsonger genom att styla det på olika sätt?

Efter du besvarat frågorna har du nog en bättre känsla för om det är ett bra köp eller inte…

7. Vill du vara unik?

Går du till en stor klädkedja och köper ett utmärkande plagg som skyltas vid ingången som “Nyhet!” är risken ganska stor att du och en kollega eller kompis dyker upp i samma plagg nästa gång ni ses. Fundera på om du verkligen vill ha ett trendplagg som många andra kommer ha eller om du ska ta ett varv och se om du hittar något som känns mer som du...

Annons