Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Bästa ”hämnd-klänningarna” kändiskvinnor burit efter sina skilsmässor

02 jun, 2021 
AvAnnika Norman
FotografTT
Prinsessan Diana, Jennifer Aniston och Bella Hadid. Alla fotograferade kort efter sina respektive separationer.
Från vänster: Prinsessan Diana 1994, Jennifer Aniston, 2004 och Bella Hadid, 2017 i den så kallade hämndklänningen. Foto: TT
Vad är egentligen en “hämndklänning”? Jo, det är klänningen du dyker upp i första offentliga tillfället efter att du och din partner gjort slut. Okej, fokus här ligger såklart på kändiskvinnor som skapar rubriker när de ställer sig framför kameran men du förstår vad vi menar…
Annons

I dag skriver många kända sångerskor låtar om sina break-ups eller går ut och festar och bara ”råkar” hamna på bild med någon snygging för att sätta igång rykten och rubriker… men förr handlade det först och främst om att se extra bra ut ute i offentligheten första gången efter uppbrottet.

Man behöver egentligen inte vara känd för att vilja se extra smashing ut när man springer på sitt ex för första gången efter att man gjort slut. För många kändiskvinnor handlar det kanske inte om det första fysiska mötet men något som är minst lika viktigt: Första gången de syns i media efter att relationen avbrutits. Kanske vill man visa upp vad hen går miste om, kanske vill man försäkra alla som tror att man sitter hemma och gråter ner i glassförpackningen att man mår helt okej. Till och med bättre än okej. Att man är lyckligare (och ja, snyggare) än någonsin!

Vi tar oss en titt på ett gäng kända kvinnor som inte satt hemma och deppa allt för länge innan de tog sig samman, satte på sig en fantastisk outfit och gick ut och mötte kamerorna.

Annons

1. Prinsessan Diana i den lilla svarta (1994)

Prinsessan Diana i en svart miniklänning med bara axlar och ett brett pärlhalsband. I handen har hon en svart kuvertväskan och svarta pumps på fötterna.
Samma dag som den här bilden togs pratade Prins Charles om sin relation med Camilla Parker-Bowles offentligt för första gången. Dianas svar på det hela var “The Revenge dress”...

I juni 1994, samma dag som prins Charles för första gången gick ut och berättade offentligt om sin relation med Camilla Parker-Bowls dök Diana upp i en svart, axelbandslös klänning, specialdesignad av den grekiska designern Christina Stambolian. Om målet var att rikta mediernas uppmärksamhet från Charles och Camilla mot Diana och hennes (på den tiden) väldigt sexiga klänning så lyckades hon. Den här outfiten var startskottet för en rad mer avslöjande klänningar, de var alla långt i från de kläder hon uppmanats bära under sin tid som en del av det brittiska kungahuset.

Annons

Prinsessan Diana i en vit, tajt klänning som slutar strax ovanför knäna. Smala axelband och rundad urringning. I handen har hon en vit kuvertväskan och på fötterna vita pumps.
Diana på väg till en välgörenhetstillställning i en vit miniklänning som vid tidpunkten ansågs vara mycket vågad.

Diana i en klänning av Gianni Versace som ansågs både vågad och kontroversiell vid tidpunkten. Bilden togs 1995.

2. Mariah Carey i hög slits och behå (1997)

Mariah Carey i en svart kjol med slits upp till höften. Överdelen är en svart bandeau behå i svart med tunna axeland.
Mariah Carey i en minst sagt vågad festoutfit kort efter uppbrottet från sin ex-man tillika manager, Tommy Mottala.

Kort efter att sångerskan Mariah Carey och hennes före detta man och manager, Tommy Mottala separerat, äntrade hon röda mattan i en outfit som fick folk att tappa hakan och kamerablixtarna att bli övertända. Platsen var MTV Video Music Awards och Mariah bar en svart tajt kjol med slits upp till höftbenet och till det en bandeau-behå med tunna axelband. Outfiten lämnade ”inte mycket över till fantasin” som man brukar säga. Självklart kan det varit så att Mariah helt enkelt gillade sin outfit och kände sig bekväm i den men man kan ju inte låta bli att undra om det inte hade något att göra med det nyligen avslutade förhållandet…

Annons

3. Jennifer Lopez i gudinnelook (2004)

Jennifer Lopez i en knallorange empirskuren klänning med guldfärgade detaljer som ett virat skärp runt överkroppen och på axlarna. Stora droppformade örhängen med strass på.
Jennifer Lopez väckte uppmärksamhet på röda mattan i den här orange klänningen efter uppbrottet från Ben Affleck.

Det ryktades länge om problem mellan Jennifer Lopez och skådespelaren Ben Affleck fram tills att paret till slut gick skilda vägar i januari 2014. På Golden Globe samma år dök Jennifer upp i en maxiklänning med generös urringning signerad designern Michael Kors. Kanske ville Jennifer med hjälp av klänningen signalera till omvärlden – inklusive Ben – att hon mådde bra. Mer än bra. Superbra!

4. Jennifer Aniston i klassisk elegans (2005)

Jennifer Aniston i en beige, glittrig klänning. Klänningen är ärmlös, halterneckskuren och slutar strax nedanför knäna. På fötterna har hon guldfärgade, höga sandaletter med tunna remmar.
Jennifer Aniston visste att alla skulle ha ögonen på henne den kvällen och gjorde det bästa av situationen.

Ett av Hollywoods mest omtalade uppbrott inkluderade Jennifer Aniston och Brad Pitt. Ett par som alla ansåg vara det perfekta paret. Men så medverkade Brad i filmen Mr and Mrs Smith med motspelaren Angelina Jolie och vi vet ju alla vad som hände sen... Knappt hade skilsmässohandlingarna skickats in förrän Brad visades offentligt med Angelina och inte långt senare fick de sitt första barn tillsammans. En tid efter uppbrottet dök Jennifer Aniston upp på röda mattan i en enkel och klassisk Chanel-klänning (dock efter att hon medverkat i en intervju med tillhörande lättklädda bilder i Vanity fair). Jennifer valde att hålla låg profil gällande uppbrottet och medan Angelina målades upp som den vulgära kvinnan som stulit Brad i medierna, gick Jennifer rakryggad ur det hela (i en riktigt elegant klänning).

Annons

5. Reese Witherspoon i solgult (2007)

Reese Witherspoon på röda mattan i knallgul, ärmlös klänning som slutar vid knäna. Till det har hon metallicfärgade sandaletter.
Reese Witherspoon stack ut på mattan i den lilla gula.

I slutet av 2006 tog det slut mellan skådespelarparet Reese Witherspoon och Ryan Phillippe. Reese höll låg profil månaderna efter uppbrottet men i januari 2007 dök hon upp på Golden Globe Award i en solgul miniklänning från Nina Ricci. Det här var det första offentliga framträdandet efter separationen och Reese strålade ikapp med solen som i det här fallet var en knallgul miniklänning.

6. Bella Hadid i halvnaket gånger två (2017)

Bella Hadid i svart, tajt catsuit. Materialet ser ut som ett nät och den visar mycket hud. Bar i ryggen, hellånga ärmar och ben. Till det har hon höga, spetsiga pumps, breda silverarmband.
Bella Hadid i supertajt catsuit på Met-galan.

Vi börjar närma oss nutid och outfitsen har blivit alltmer avslöjande. När it-girl Bella Hadid tillfälligt gjorde slut med sin kille, sångaren The Weekend som i stället började dejta Selena Gomez, dök hon första första gången efter uppbrottet upp på The Met Gala i en transparent catsuit från Alexander Wang. The Weekend och Selena gick för första gången ut som ett par den kvällen men det var ändå Bella som stal rampljuset tack vare sin vågade look.

Annons

Bella Hadid i kort, svart nätklänning. Under klänningen bär hon svarta trosor och har tejpat på brösten. Silversmycken i form av kedjor och röda, långa naglar.
Lagom till efterfesten dök Bella upp i en ny look, också signerad Alexander Wang.

Men det slutade inte där. Senare samma kväll svirade Bella om till ytterligare en kreation signerad Alexander Wang och om catsuiten var avslöjande så var det inget emot klänningen som följde. Ett par svarta trosor och två bitar tejp var det som skiljde Bella mellan att vara påklädd och naken…

7. Selena Gomez i den pyttelilla svarta (2017)

Selena Gomez i svart miniklänning med tunna axelband och drapering som detalj. I öronen har hon guld hoops och på fötterna har hon beiga sandaletter med klack och remmar.
Selena Gomez satte designern Jacquemus på modekartan när hon fotades i den här klänningen strax efter uppbrottet från the Weekend.

Lyckan blev inte långvarig för Selena Gomez och The Weekend och hon fick också ta till ”the revenge dress” när det var dags för ett offentligt uppträdande under samma månad som det tagit slut. Selena dök upp på eventet i en vågad miniklänning av franska Jacquemus som innan den här kvällen var ett litet, relativt okänt märke. Selena hjälpte helt klart till att få fart på försäljningen och gjorde Jacquemus känt världen över, efter att sportat den draperade lilla drömklänningen.

Annons

8. Lady Gaga i silverfodral (2019)

Lady Gaga i silvrig och glittrig fodralklänning med stor volangdetalj i sidan. klänningen är hellång med hög slits. Ärm- och axelbandslös. Runt halsen har hon ett diamanthalsband och på fötterna silvriga platåsandaletter.
Lady Gaga som nybliven singel i lyxigt silverfodral signerat Celine by Hedi Slimane.

I början av 2019 började det gå rykten om att sångerskan, låtskrivaren och skådespelaren Lady Gaga brutit upp med sin fästman Christian Carino. Ungefär samtidigt började de gå rykten om att Lady Gaga i stället hade fattat tycke för sin dåvarande motspelare från filmen A star is born, Bradley Cooper. Bara några dagar efter att det tagit slut med fästmannen dök Lady Gaga upp på Grammy Awards i en cool silverklänning av Celine by Hedi Slimane. Om man hade följt Lady Gagas outfit under året så märkte man att det här något alldeles extra och betydligt mer okonservativt.

Annons

9. Irina Shayk i minimala catwalk-kreationer (2019)

Modellen Irina Shayk på Versaces sommarvisning för 2020. En djupt v-ringad, kort klänning i rosa och rött med ett långt färgglatt strasshalsband som går ner i urringningen. Stora hoops med strass som matchar halsbandet.
Bara dagar efter att det tagit slut offentligt med skådespelaren Bradley Cooper sågs Irina på catwalken i den här looken.

I samma veva som det ryktades om Bradley Cooper och Lady Gagas eventuella romans avbröt Bradley sin dåvarande relation med modellen Irina Shayk. Paret hade varit tillsammans i nästan 4 år och har dottern Lea tillsammans. Uppbrottet ska ha kommit som en chock för Irina som begravde sig i jobb, däribland Versaces vår- och sommarvisning för män. Man kan säga att Irinas ”hämndklänning” bestod av ett gäng supersexiga outfits signerade Versace. Att hon i dagarna gjort slut med sin pojkvän märktes i alla fall inte utåt sett. Paret umgås fortfarande mycket då de har sin dotter och omges ständigt av nya romansrykten…

Källa: Australienska Marie Claire

Somrig bellini med hallonBrand logo
Somrig bellini med hallon
Annons