Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Galna trenderna vi inte kan förstå hur de blev stora

29 jul, 2021 
Trender kommer och trender går – och tur är väl det.
Här är några trender som en gång i tiden var det stora heta, men som vi nu har svårt att förstå varför de var det.
Annons
Madonnas olika looks – genom tidernaBrand logo
Madonnas olika looks – genom tiderna

Hockeyfrillan

Den klassiska hockeyfrillan från 80-talet är ett stående skämt när man pratar om mode-årtiondet 1980-talet. Frisyren har börjat komma tillbaka i modern tappning, men de här riktiga 80-talsversionerna vill vi aldrig se igen.

John Travolta 1989.

Riktigt tunna ögonbryn

I slutet av 1990-talet och början av 2000-talet var det verkligen less is more som gällde när det kom till ögonbryn – det skulle vara noppas ner till två tunna streck. Stjärnor som Christina Aguilera och Gwen Stefani var stora fans av looken. I dag har de flesta insett att det generellt är mer smickrande med ett lite tjockare bryn.

Annons

Färgglatt smink – överallt

Att ha färgglatt smink på ögonen, eller en stark färg på läppen eller en intensiv rouge är fortfarande snyggt, men på 80-talet skulle man helst ha allt på en gång. Gärna i färgkombinationer som inte heller riktigt gifte sig – knallgrön ögonskugga med intensivt rosa läpp och äppelkinder är minst sagt svårburet.

More is more, tyckte Dusty Springfield.

String som sticker upp

Vi minns alla den här trenden: när jeansen var som allra lägst skulle stringtrosan sitta som allra högst. Under en period i början av 2000-talet fanns det inget tuffare för ungdomar än att ha en synlig stringtrosa sticka upp ur jeansen.

Annons
Mary-Kate Olsen rockade en string som stack upp ur låga jeans 2005.

Krusat hår

Stort – större – 80-talshår! Under det färgglada årtiondet skulle håret ha så mycket volym som möjligt, kosta vad det kosta ville. Med hjälp av krustång eller våffeltång burrade man upp håret så mycket som möjligt för att vara trendig. Trenden återkom också i början av 2000-talet.

Portia De Rossi tog sig an trenden när den återkom 2001.

80-talets sportmode

Färgglatt, mönstrat och bylsigt var ledorden för den sportiga delen av 80-talsmodet, men resultatet blev oftare än inte att det såg ut som att man klätt på sig i mörkret.

Annons

60-talets enorma frisyrer

Det är inte bara 80-talet som bjöd på volym i håret. På 1960-talet skulle kvinnorna tupera upp sitt hår i bulliga frisyrer, så kallade ”beehives” – alltså bikupor. Ju större desto bättre, och håret fick gärna vara större än kvinnans huvud. Att style en beehive kunde ta flera timmar för en vanlig kvinna.

En bild från en skolkatalog i USA på 60-talet.

Källa: Brightside.

Annons