Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Bjuden på sommarbröllop? Det här ska du INTE bära

31 maj, 2023 
Brudtärnor i långa pastellfärgade klänningar.

Med en bröllopsinbjudan kommer härliga förväntningar, men ibland även stress kring förvirrande klädkoder och oskrivna stilregler. Här är det du bör tänka på när du förbereder dig inför festligheterna.

Annons
Se kändisarna som ska gifta sig 2023Brand logo
Se kändisarna som ska gifta sig 2023

Är du bjuden på bröllop i sommar? Grattis! Då har du förmodligen en väldigt stämningsfull dag och en hejdundrande festkväll att se fram emot. Att få klä upp sig till ett speciellt tillfälle är oftast roligt, men det kan även medföra en del klädångest. Förutom formella och informella klädkoder finns även en del oskrivna stilregler att förhålla sig till. Vissa av dem är fortfarande aktuella medan andra anses vara förlegade. Svart går exempelvis bra att bära på bröllop numera, även om det kan vara trevligt att bryta av med detaljer i andra färger. Även rött, som förut ansågs indikera att man haft ihop det med brudgummen, går numera utmärkt att bära som bröllopsgäst.

Annons
Pastellfärgade brudtärneklänningar.

Klädkoder bröllop

Som gäst kanske man kan tycka att det är lite bökigt med alla dessa klädkoder. Men kom ihåg att de främst är till för att underlätta för dig som gäst. En informell klädkod såsom ”sommarfin” är öppen för tolkning, vilket gör att vissa gäster kanske dyker upp i hellånga festklänningar medan andra väljer en mer vardaglig klädsel. Och det kan vara precis lika jobbigt att känna sig för uppklädd som att känna sig för nedklädd. Så använd klädkoden som ett stöd för att hitta rätt nivå på din klädsel. Därefter kan du välja färger och mönster efter egen smak. Är du osäker? Fråga värdparet vad det är som gäller. För att krångla till det ytterligare finns vissa oskrivna stilregler att ta hänsyn till som bröllopsgäst – något som kan medföra viss klädångest inför den högtidliga dagen. Men lugn, bara lugn. Vi reder ut alla eventuella oklarheter. Här listar vi det du INTE ska bära om du ska gå på bröllop i sommar.

Annons

1. Vitt

Att bära vitt är reserverat för bruden på bröllopsdagen. Du som gäst ska därför inte bära vitt till en bröllop. Vitt kan däremot ingå i klädseln som exempelvis en del av ett mönster eller som en accessoar. Tumregeln är att det inte ska utgöra den dominerande färgen i klädseln.

Som gäst får du inte bära vitt till bröllopet.

2. Något som bryter mot klädkoden

Den klädkod som har angivits är främst till för att underlätta för gästerna. Brudparets önskemål bör respekteras, och om alla gäster följer klädkoden behöver ingen känna sig obekväm på grund av de klätt upp sig för lite eller för mycket. Om en informell klädkod har angivits på bröllopsinbjudan och du känner dig osäker på vad den innebär – dra dig inte för att fråga brudparet.

Annons
Vit brudklänning i spets och bröllopsgäst i färgstark festklänning.
Respektera brudparets önskan och håll dig till klädkoden.

3. Något alltför pråligt

Även om själva klänningsmodellen må passa in på klädkoden kan man fundera ett extra varv över vilken design man väljer. Du behöver inte ösa på med exempelvis massor av glitter, fjädrar och maffiga smycken på en och samma gång. På bröllopsdagen är det bruden som ska stå i centrum, och en alltför prålig och utstuderad klädsel kan göra att du stjäl uppmärksamheten från henne.

Sara Sampaio i korallfärgad klänning med fjädrar.
Undvik en alltför utstuderad klädsel – det är bruden som ska stå i centrum.

4. Något alltför avslappnat

På bröllop är det en mer uppklädd stil än vardagsuniformen som gäller – om det inte är ett bröllop som har en uttalat avslappnad klädsel som hålls i exempelvis en trädgård eller på en strand. Eftersom det är ett högtidligt tillfälle får exempelvis jeansen eller t-shirten stanna kvar i garderoben. Platta skor går utmärkt att bära, men välj i så fall exempelvis ett par fina ballerinaskor snarare än ett par sneakers.

Annons
Nina Sandbech iklädd rosa satinklänning och sneakers.
Undvik sneakers och andra vardagliga plagg på bröllop.

5. Något alltför avklätt

Det så kallade nakenmodet har varit en tydlig trend den här våren, med transparenta plagg och synliga underkläder. Men att visa alltför mycket hud på ett bröllop kan stjäla uppmärksamheten från bruden. Så se till att klä dig passande för tillfället. Det är ett bröllop – inte en nattklubb.

Grön kort klänning med cut-outs.
Undvik en alltför avklädd stil.

6. Alltför ljusa färger

Att man som gäst inte ska bära vitt till ett bröllop är en självklarhet. Men vi höjer även ett varningens finger när det gäller toner som skulle kunna misstas för vitt. Ljuva pasteller passar helt perfekt på sommarbröllop. Men nyanser som ligger alltför nära vitt, såsom väldigt ljusa toner av exempelvis beige och rosa, gör du säkrast i att undvika.

Ljusrosa långklänning med volanger från Phase Eight.
Var försiktig med alltför ljusa nyanser som skulle kunna misstas för vitt.
Annons