Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Fanny Fager: "Jag tar ställning varje gång jag köper något"

02 apr, 2019 
AvNadja Jönsson
Fanny Fager vintage
Om modeintresset är intakt men miljösamvetet ökar – hur går det ihop? Vi frågade Fanny Fager, som driver vintagebutiken Mani i Malmö.
Annons

De flesta av oss är numera rätt medvetna om sopsortering, grönare mat och mer klimatsmart resande. Och kanske väljer vi ekologiskt i badrummet. Men så kommer vi till garderoben. Även om man vill göra rätt, så vet man inte riktigt hur. Borde man lägga modeintresset på hyllan för att bli en riktigt hållbar konsument? Nej, men det allra bästa är att smart-shoppa second hand för att inte bidra till nyproduktion. Vintagebutikinnehavaren Fanny Fager ger oss de bästa insidertipsen.
Regel nummer ett?

– Prova alltid! Förr syddes kläder för att se bra ut på en kropp, inte på en galge. Så något som ser udda ut blir garanterat fantastiskt när man väl kommer i det. Mycket var också uppsytt eller hemmasytt, vilket gör det svårt att uppskatta storleken om man inte provar.

Vad är det fyndläge på?

– Ett hett tips är vintage-ytterkläder. Kvaliteten och modellerna kan vara otroliga och priset är en bråkdel av vad det skulle kosta att köpa ett nytillverkat plagg av samma kvalitet.

Annons

Hur hittar man kvalitetsgrejerna?

– Är man inte van vid att handla second hand är det lättast att gå till en butik som har generellt hög standard på sina kläder.

mani vintage malmö
I Fannys butik Mani i Malmö finns noga utvald vintage, snyggt sorterad och presenterad.

Kan inte plaggen vara lite ofräscha?

– Det beror på hur väl den tidigare ägaren har tagit hand om plagget och vem man handlar från. En del butiker kemtvättar och ser över sina varor innan de tas ut för försäljning.

Vad ska man akta sig för?

– Man kan förebygga exempelvis kryp och skadedjur genom att slänga in begagnade ylle-, päls- eller bomullskläder i frysen i några dygn så fort man kommer hem med dem. Vissa typer av fläckar, som svettfläckar, går inte att få bort och det måste man vara medveten om innan man köper. Man kan i stället sy om plagget eller bara leva med det.

Annons

Vad har du själv för miljötänk?

– Framför allt är jag medveten om min konsumtion och förbrukning. Jag tar ställning varje gång jag köper något, vare sig det är matvaror eller kläder. Min familj lever konsumtionsmässigt snålt, men jag upplever inte att vi saknar något.

Vi har även intervjuat second hand-stjärnan Johanna Nilsson om hållbart mode. Läs den intervjun här.

Läs mer:

Annons