Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Ikoniska filmoutfits vi aldrig slutar drömma om

03 sep, 2021 
AvAnnika Norman
FotografTT
Tre bilder från tre olika filmer. Samtliga bilder föreställer en kvinnlig skådespelerska i en ikonisk filmoutfit. Från vänster: Julia Roberts i Pretty woman. I mitten Sarah Jessica Parker i Sex and the City, The Movie och till vänster Marilyn Monroe i Flickan ovanpå.
Tre filmlooks vi alltid kommer att minnas! Foto: TT.
Vissa outfits glömmer vi helt enkelt inte! Vi listar 8 ikoniska looks från några av de mest välkända filmklassikerna. Gamla som nya. Visst kommer du ihåg dem?
Annons
5 klassiska 80-talsserier vi minnsBrand logo
5 klassiska 80-talsserier vi minns

när Många gamla filmoutfits inspirerar modet än idag och andra minns vi helt enkelt bara för att de var så snygga. Filmer som “Pretty woman” och “Sex and the City” har gett oss mängder med ikoniska looks och även om vi inte kopierar dem rakt av så har de där outfitsen hängt kvar i minnet. Nu tar vi ett titt på 8 looks vi förmodligen aldrig glömmer.

1. Julia Roberts i “Pretty Woman”, 1990

Julia Roberts från "Pretty woman" i brun klänning med vita prickar, vit hatt oc handskar.
Julia Roberts i "Pretty Woman".

Det var svårt att välja en outfit, för alla looks i den där filmen är på något vis ikoniska. Från Vivianes “arbetsuniform” med de lårhöga stövlarna, till den röda klänningen under flygresan till San Fransisco och den krämvita dräkten med hatt under shoppingturen till jeans och t-shirt-looken med kavaj i slutscenen. Men den där bruna klänningen med vita prickar inspirerar fortfarande och liknande dyker upp hos kedjorna då och då.

Annons

2. Olivia Newton-John i “Grease”, 1978

Bild från slutscenen i filmen Grease. Olivia Newton John och John Travolta på tivolit. Olivia har en svart tajt byxdress på sig.
Olivia Newton John och John Travolta i "Grease".

Sandy levererade också en hel del modeinspo men var inte den här looken det snyggaste vi någonsin sett back in the days? Den tajta kroppsstrumpan och de höga platåsandaletterna. Nostalgin när den är som bäst! Och ibörjan när hon hade skinnjackan över - så coolt!

3. Sarah Jessica Parker i “Sex and the City, The movie”, 2008

Sarah Jessica Parker från första Sex and the City filmen. SJP har en vit tajt klänning i midilängd med en oversizad blomma i vitt och guld på ena axeln och svarta skor.
Sarah Jessica Parket i "Sex and the City, The Movie".

När den efterlängtade filmen kom var kanske modet det folk var allra mest intresserade av? Det var outfit efter outfit, betydligt mer stylat än i serien vilket var ett tecken på att det var just kläderna som var i fokus. Skorna Carrie bär på bilden kopierades av så gott som alla kedjor men originalet “Gladiator sandals” kommer från Christian Dior.

Annons

4. Audrey Hepburn i “Breakfast at Tiffany’s”, 1961

Audrey Hepburn i Breakfast at Tiffanys i ikonisk svart, fodralklänning och stort halsband runt halsen.
AUdrey Hepburn i "Breakfast at Tiffany's".

Få bilder är så ikoniska som bilden på Audrey Hepburn i sitt svarta fodral från Givenchy och utan tvekan den mest välkända “Little black dress” trots att den faktiskt är i maxilängd. Den klassiska trenchcoaten från Burberry utgör en annan ikonisk “Audrey Hepburn-look” i samma film. Med sjalen på huvudet, såklart.

5. Alicia Silverstone i “Clueless”, 1995

Alicia Silverstone i filmen "Clueless". På bilden bär hon en gul kavaj och matchande minikjol med rutor på. Under kavajen har hon en gul kort kofta och en vit t-shirt.
Alicia Silverstone i "Clueless".

Vem minns inte Cher och hennes morgonrutin som bestod av att testa kläder på sig själv som en klippdocka i datorn? En morgon föll valet på den här looken bestående av gulrutig kavaj och minikjol, kofta och knähöga strumpor. Undrar om hon då visste att den looken skulle bli ihågkommen under en lång tid framöver. Förmodligen inte...

Annons

6. Marilyn Monroe i “Flickan ovanpå”, 1955

Marilyn Monroe i vit klänning som flyger upp i luften så trosorna syns. Hon skrattar. Från filmen "Flickan ovanpå" från 1955.
Marilyn Monroe i "Flickan ovanpå".

Alla har väl sett bilder på Marilyn Monroe i en klassisk vit 50-tals klänning i plisserad crepe, ståendes över ett ventilationsgaller med uppåtgående luft från tunnelbanan som får klänningen att flyga upp. Skaparen av den ikoniska klänningen heter William Travilla och han ritade upp hela Marilyns garderob inför filmen.

7. Sarah Jessica Parker (igen) i “Sex and the City, The Movie 2”

Sarah Jessica Parker i Sex and the City 2. SJP har vit v-ringad klänning med tre kvarts ärmar och markerad midja. Klänningen slutar ovanför knäna. Tunt halsen har hon ett statement- halsband med färgglada stenar och ett par gultonade solglasögon.
Sarah Jessica Parker i "Sex and the City The Movie 2".

När det var dags för uppföljaren till Sex and the City filmen låg fokus om möjligt ännu mer på kläderna. En outfit som blivit ikonisk är Carries vita klänning från Halston Heritage tillsammans med de futuristiska solglasögonen från Mykita som fick sig en rejäl skjuts i samband med att filmen gick upp på biograferna.

Annons

8. Diane Keaton i “Annie Hall”, 1977

Diane Keaton i maskulin outfit bestående av vit skjorta, blå slips, svart väst och beiga chinos. Från filmen Annie Hall. Bredvid står Woody Allen som regisserat filmen. De står på en terass i New York,
Diane Keaton i filmen "Annie Hall".

Diane Keaton som spelade Annie Hall i filmen med samma namn, skapade en helt ny trend för kvinnor när filmen först kom. Den maskulina filmgarderoben med oversizad kavaj, kostymbyxor, väst, skjorta och till och med slips designades av Ralph Lauren. Filmen blev Woody Allens stora genombrott och fick en Oscar för “Bästa film". Diane Keaton har i efterhand sagt att hon älskade filmen och att Annie Hall är hennes favoritkaraktär.

Annons

9. Kate Hudson i “Hur man blir av med en kille på 10 dagar”, 2003

Kate Hudson och Matthew Mcconaughey fårn filmen "Hur man blir av med en kille på 10 dagar". Kate Hudson har en ljusgul, figurnära maxiklänning och Matthew en svart kostym.
Kate Hudson och Matthew McConaughey i "Hur man blir av med en kille på 10 dagar".

Den gula drömklänningen som Kate Hudson bär i en av scenerna i den romantiska komedin "Hur man blir av med en kille på 10 dagar" har hon även på filmens omslag. Vi förstår varför! Den här klänningen är helt enkelt för vacker för att bara få synas en gång... Designern bakom klänningen är Carolina Herrera som klätt bland andra Jackie Kennedy och Michelle Obama.

Annons