Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Dold plast i dina kläder kan förstöra haven

10 maj, 2017 
AvNanna von Knorring
Att sortera plastförpackningar är för många något självklart, men det finns fortfarande andra plaster i hemmet som bidrar till föroreningen av haven. En stor bov är våra kläder. De släpper nämligen ifrån sig stora mängder mikroplaster när de tvättas, visar ny brittisk forskning.
Annons

Kläder som är gjorda av syntetiska material innehåller plastpartiklar som lossnar när vi tvättar dem. Plastpartiklarna är så små att reningsverken kanske inte lyckas fånga upp dem och därför riskerar de att hamna i hav och sjöar. En brittisk studie har nu tittat på hur mycket mikroplaster det egentligen rör sig om och resultatet kan överraska många.

Forskarna vid Plymouth University tvättade flera olika material i 30-40 grader för att se exakt hur stora mängder fibrer som lossnade. Värstingen av de syntetiska materialen var akryl. Akrylplaggen släppte hela 729 000 fibrer per tvätt, medan polyester släppte 496 000 fibrer. Kläder gjorda av en blandning av polyester och bomull, som inte är ett syntetiskt material, släppte 138 000 fibrer per sex kilo tvätt.

Till syntetiska material hör bland annat polyester, akryl, polyamid och nylon som alla är framställda av plast. Materialen finns i en uppsjö av plagg och är vanliga i bland annat klänningar, träningskläder, tröjor och toppar.

Annons

Mikroplasterna är knappt synliga och enligt Kerstin Magnusson, ekotoxikolog vid svenska miljöinstitutet IVL, som SVT Nyheter pratat med finns det en risk för att smådjur som musslor och maskar äter mikroplasten. Det kan även påverka oss människor som gärna äter fisk som i sin tur har ätit av de mindre djuren i havet, även om forskare ännu inte har lyckats slå fast exakt hur plaster i fisk och skaldjur påverkar oss.

I flera länder har mikroplaster i skönhetsprodukter redan förbjudits, men trots att textilier kan vara en större bov så tror Kerstin Magnusson inte att materialen kommer förbjudas.

– Textilfibrer är antagligen ett större problem än plastkulor i kosmetika men det är mer komplext. Mikroplast i kosmetika är meningslöst och går att ta bort, när det gäller mikroplast i kläder måste man istället få hållbarare textiler som också går att sälja, det är en betydligt större utmaning, säger hon till SVT Nyheter.

Annons

Eftersom plast bryts ner långsamt i mindre partiklar kommer problemen i haven att öka även om förbud skulle införas, vilket gör det än mer akut att ta tag i.

– Problemen måste uppmärksammas innan katastrofen är ett faktum, vi är fortfarande vid en punkt där vi kan vända utvecklingen innan det är för sent, säger Kerstin Magnusson till SVT Nyheter.

Foto: Shutterstock

Annons