Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

11 stilsäkra modenyheter som du kan bära till både vardags och fest

13 dec, 2023 
Festkläder
Glöm festplagg som används en gång och sedan blir liggande i garderoben. Vi listar vad du ska tänka på för att hitta plaggen som funkar lika bra till vardags som till fest – samt de bästa köpen just nu.
Annons

Eftersom vi älskar plagg som platsar i basgarderoben så investerar vi gärna i tidlösa outfits och accessoarer som vi kan använda under lång tid framöver – och allra helst sådana som fungerar lika bra till vardags som till fest. En tidlös kavaj är givetvis ett säkert kort som alltid lyfter en look till nya höjder, men det finns många fler plagg som passar lika bra till kontoret som festen.

3 tips för att fixa festlooken

Här listar vi tre saker du kan tänka på för att få till den ultimata festlooken med dina vardagsplagg och -accessoarer.

  • Materialet

Bara genom att ta en extra titt på vad plagget är gjort av eller hur texturen känns så kan du genast få en mer festlig känsla. Generellt så upplevs plagg i bomull som mindre uppklädda, medan skirare material, läder eller skinnimitation och siden, satin och satinliknande material genast lyfter din look ett snäpp.

  • Skärningen

Det är såklart inte bara materialet som spelar roll – genom en trendig eller spännande skärning så går det att ge vilket basplagg som helst en mer spännande look. Peplumskärningen med markerad midja och utställd silhuett nedtill är riktigt stor just nu och adderar en lyxig känsla till en vanlig skjorta eller klänning. En trendig blus med puffärmar är ett annat fint exempel på en skärning som gör starkt intryck.

  • Detaljerna

Smycken, väskor och skor är en givna detaljer som kan klä upp vilken jeanslook eller basklänning som helst, men du kan även satsa på basplagg med just spännande detaljer. De behöver inte vara extraordinära: en elegant skärning kan ha stor effekt. Omlottdesign, diskreta puffärmar eller spännande knappar är andra detaljer som kan ge en festtouch till din jobb- eller vardagsoutfit.

Annons

Mode till fest och vardag

Vi har samlat plaggen som kommer att rädda dig både till jobbet, aw:n och festen i vinter.

1. Omlottblus, Stockh lm Studio/MQ

Blusar med spännande detaljer är ett enkelt sätt att klä upp dig till vardags. Den här vita, lätt mönstrade, blusen med omlottskärning har det där lilla extra utan att bli för mycket, och är lika snygg med kostymbyxor på kontoret som med midikjolen till festen. Den snygga knytningen i sidan är dessutom riktigt fin att låta kika fram under kavajen. Se mer och köp blusen här (reklamlänk).

Vit blommig blus med omlott och knytning från MQ
Klicka på bilden för att komma direkt till blusen.

2. Boucléjacka, Kappahl

Om det vankas julfest med jobbet eller after work så är den eleganta boucléjackan ett tidlöst plagg som utan problem tar dig från dagens businessmöten till barhäng i en stimmig restaurang. Den här snygga jackan kan du dessutom använda som vårjacka under den kommande säsongen – inte minst då den prickar in vårens största trendfärg. Se mer och köp boucléjackan här (reklamlänk).

Annons
Ljusblå boucléjacka från Kappahl
Klicka på bilden för att komma direkt till jackan.

3. Chunky hoops, Edblad

Smycken är ett enkelt sätt att göra vilken look som helst mer spännande. Den senaste tiden har vi sett extra mycket av så kallade chunky hoops, alltså lite tjockare ringar i öronen, och just detta guldpläterade par gör sig lika bra till jobbet som på julfesten. Se mer och köp örhängena här (reklamlänk).

Guldiga chunky hoops från Edblad
Klicka på bilden för att komma direkt till örhängena.

4. Kostymväst, By Malene Birger

Ett av årets största trendplagg har varit kostymvästen, och i och med 2024:s skräddade trend kommer den att vara minst lika rätt även i vår. Den här grå varianten har en riktigt snygg design som gör att den kan bäras som en topp tillsammans med de matchande kostymbyxorna eller helt andra plagg. Bär den över en långärmad topp eller under den matchande kavajen under arbetsdagen och med bara axlar under festen för kvällens snyggaste look. Se mer och köp kostymvästen här (reklamlänk).

Annons
Grå kostymväst med svarta knappar från By Malene Birger
Klicka på bilden för att komma direkt till västen.

5. Peplumtopp, Kappahl

En klassisk t-shirt är ett säkert kort i jobbgarderoben men är inte alltid det roligaste om du ska vidare till festligare sammanhang efter jobbdagens slut. Lösningen på detta är att satsa på en stilren topp med det där lilla extra, precis som den här toppen med en fin peplumskärning – vilket också råkar vara en av säsongens stora trender våren 2024. Toppen finns i både svart och vitt, se mer och köp den här (reklamlänk).

Vit peplumtopp för dam från Kappahl
Klicka på bilden för att komma direkt till toppen.

6. Kostymbyxor, Lindex

Dessa svarta kostymbyxor med dekorativa guldknappar är ett bra komplement till de klassiska kostymbyxorna, då de har det där lilla extra och kan få den mest tidlösa stickade tröjan eller t-shirten att se med uppklädd ut. Bär dem med vita sneakers eller ankelboots till vardags eller stilettklackar när du vill vara extra festklädd, så har du en look som garanterat gör ett avtryck utan att vara för mycket. Se mer och köp byxorna här (reklamlänk).

Annons
Svarta kostymbyxor med guldknappar från Lindex
Klicka på bilden för att komma direkt till byxorna.

7. Klänning, Rotate

Nu under vintern bär vi gärna svart, metallic-nyanser och paljetter men det är minst lika fint att ta in mer somriga mönster i sin look. Den här klänningen har ett vackert blommönster i vinterkompatibla nyanser av blått, lila och grönt som kommer att vara lika fina i vår och sommar. Midilängden gör klänningen kontorskompatibel samtidigt som den korta puffärmen ger en festlig känsla – bär den med en kavaj under dagen och klackar eller stövlar till festen. Se mer och köp klänningen här (reklamlänk).

Annons
Blommig midiklänning med korta puffärmar från Rotate
Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

8. Kappa, Arket

En lång kappa är givetvis extra bra att ha till hands om du bär en klänning eller kjol och vill hålla benen varma, men den passar lika bra att dra på till jeansen eller kostymbyxorna till vardags. Den här ullkappan är dubbelknäppt och kommer i en tidlös beige nyans som du aldrig kommer att tröttna på, samtidigt som den är lite roligare än säsongens alla mörka plagg. Den har också en bred krage som kan bäras upp- eller nedfälld. Se mer och köp kappan här (reklamlänk).

Annons
Beigegrå kappa i ull från Arket
Klicka på bilden för att komma direkt till kappan.

9. Brosch, By Malene Birger

Om du också har många neutrala basplagg i garderoben så kan det ibland kännas lockande att uppdatera garderoben med en ny festlig topp, men faktum är att du kan uppdatera plaggen du redan har på ett enkelt sätt. Den kreativa kan byta ut knappar eller sy på dekorationer av olika slag, och om du vill ha en enkel men effektfull detalj kan du istället satsa på en snygg brosch. Den här guldfärgade broschen gör sig lika bra på blazern som på kappan eller den stickade tröjan. Se mer och köp broschen här (reklamlänk).

Annons
Guldig brosch från By Malene Birger
Klicka på bilden för att komma direkt till broschen.

10. Blus med puffärm, Vila

De senaste säsongerna har vi sett många varianter av blusar i skimrande material med stora puffärmar, inte minst från svenska By Malina, och den här säsongen hittar vi dem hos många olika märken. Vila har den här snygga varianten i silver – som är en av vårens stora trender – och som kan bäras antingen öppen eller stängd. Bär den med satinkjolen och kitten heels för en extra festlig look eller med raka jeans och vassa ankelboots för att gå från formella möten till fest. Blusen finns även i svart, se mer och köp den här (reklamlänk).

Annons
Silvrig blus med puffärmar från Vila
Klicka på bilden för att komma direkt till blusen.

11. Matchande set, Lindex

Om du föredrar en mer cool än elegant festlook så gör du helt rätt i att kolla in det här setet från Lindex. Med sin beige färgskala och designen med stora fickor prickar det in den kommande säsongens utilityinspirerade trendlook, och delarna är lika fina tillsammans som var för sig. Jackan är croppad och har knäppning samt två stora fickor fram, se mer och köp den här (reklamlänk). Kjolen är vadlång och har en slits fram som gör det enkelt att röra sig i den, du hittar kjolen här (reklamlänk).

Annons
Safariinspirerat beige set med utilityjacka och matchande kjol från Lindex
Klicka på bilden för att komma direkt till setet.
Vintermode - outfits att inspireras avBrand logo
Vintermode - outfits att inspireras av
Annons