Annie Ernaux Sinnenas tid
Annie Ernaux är årets nobelpristagare i litteratur
0:47

Efter reklamen: Annie Ernaux är årets nobelpristagare i litteratur

(0:47)

Slå på ljud

Annie Ernaux har kommit till Stockholm för att ta emot Nobelpriset i litteratur ur kungens hand.

Själv höll hon hov på Söderbokhandeln i samma stad, där köerna ringlade täta för att få ett signerat exemplar av hennes böcker. Inte minst då nyutkomna ”Sinnenas tid”, där Ernaux skriver om en glödhet kärlekshistoria med en gift man som älskare!

Så bra är "Sinnenas tid" av Annie Ernaux

Känns kroppen en smula frusen i vintertid? Då kan nog Annie Ernaux ”Sinnenas tid” få fart på blodsystemet igen.

Ernaux skriver innerligt och klarsynt om en kvinna som drabbats av en våldsam passion, en gift man som kommer på besök då och då, när han kan smita iväg obemärkt från sin fru.

Bokredaktören: Här är de bästa julklappsböckerna

Ernaux beskriver ett själsligt och fysiskt tillstånd bortom rätt eller fel, här finns ingen moral att hålla i handen.

”Jag vill inte förklara min lidelse – det skulle vara detsamma som att betrakta den som ett misstag eller något onormalt som måste rättfärdigas – utan jag vill bara exponera den”.

Mannen, A, hon vill inte avslöja honom, finns inte längre kvar i hennes liv när hon skriver. Hon ser tillbaka på deras tid tillsammans, ” … något hade utspelats som var viktigare än allt annat jag upplevt i mitt liv: varken att föda barn, att lyckas i examen eller att resa långt bort var viktigare än detta: att gå till sängs med denne man mitt på eftermiddagen”.

10 kulturtips – upplevelser du inte får missa i vinter

Det kan ju vara något att fundera över i tider med distansarbete, betänk dock att Ernaux är författare, ”Ofta hade jag en känsla av att jag hängav mig åt denna passion på samma sätt som jag skulle ha skrivit en bok: samma tvingande behov av att lyckas med varje scen, samma omsorg om varje detalj”.

Gärna passion men först en rejäl pension (som vi moralens väktare brukar uttrycka det)!

Mest läst