Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Carin Westers otippade klädvårdstips

21 feb, 2022 
AvJenny Fredriksson
Carin Wester är en av Sveriges största designer. För Femina berättar hon om sin moderesa, sina förebilder, spännande garderobsprojekt och ger sina bästa tips för en hållbar och kurerad garderob.
Annons
Hitta din våruniform – Femina visar vårens härligaste trenderBrand logo
Hitta din våruniform – Femina visar vårens härligaste trender

Carin Wester har en central plats på Sveriges modekarta. Hon började sin designkarriär på Paul & Friends damavdelning på NK 1998 och 2004 tog hon sats och startade sitt eget varumärke Carin Wester. Nu är hon chefsdesigner på Åhléns där varumärket Carin Wester också ingår.

Carin Wester

Gör: Chefsdesigner på Åhléns.

Ålder: 47 år.

Bor: I Birkastan Stockholm.

Familj: Min sambo Thomas och dotter Charlie, 8 år.

Berätta om ert nya initiativ och nya varumärke.

– Vi har valt att dela upp Carin Wester i två koncept, ett för kunden som söker hög kvalitetsnivå och modegrad: Carin Wester. Där jag har varit med och tagit fram kollektionen. Det andra, nya varumärket CW by Carin Wester för den yngre kunden, är logodrivet, med mycket denim och roliga accessoarer.

Vad är din signatur som designer?

– Mitt uttryck är grundat i den ­klassiska herrgarderoben med en feminin twist. Det ska vara en balans mellan det maskulina och det feminina. En journalist har beskrivit min stil som ”sharp ­poetry”. Det är ett perfekt uttryck!

Annons

Vilka är dina är kvinnliga förebilder?

– Jag kommer från en familj med starka kvinnor. Min mormor är 99 år gammal och min farmor är 96 år – och alla vi, inklusive syster, mamma och jag, är väldigt envisa och vet vad vi vill. Dessutom delar vi ett passionerat mode­intresse och älskar att klä upp oss och det kommer säkert att gå i arv till min dotter.

– Min syster Lisa och farmor har samma kvinnliga stil medan jag, mamma och mormor är lite mer tillknäppta, men vi drivs av en färgglädje och kärlek till plagg som kan användas i många år. Det är en sådan trygghet i vårt kvinnliga systerskap.

Hur får får du ihop karriär och ­familj?

– Jag måste hålla mig lika passionerad i mitt privatliv som jag gör inför mitt jobb. Jag måste hela tiden tanka mig själv med saker som inspirerar mig, som utställningar. Under pandemin har jag börjat måla och blivit stamkund på Kreatima. Inga mästerverk men så kul!

Dina bästa stylingtips för att känna dig snygg?

Annons

– Min go to är ett rött läppstift. Jag tar till och med på det när jag ska simma på morgonen. För tillfället använder jag Byredos Red arm chair. Så fin färg och hylsa.

– Jag har två smala lädersnören i en påse i väskan. Dem använder jag om jag vill ändra min look under dagen, som att knyta i midjan eller piffa till en byxa.

Hur sköter du din garderob?

– Jag har som regel att sälja något innan jag köper något nytt. Det gör jag för att slippa garderobsångesten. Jag vill ha en kurerad garderob och älskar vintage. Jag tillbringar mycket tid på Vestiaire Collective, där kan man hitta så vackra designerplagg. Just nu har jag gått in i en intensiv Pradafas och letar som besatt efter en kjol med det ikoniska läppsiftsprintet från år 2000.

– Jag gör en ordentlig utrensning av garderoben en gång om året. Jag tar fram mina tio favoritplagg och går igenom vad som passar ihop med dem. Min regel är att om jag inte har använt något på två år så måste jag ta ett beslut om jag ska behålla, sälja eller skänka det.

Annons

Carin Westers klädvårdstips

1. Häng upp stickade plagg på element i stället för att tvätta. Fibrerna reser sig och det tar bort lukt. Men det funkar bara på vattenelement! Eller ånga dina stickade plagg med steamer med mycket fukt.

2. Noppa regelbundet med noppkammen innan det går för långt.

3. Häng ut och vädra i stället för att tvätta! Ibland kemtvättar jag mina finaste plagg. För även en om kemikalier inte är bra så tvättas de med andra plagg, spara in på vatten och plagget håller mycket längre.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons