1:06

Efter reklamen: Fem favoriter från Femina – badmode

(1:06)

Få röda mattor är så strikt formella som den på filmfestivalen i Cannes. Men medan män uppmanas att hålla sig till den relativt smärtfria smokingen och de tillhörande lågskorna, förväntas kvinnor fortfarande bära en klänning och skyhöga (ganska osköna) klackar.

Julia Roberts tycks dock anse att sådana konventioner är till för att brytas! 2016 gick Roberts på röda mattan i en fotsid Armani Privé-klänning. I slutet av mattan lyfte hon upp sin klänning för att sakta gå trappstegen upp till Palais des Festivals och avslöja att hon hade gjort det helt barfota! Utan skor. Ett djärvt – och roligt – statement! Även i år, 2022, valde Julia Roberts att sätta sin egen prägel på Cannesmodet.

Julia Roberts klädd i Louis Vuitton i Cannes 2022.

Valde att bära byxdress på röda mattan

När Roberts (stylad av stylisten Elizabeth Stewart) deltog i premiären av Anne Hathaways och Anthony Hopkins film Armageddon Time, valde Roberts och Stewart, för Julias del, en fantastisk Louis Vuitton-jumpsuit, byxdress, som i detaljerna liknande en smoking. Ett lekfullt och androgynt val. Och ganska ovanligt. Särskilt i år då klänningsmodet på röda mattan varit mer feminint och prinsesslikt än någonsin.

Julia Roberts barfota på röda mattan 2016.

För att fullända looken försåg stylisten Roberts med ett par snygga stilettklackar med remmar och ett bländande Chopard-halsband med en hisnande stor (ja, 100-karat!) gul diamant. Att Julia Roberts satsade på just denna look är en smula otippat, även om hon ofta går sin egen väg i modesammanhang. Jumpsuiten är ett omdebatterat plagg, både till vardag och fest, och har, av många experter, kallats både opassande och osmickrande.

På premiären av Notting Hill, 1999.

Roberts har egentligen aldrig varit rädd för frångå, den ofta så trista, ”regelboken”, då det kommer till mode och konventioner. Då hon gifte sig med countrysångaren Lyle Lovett 1993 satsade hon också på att vara barfota, och vid premiären av Notting Hill 1999 dök hon upp i en ärmlös paljettklänning Vivienne Tam med orakade armhålor.

43 år gamla packlistan håller än – prickar in det du behöver på resan

Så bär du jumpsuiten bäst – 5 stylingtips

Vill du inspireras av Julia? Kolla in dessa fem stylingtips till hur du bäst stylar din jumpsuit.

1. Hitta den perfekta passformen.

2. Satsa på att markera midjan.

3. Para ihop jumpsuiten med en kavaj.

4. Bär klackar och du har en jumpsuit med vida ben.

5. Bär helst en enfärgad jumpsuit.

Källa: Vogue