Feminas moderedaktör sätter betyg på oscarsklänningarna
0:52

Efter reklamen: Feminas moderedaktör sätter betyg på oscarsklänningarna

(0:52)

Slå på ljud

Den 53-åriga skådespelaren Cate Blanchett tillhör Hollywoods absoluta elit. Under den gångna helgens Oscarsgala var stjärnan nominerad i kategorin ”Bästa kvinnliga skådespelare” för hennes roll i den kritikerrosade filmen Tár, i vilken hon gör rollen som den narcissistiska kompositören och dirigenten med samma namn.

Oscarsgalans röda matta bar Cate Blanchett en stilsäker vintagelook, som likt många av hennes looks flirtar med det teatraliska elementen och bidrar till det vi i folkmun kallar för wow-faktor.

Elizabeth Stewart har varit Blanchetts stylist i många år, och det är hon som koordinerar dessa fantastiska röda mattan-kreationer. Den här säsongen har hon beslutat att lägga extra fokus vid hållbarhet.

Och på tal om hållbarhet, så har Cates look på den hållbara galan Green Carpet Fashion Awards blivit en snackis. Varför då? Jo, för att hon satsade på ett väl beprövat stilknep – som du enkelt (och billigt) kan använda dig av för att göra dina plagg i garderoben till en trendsensation, i ett kick!

12 gånger kändisar varit fabulösa i Marimekko

Så länge har kvinnor ”lånat” ur männens garderob

Sedan efterkrigstiden har kvinnor tillåtits experimentera med modet, och låna ur männens garderob. Den franska modeskaparen Yves Saint Laurent, grundare av modehuset som än i dag bär hans namn, var en pionjär i sammanhanget.

År 1966 introducerade han nämligen världens första smoking för kvinnor, skriver DN. Tidigare var det inte socialt accepterat för kvinnor att bära byxor. Nu blev de inte bara accepterade, utan också ett trendplagg som associerades med stil, för kvinnan.

På 70-talet blev flera androgyna popidoler stora, så även deras sätt att experimenterade sömlöst med manliga och kvinnliga könsuttryck.

På 80-talet lånade kvinnorna männens breda axlar, för att utstråla samma pondus och kunna tävla i arbetslivet, genom att sy in axelvaddar i ALLA plagg.

Trendiga accessoaren som modehusen älskar just nu

I dag är det flera stora modevarumärken, i synnerhet Alexander McQueen och Valentino, som flirtat med den här aspekten av modehistoriens utsuddade linjer mellan vad som är manligt och vad som är kvinnligt.

Under deras respektive modevisningar där de visat upp sina kollektioner för hösten och vintern 2023 bar nästan alla kvinnliga modeller, som struttade ner för catwalken på modeveckan, en specifik accessoar: Slipsen!

Fr v Alexander McQueen, Dior, Valentino.

Fr v Alexander McQueen, Dior, Valentino.

TT

Möt våren i en rosa kostym – så stylar du den trendiga looken

Inspireras av Cate Blanchetts modiga stilknep: Slipsen

När Elizabeth Stewart stylade Cate Blanchett inför galan Green Carpet Fashion Awards hade hon säkerligen denna stora modetrend i åtanke.

”Cate Blanchett bar en skräddad kostym från Valentinos haute couture-kollektion. Kostymen var tillverkad av en mix överblivet material från tidigare kollektioner och arkiverade plagg i deras fabriker”, skriver den kända Hollywoodstylisten i ett inlägg på Instagram.

Cate Blanchett bar en pastellgrön kostym på Green Carpet Fashion Awards. Kavajens svarta slag matchade den smala svarta slipsen. Så snyggt!

Cate Blanchett bar en pastellgrön kostym på Green Carpet Fashion Awards. Kavajens svarta slag matchade den smala svarta slipsen. Så snyggt!

Dave Bedrosian

Och precis som modellerna på catwalken, rockade 53-åriga Blanchett en slips på den röda mattan (förlåt, gröna mattan) – och kanaliserade hennes rollkaraktär Lydia Tár i den Oscarsnominerade filmen (en mer färgglad version av karaktären förvisso).

Det allra bästa med den här looken är att du med enkla medel kan anamma trenden. En enkel svart slips behöver inte kosta många kronor (du kanske till och med kan låna från någon i din närhet?) – och den kan, på bara några sekunder, förvandla kostymen du redan har i garderoben till en otroligt trendig look!

Snacka om hållbart! Så, varför inte göra som Cate och hoppa på trenden redan nu?

Källa: Vogue UK

Mest läst