Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Historien bakom sommarens mest användbara – och utskällda – plagg

28 jun, 2024 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
På landet, i skärgården, på resan... Jeansshortsen är lika användbara överalllt. Ändå är de sommarens mest utskällda plagg. Femina berättar historien om jeansshortsen.
Annons
Modeguide: 3 största trenderna inför våren och sommaren 2024Brand logo
Modeguide: 3 största trenderna inför våren och sommaren 2024

Historien om jeansen, denimbyxorna, går långt tillbaka. Faktiskt så långt som till guldruschen, det vill säga: mitten av 1800-talet. Eller egentligen ännu längre (då kallades jeansen för waist overalls), men det var först då, när efterfrågan på bra och tåliga arbetskläder ökade, som jeansen blev rejält populära.

Jane Birkin iförd jeansshorts.

Ändå dröjde det omkring 100 år till innan jeansshortsen gjorde entré på modehimlen. Under 1960-talet blev shortsen i denim något att räkna med i mode- och klädsammanhang. Innan dess ansågs det märkligt att bära shorts offentligt. Vissa städer i USA gick faktiskt så långt att de förbjöd fenomenet. Men då, i slutet av 60-talet, exploderade denimtrenden. Jane Birkin bar dem till vardag och fest, och till och med som nyförlöst.

Annons

Historien bakom jeansshortsen

Snart syntes shortsen precis överallt – och modellerna blev kortare för varje år. De avklippta, fransiga, syntes mycket på punkscenen under 70-talet, med stjärnor som Debbie Harry och Patti Smith som frontfigurer. Från 1979 blev jeansshortsen stora på tv, då Catherine Bach bar de korta shorts som blivit en klassiker, då hon spelade Daisy Duke i The Dukes of Hazzard. Än i dag kallas de riktigt korta jeansshortsen för just Daisy Dukes.

Catherine Bach i sina Daisy Dukes.

På 1980-talet ändrades jeansshortsen en smula. Benen blev längre, midjan högre och tvättarna ljusare. Tennislegendaren Andre Agassi spelade till och med US Open 1988 i ett par jeansshorts.

Annons
Agassi på tennisplanen 1988.

Och jeanstrenden fortsatte... På 1990-talet tog sig de mer ”baggy” shortsen in i hiphopkulturen i New York. Just musiken och jeansshortsen har alltid gått hand i hand... Under årens lopp har de synts på massvis av artister, från Ol' Dirty Bastard till Mariah Carey och Britney Spears.

Mariah Carey i sina jeansshorts.

Men, trots att jeansshortsen hängt med sedan 60-talet har dess modell förändrats. Först var de korta, sedan kortkorta och därefter längre.

Annons
Emily Ratajkowski i ett par jorts.

Senaste året har jortsen gjort entré. Jortsen är längre än vanliga shorts och slutar vid knät. Det som står klart är att modellerna (och tvättarna!) förändras, men jeansshortsen består.

Shortsen – ett utskällt och omdebatterat plagg

Det är nog många av oss som kan vittna om hur användbara jeansshortsen är. Men, trots det, är de ganska utskällda. Många menar nämligen att jeansshortsen är ett stort no-no på jobbet, och till och med i stan.

Annons