Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Här är klänningen som passar alla kroppstyper – historien bakom 50 år gamla plagget

31 aug, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Oavsett om du är lång eller kort, har stor byst eller ej så finns det en klänning som är lika helrätt. Vilken? Omlottklänningen! Femina berättar om plaggets historia.
Annons
Snyggt semestermodeBrand logo
Snyggt semestermode

Till vardag och fest. Som den är, eller med en kavaj över. Eller varför inte en snygg höstkappa? Klänningarnas klänning är trendigare än någonsin hösten 2023. Så, vilken modell talar vi då om? Omlottklänningen, eller wrapklänningen, om man så vill!

Den här säsongen dyker omlottklänningen upp i alla tänkbara färger och mönster. Den kan vara lång eller kort, tight eller mer luftig. Och det bästa av allt är, förstås, att den passar alla kroppstyper. Det spelar ingen roll om du är smal eller kurvig, om du är lång eller kort. Omlottklänningen klär oss alla. Den är dessutom passande till alla sammanhang. Lika rätt på kontoret som på aw:n eller höstfesten.

Annons

Historien bakom omlottklänningen

Men, vad har den här klänningen egentligen för historia? Femina vet... Den första omlottklänningen någonsin designades av Elsa Schiaparelli på 1930-talet och designen togs sedan vidare av av Claire McCardell på 1940-talet. De var också populära under den stora depressionen eftersom kvinnorna då ofta bar klänningar i hemmer, kallade ”Hooverettes”, med en liknande siluett. Senare uppfanns designen på nytt av Diane von Furstenberg. Hon använde färgglada jerseytyg för att göra sin långärmade omlottklänning. Klänningen blev så populär att Diane, i slutet av 1975, producerade över 15 000 klänningar – per vecka.

– Den klänningen har betytt allt för mig. Den gjorde mig känd, den gjorde mig framgångsrik, den betalade för mina barns skolgång och för mitt hus. Jag hade aldrig kunnat ana det när jag designade den, men den har verkligen öppnat alla dörrar för mig. Att jag litade på min instinkt och skapade den är det bästa jag har gjort.

Annons

Det var 1972 som Diane von Furstenberg skapade det som först skulle bli hennes mest kända plagg. Då var wrapklänningen en topp och en kjol, men senare utvecklades de två separata plaggen till ett.

– Jag vill, genom den här klänningen, berätta för kvinnor att de kan vara, och att de ska vara den kvinna de vill vara. Vad vi gör är att fira frihet, ge kvinnor makt och sälja förtroende, för i slutändan är det självförtroendet som gör dig vacker, har Diane von Furstenberg slagit fast.

– Människor säger att det var jag som skapade klänningen, men sanningen är att det var den som gjorde mig. Klänningen var mitt öde helt enkelt, alla har ett öde och den var mitt.

På frågan om varför klänningen fortfarande är så oerhört populär svarar Diane:

– Jag vet faktiskt inte. Men det är i alla fall väldigt roligt att den har blivit det. Du kan hitta mina klänningar i vintagebutiker idag, som har burits av tre olika kvinnor, och fortfarande kostar lika mycket. Men jag har ingen aning hur det kommer sig.

Kvinnor världen över vittnar dock om att de älskar klänningen tack vare att den är så tidlös. Att den är skön men också elegant.

Annons

Vem är Diane von Furstenberg?

Diane von Furstenbergs föddes i Bryssel 1946 och gifte sig sedan med prinsen och Fiat-arvtagaren Egon von Furstenberg, som hon träffat under studietiden i Schweiz. 1970 flyttade hon till New York och det var är och då som hennes modekarriär tog fart. 1972 lanserade hon den omlottklänning som skulle bli hennes signum. På bara några år såldes den i fem miljoner exemplar. Nyskild från Egon lämnade Diane modebranschen på 80-talet. Hon startade bokförlag och gjorde en Silk asset-kollektion. 1997 startade hon om sitt modeföretag på nytt. I dag är Diane von Furstenberg 76 år gammal.

Annons