Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Hemliga detaljen i Victorias Nobelklänning – designern avslöjar

10 dec, 2022 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Svensk design – dubbelt upp! Vilken klädfröjd våra kungligheter bjöd på under årets Nobelfest. Femina vet vad kronprinsessan Victoria, prinsessan Sofia och drottning Silvia hade på sig.
Annons
Se de kungliga kreationerna på NobelfestenBrand logo
Se de kungliga kreationerna på Nobelfesten

Den har kallats festernas fest – Nobelbanketten. Här samlas cirka 1 250 gäster för att fira världens främsta forskare och författare under en riktig helkväll. Först i Konserthuset och därefter i Stadshuset. Som alltid är det vetenskapen, forskningen, som står i fokus. Men även kläderna är intressanta (och rejält uppmärksammade!) – speciellt de kungliga gästernas.

Därför var prinsessan Madeleine inte med på Nobel 2022

Under årens lopp har kronprinsessan Victoria, prinsessan Sofia, drottning Silvia och prinsessan Madeleine (som i år uteblev från festligheterna på grund av att hon numera bor i Florida, USA, med maken Chris O’Neill och parets tre barn) bjudit på några helt oförglömliga kreationer. Bland höjdpunkterna märks, givetvis, drottningens svartvita Nina Ricci-blåsa från 1993 och kronprinsessans läppstiftsröda Pär Engsheden-juvel från 2014.

Kungligheternas finaste Nobelklänningar

Både Victoria, Sofia och drottning Silvia har, under årens lopp, mixat sina klädval. Och det ganska rejält. Man har satsat på både internationell design och svenska modeskapare. Kronprinsessan har också satsat på återbruk, i form av en av mamma Silvias gamla klänningar: en rosagrön skapelse signerad Nina Ricci. Victoria bar den under festligheterna 2018, Silvia hade på sig den nära 30 år tidigare, år 1995.

Annons

På grund av detta, att kungligheterna alltid väljer så olika, var förväntningarna på årets klädval förstås skyhöga. Peppen blev inte mindre av att årets Nobelfest är lite av en comeback. De två senaste åren, 2020 och 2021, har ju banketten varit inställd, med anledning av coronapandemin. Cia Jansson, chefredaktör på ELLE, som medverkat under Nobelbanketten som modeexpert i många år, har berättat om sina förhoppningar kring de kungliga klädvalen:

– Jag önskar att det är som det brukar vara, fullt med prakt och härliga färger, slog Cia fast i en intervju på SVT i veckan.

Annons

Många tippade att kungafamiljen skulle ha fokus på återbruk under 2022 års Nobelfest. Att satsa på hållbarhet är ju i ropet just nu, av flera anledningar. Så, hur blev det då? Femina vet.

Det bar kronprinsessan Victoria på Nobel 2022

ELLE var först med att avslöja att kronprinsessan Victoria bar svensk design under årets Nobelfestligheter. Hennes klänning är ny och signerad Camilla Thulin, en mångårig favorit hos kronprinsessan.

– Klänningen är draperad i en nyponrosa helsidenduchesse från Taroni. Kronprinsessan är mycket förtjust i färgen, det är en av hennes favoritfärger. Men vi ville ha rätt färg av nyponrosa, som den engelska rosen Austin. Jag letade bland tio leverantörer innan jag hittade den rätta nyansen, berättar Camilla Thulin exklusivt för Feminas Margareta Gotthardsson.

Annons

Klänningen har också en hemlig liten detalj, osynlig för de flesta.

– Klänningen har fickor, det syr vi alltid in i klänningar som dessa. Det är så otroligt jobbigt med väska! Och kronprinsessans fickor är för kvällen fyllda av halstabletter, säger Camilla.

Victoria toppade dock outfiten med en liten knot clutch från Bottega Veneta.

Victoria på Nobel 2022

Det bar prinsessan Sofia på Nobel 2022

Prinsessan Sofia, i sin tur, valde också svenskt – kvällen till ära. Hennes vackra klänning är skapad av Ida Lanto. Det är långtifrån första gången Sofia bär Ida Lantos design. Hon har gjort det många gånger förr och trivs med designers fina och klädsamma snitt.

Annons
Sofia på Nobel 2022

Det bar drottning Silvia på Nobel 2022

Enligt en uppgift till Femina ska drottningen under Nobelkvällen bära internationell design. Icke konfirmerade uppgifter säger att hon valt en klänning från Georg et Arend. Klänningen är djupt juvellila, en kulör som Silvia är mycket förtjust i.

Silvia på Nobel 2022

Kungligheternas smycken på Nobelfesten 2022

Och smyckena då? Det är ju faktiskt inte bara klänningarna, kläderna, som drar blickarna till sig. Både kring halsar, i öron och i håret på kungligheterna glittrade det rejält!

Annons

Kronprinsessan Victoria satsade på sitt favoritdiadem: Karl Johan-diademet. I öronen dinglade, till synes, de hängen som prinsessan Madeleine bar då hon gifte sig med Chris O'Neill 2013, Vasaörhängena. Halsbandet är ett arv från prinsessan Lilian.

Prinsessan Sofia bar sitt privata diadem, ett diadem hon fick i samband med sitt bröllop med prins Carl Philip, 2015. Till årets Nobelfest har diademet byggts ut med topaser, som matchar prinsessans klänning. Prinsessan örhängen är signerade LWL Jewelery.

Annons

Drottning Silvia bar både diadem, halsband, örhängen och brosch från Ametistgarnityret. Ett smyckesset som tidigare burits av både drottningen och hennes två döttrar, Madeleine och Victoria.

Annons