Trendar: ModetrenderStylingtipsShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmodeKungligt mode

Hon ligger bakom Victorias Nobelklänning: ”Därifrån kommer inspirationen”

10 dec, 2022 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Camilla Thulin är kvinnan bakom Victorias nyponrosa Nobelsuccé. Femina fick en exklusiv pratstund med designern bakom klänningen som drog alla blickar till sig under Nobelfesten 2022.
Annons
Se de kungliga kreationerna på NobelfestenBrand logo
Se de kungliga kreationerna på Nobelfesten

Hon har länge varit en favorit i Victorias kungliga garderob. I år fick hon dessutom i uppgift att skapa kronprinsessans Nobelklänning. Nu berättar Camilla Thulin om det ärofyllda uppdraget – exklusivt för Feminas Margareta Gotthardsson.

– Klänningen är draperad i en nyponrosa helsidenduchesse från Taroni. Kronprinsessan är mycket förtjust i färgen, det är en av hennes favoritfärger. Men vi ville ha rätt färg av nyponrosa, som den engelska rosen Austin. Jag letade bland tio leverantörer innan jag hittade den rätta nyansen, säger Camilla Thulin då vi når henne per telefon under Nobelkvällen.

Victorias Nobelklänning 2022 – dolda funktionerna i plagget

Camilla berättar om teamet bakom den magnifika blåsan.

– Klänningen är mer eller mindre handsydd i mitt fina damskrädderi. Teamet bestod av mig, kronprinsessans stylist Tina, kronprinsessan och mina otroliga kollegor, Reza Ismaili och vår elev från hantverksakademin Klara Johansson.

Thulin avslöjar också att klänningen har en del dolda funktioner – och detaljer.

– Klänningen har fickor, det syr vi alltid in i klänningar som dessa. Det är så otroligt jobbigt med väska! Och kronprinsessans fickor är för kvällen fyllda av halstabletter.

Uppdraget att skapa en Nobelklänning är förstås ärofyllt, och Camilla är nöjd.

– Vi är väldigt nöjda med klänningen, och även kronprinsessans stylist och kronprinsessan är nöjd med den, vilket känns roligt, slår hon fast.

Annons

Inspirationen till kronprinsessans Nobelklänning 2022

Så, hur lång tid har man då på sig att skapa en Nobelklänning? Och varifrån kommer inspirationen?

– Vi fick frågan om att skapa kronprinsessans Nobelklänning för sex veckor sedan, och påbörjade då arbetet. Vi inspirerades av min ledstjärna, Diors klassiska klänningar och vackra draperingar som går att hitta hos dem mellan sent 40-tal och tidigt 50-tal. Klänningen måste vara klassisk så att den håller i längden och går att återanvända, vilket är viktigt både för oss och för kronprinsessan. Dessutom måste klänningen vara bekväm, hon ska bära den mellan 15.00 och 02.00! Dessutom måste den sitta fint, axlar får absolut inte trilla ner, och färgen måste passa till det blå ordensbandet.

Annons