Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

8 saker du borde rensa ut ur garderoben

15 feb, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
2223346705
Alla drömmer väl om en välorganiserad garderob, där alla plagg känns självklara och fyller en funktion – men så ser det sällan ut.
Här är åtta saker du borde rensa bort ur garderoben, och sälja eller skänka bort!
Annons
10 steg till en hållbar minimalistisk garderobBrand logo
10 steg till en hållbar minimalistisk garderob

Står du ofta framför garderoben och känner att du inte har något att ha på dig, fast hyllorna svämmar över av olika plagg? Ibland är det svårt att se skogen för alla träd – och då kan det vara dags att rensa lite för att få bättre överblick. Genom att rensa garderoben och sedan sälja eller skänka bort kläderna – plaggen som inte är trasiga i alla fall – i stället för att slänga dem, så bidrar du också till en mer hållbar klädindustri.

Här är åtta smarta rensartips för en perfekt garderob!

1. Allt som är i fel storlek

Har du plagg i garderoben som antingen är för stora eller för små är det dags att göra dig av med dem. Det är vanligt att köpa eller behålla plagg med förhoppningar om att se annorlunda ut om några månader eller ett år, men det är dags att släppa det. Acceptera och omfamna din kropp för hur du ser ut nu, och skulle du förändras i framtiden får du köpa nya plagg då – det är roligare än att hålla fast vid gamla plagg som bara tar upp plats i garderoben.

Annons

2. Missfärgade smycken

När du använt smycken i fejkmetall ett tag så blir de missfärgade, och kan till och med börja färga huden grön. Släng de slitna smyckena, och investera hellre i äkta metaller som håller – här kan du fynda fina smycken på second hand!

3. Missfärgade och slitna plagg

Det är inte bara smycken som ska rensas bort när de är slitna och missfärgade – det gäller också dina kläder. Plagg som har tappat färg, gått sönder, blivit tunnslitna eller fått sneda sömmar är inget att spara på i garderoben.

4. Plagg du inte trivs i

Kläder kan vara hur snygga som helst på hängaren, men om du inte känner dig fin eller bekväm i dem så kommer de ändå inte användas. Du kanske köpte en klänning för att den såg snygg ut på skyltdockan i butiken, men om den inte är något du vill ha på dig är det dags att sälja eller ge bort – låt plagget liva upp någon annans garderob i stället!

5. Obekväma skor

Det här misstaget har vi alla gjort. Vi köper skor som ser snygga ut, fast de kanske inte är så bekväma, med tanken ”de blir sköna när jag har gått in dem”. Tyvärr stämmer det inte alltid, och då blir det lätt att skorna får stå och samla damm på skohyllan. Sälj skorna till någon som kommer använda dem mer.

Annons

6. Köpen du ångrar

Har du en tendens att göra lite för dyra impulsköp som sedan bara blir hängande i garderoben, i stället för att du lämnar tillbaka dem i butiken? Det är dags att dra av plåstret och sälja plaggen du aldrig har använt, och få tillbaka en del av dina pengar. Antingen lämnar du in i butik som säljer åt dig, eller beger dig ut på internetauktioner.

7. Plagg du bara använt en gång

Köpte du en speciell klänning till det där bröllopet du skulle på en gång, eller en sjal som skulle komplettera den där särskilda festoutfiten? Ofta blir de plaggen och accessoarerna sedan hängande i garderoben. Sälj eller skänk bort dem, så kan de pigga upp någon annans liv.

8. Det du inte rensade bort sist

Sparade du vissa plagg vid förra garderobsrensningen, med inställningen att du skulle använda dem mer? Var ärlig med dig själv – har du verkligen använt dem sedan dess? Om svaret är nej är det dags att göra det nu.

Källa: Elle.

Annons