Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Därför är svarta jeans alltid tajtare än blåa jeans

22 jun, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografTiktok, Shutterstock
En modeintresserad kvinna på sociala medier lyfter problemet i ett inlägg på TikTok, där hon provar två par jeansshorts.
De blåa jeansen sitter som en smäck – men de svarta jeansen i samma storlek är alldeles för små.
Här är anledningen bakom vanliga fenomenet.
Annons
6 vanliga misstag du gör när du köper jeans – så rättar du till demBrand logo
6 vanliga misstag du gör när du köper jeans – så rättar du till dem

Det kan vara otroligt frustrerande att försöka hitta rätt storlek på jeansen, särskilt när storleken skiljer sig åt från varumärke till varumärke, och från butikskedja till butikskedja.

Storleken kan faktiskt till och med skilja sig åt på exakt samma modell jeans från samma varumärke. Hur går det till?

En modeintresserad kvinna på sociala medier lyfter problemet i ett inlägg på TikTok, där hon provar två par jeansshorts. De blåa jeansen sitter som en smäck – men de svarta jeansen i samma storlek är alldeles för små.

Kvinnans insikt med jeansshortsen – trots samma storlek

Brittiska influencern Rachel Spicer, med drygt 2 miljoner följare på plattformen, tog till TikTok för att visa upp ett av hennes senaste modeinköp, två par jeansshorts i storlek XL från Pretty Little Thing.

Annons

I videoinlägget förklarar hon att hon äntligen hittat ett par jeansshorts som passar hennes kroppstyp, och som dessutom bara kostade henne 20 pund, vilket motsvarar omkring 270 svenska kronor.

Rachel berättar vidare att hon vanligtvis bär storlek L, men att hon ville ha ett par shorts som inte satt så tajt. Därför valde hon att beställa dem i en större storlek än vanligt.

– Jag tycker att det är klurigt med passformen på just shorts. Jag är vanligtvis en L eller XL, men sen så har jag inte riktigt någon rumpa, så då slutar de oftast med att de är pösiga baktill, säger hon.

kvinna provar blå jeans tiktok
Influencern visar upp hur de blåa jeansshortsen sitter alldeles perfekt.

Men just det här köpet var lyckat.

– De här är riktigt bra. Det känns som att de finns svängrum för de tillfällen då man är lite uppblåst i magen. Jag tänker exempelvis att jag ska ha dessa shorts på en festival i sommar och då kommer jag dricka en del cider vilket gör att jag blir lite bubblig i magen.

Annons

Men trots att hon beställde exakt samma modell jeansshorts i exakt samma storlek, så var det en helt annan historia när det kom till paret i svart.

– De här shortsen känns så trånga, fast de är exakt samma storlek, säger hon och visar hur hon knappt lyckas stänga shortsen utan att de skär in i henne.

kvinna provar svarta jeans tiktok
Men de svarta jeansshortsen är en annan historia. Hon lyckas knappt stänga dem och när hon lyckas sitter de inte bekvämt. Trots att de är exakt samma storlek som de blå jeansshortsen.

Därför är svarta jeans alltid tajtare än blåa jeans

Efter Rachels insikt med shortsen i olika färger, är hennes hjälpsamma följare inte långsamma med att berätta om anledningen bakom fenomenet.

”Svart denim är alltid lite mindre än blå denim, även i samma storlek, på grund av den svarta färgbehandlingen. Jag väljer alltid en storlek större än vanligt när jag köper svarta jeans”, kommenterar en följare.

”Hej fina du, svart denim är tajtare än blå på grund av den extra färgen som krymper tyget”, skriver en annan.

”Svarta jeans kommer alltid ha en tajtare fit än blå, på grund av olika färgbehandling och tvätt”, inflikar ytterligare en tredje person.

Rachel, som chockats av de stora olikheterna på jeansshortsen, svarar tacksamt: "Ahhhh det låter ju rimligt! Ska tänka på det nästa gång. Det är faktiskt riktigt bra att veta".

Annons