Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

100 år gamla trenden extra het igen

19 okt, 2023 
AvStina Meyerson
FotografLucia Sabatelli/Action Press/Shutterstock/TT
den lilla svarta trend
Den lilla svarta har runt 100 år på nacken – och är definitivt en evig klassiker. Just nu är också den svarta klänningen särskilt het och syns på såväl catwalken som på världsstjärnorna!
Annons
Höstinspiration - härliga outfits att inspireras avBrand logo
Höstinspiration - härliga outfits att inspireras av

Starka, knalliga färger har varit särskilt mycket på tapeten den senaste tiden.

I fjol var rosa den stora färgtrenden, i samband med rådande Barbie-hajpen inför den nya filmen med Margot Robbie och Ryan Gosling i huvudrollerna, och ”Barbie core”-stilen syntes både här och var. I år har rött varit den stora snackisen och modeälskare världen över syns allt oftare i helrött eller med röda detaljer strösslade över looksen.

Även basfärgerna brun och grå syns emellertid på modebilden – och nu börjar faktiskt även vår allas klassiska favorit svart kännas extra het. Och särskilt konceptet ”den lilla svarta”!

Annons

Den lilla svarta i ny tappning

Vi är nog många som är trogna anhängare till just den lilla svarta, och det är inte utan anledning. Tidlös, elegant och lättstylad – och perfekt till såväl vardags som fest. Ja, skälen är många till att den svarta klänningen är en favorit i mångas garderober.

Ända sedan 1920-talet, då Coco Chanel satte den på kartan, har otaliga kvinnor gladeligen valt den lilla svarta.

Med tanke på klänningens eviga status går den sannerligen aldrig ur tiden, men just nu känns den också särskilt trendig. På såväl catwalken som på stora världskändisar syns nu uppdaterade varianter av den lilla svarta, som är svåra att inte förälska sig i.

Annons

På Chanels visning under Paris modevecka syntes exempelvis den lilla svarta i flera moderna utföranden.

Lilla svarta chanel

Även Saint Laurent bjöd på den lilla svarta under sin visning inför vår- och sommarkollektionen 2024.

Lilla svarta Dior

Transparenta material var ett ledord under Paris modevecka, och Dior var ett av modehusen som satsade på skira tyger.

Annons
Svart klänning saint laurent

Den lilla svarta har också synts till på oräkneliga kändisar i höst. Världsstjärnor som Demi Moore, Hailey Bieber och Zoe Kravitz är bara några av dem som gjort succé med sina svarta klänningar.

Modechefen tipsar

Feminas modechef Jenny Fredriksson tycker att den lilla svarta är en riktigt bra investering, eftersom den håller år efter år och alltid känns som ett lika fräscht och modernt alternativ.

– Festmodet är väldigt svart just nu och har egentligen alltid varit det. Därför kan faktiskt partykläderna vara de mest hållbara plaggen vi har, eftersom de inte alls är lika trendkänsliga som vardagsplaggen kan vara, menar Jenny och fortsätter:

– Det känns alltid kul med både den enkla svarta klänningen och en som glittrar av paljetter till exempel. Och svart är också så enkelt att piffa upp med accessoarer.

Jenny vill också slå ett slag för andra liknande svarta plagg. Den svarta kostymen eller det svarta setet har exempelvis samma funktion som den svarta klänningen – och kan definitivt bli långvariga favoriter i garderoben.

Svart set dam
Annons
Svart kostym med kjol

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons