Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Få bort jeanslukten – så gör du

30 mar, 2022 
AvAino Oxblod
FotografPexels.
Många jeans har en speciell kemisk lukt när man köper dem i butik.
Doften, som ofta kommer från formaldehyd, går dock att få bort relativt enkelt.
Så här slipper du den störande odören.
Annons
Säsongens dresscode – så stylar du vårens trenderBrand logo
Säsongens dresscode – så stylar du vårens trender

När du kommer hem med ett par nya jeans efter en lyckad shoppingtur på stan eller online så är inte ovanligt att de har en speciell kemisk doft. Den doften kommer ofta från användandet av formaldehyd, ett ämne som också används vid balsamering.

Att använda formaldehyd vid klädtillverkning görs för att motverka mögel och bakterier som kan förstöra tyget under förvaring och frakt. I vissa jeans används det också för att motverka att jeansen blir skrynkliga eller fläckiga.

Men vad kan man göra för att slippa den kemiska lukten när man väl köpt jeansen? Det finns några olika råd att testa!

Bakpulver

Innan du tvättar jeansen som vanligt kan du blöta dem i kallt vatten där du löst upp bakpulver. På så sätt får du bort lukten utan att addera mer kemikalier.

Annons

Kastilientvål

Kastilientvål, en tvål gjord på olivolja, kan ta bort doften av kemikalier. Då tvålen är basisk skapar den en kemisk reaktion med vattnet som hjälper till att ta bort odör. Att handtvätta jeans med kastilientvål är ett skonsamt sätt att tvätta jeansen.

Ättikssprit

Ättikssprit är en riktig mirakelprodukt när det kommer till att rengöra allt från handdukar till glasytor. Tack var den intensiva syran så bryter det naturligt ner det som orsakar lukt. Om Bakpulver eller kastilientvål inte fungerar borde ättikssprit fungera. Blanda ner i kallt vatten och låt jeansen dra i vätskan från en halvtimme till en timme, innan du noggrant sköljer ut dem med kallt vatten. När de har torkat ordentligt kommer både den kemiska doften och lukten av ättika att ha dunstat.

Frisk luft

Vill du inte tvätta dem så kan det faktiskt räcka att jeansen får tillräckligt med frisk luft. Häng ut dem ut och in i solljuset för att minska och helt ta bort lukten utan att tvätta jeansen. Solens UV-strålar kommer kunna hjälpa att ta bort lukten, men eftersom strålarna är så starka kan de också bleka din denim – därför är det viktigt att vända dem ut och in.

Annons