Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Årets mest omtalade accessoar

01 mar, 2021 
AvNina Jakobson
FotografDan Kullberg, TT
Munskyddet har hamnat på allas läppar. Hur mycket det skyddar mot coronaviruset är ännu omtvistat – klart är att det blivit en modedetalj att hålla koll på.
Annons
Skönhetsredaktören tipsar: Så undviker du maskneBrand logo
Skönhetsredaktören tipsar: Så undviker du maskne

Ansiktsmask eller munskydd. Omstritt barn har många namn. Sedan pandemin drog över jorden har åsikterna gått isär kring om vi ska använda munskydd eller inte.

Oavsett vad vetenskapen säger eller vi själva tycker har den blivit en accessoar att räkna med. Många internationella kändisar och designers har sedan länge tagit till sig munskyddet som ett fashion statement. Under New York Fashion Week syntes ett gäng fantasifulla varianter – både på och utanför catwalken. Och kändisar som Kate Middleton och Laila Bagge ser gärna till att matcha munskyddet med outfiten.

Feminas omslagsmodell bär munskydd
Feminas omslagsmodell Rosanna E, stylad av Jenny Fredriksson, i munskydd från Erdem, kavaj, By Malina, klänning, Stenströms, och ring, Bigli.

Men Feminas moderedaktör Jenny Fredriksson tycker inte att munskyddet ska ses som en modedetalj.

Annons

– Jag har aldrig tyckt att munskyddet har varit ett fashion statment, utan det är skyddsutrustning. Punkt slut. Sen kan man absolut investera i ett riktigt snyggt designmunskydd om man vill. Det piggar i alla fall upp humör och look att ha ett piffigt munskydd.

Om man vill använda ett munskydd mer moderiktigt, hur ska man tänka då?

– Vill man få bort den värsta labblooken som man lätt kan få av de ljusblå engångsskydden så kan man välja ett skydd som matchar jackan. Generellt tycker jag mörka munskydd är mer lättburna och lättmatchade – ljusa munskydd är så iögonfallande. Ibland kör jag lager på lager-metoden med ett engångsmunskydd under och sen har jag ett piffigt mönstrat ovanpå.

Var ska man leta efter snygga munskydd? Några favoriter?

– Uniqlo har flera bekväma och snygga. Erdems är lyxiga och otroligt vackra. Matchesfashion har ett bra urval av snygga och lyxiga munskydd.

Moderiktiga munskydd

Sirianos visning på New York fashion week.
Under Sirianos visning på New York Fashion Week var munskydden en del av outfiten.
Salisas visning under New York Fashion Week.
Designern Salisa prydde sina modeller med munskydd från Pilar Macchione under New York Fashion Week.
Rebecca Minkoffs visning under New York Fashion Week.
Rebecca Minkoffs visning på New York Fashion Week i september 2020.
Kate Middleton i munskydd
Kate Middleton matchade sin röda kappa med ett skotskrutigt munskydd när hon och prins William besökte Royal Berkshire Hospital i Reading.
Laila Bagge i munskydd
Laila Bagge i helsvart under förhandsvisningen av tv-serien Lyckoviken.
Annons