Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Jultröjans tid är nu – så bär du den på snyggast sätt

13 dec, 2021 
Jultröja
Det är dags att komma i julstämning och vad passar då bättre än att dra på sig den klassiska jultröjan? Det gäller bara att veta vilken slags tröja du ska välja och hur du matchar den på snyggast sätt.
Annons
Så håller du ditt nyårslöfte – 9 enkla stegBrand logo
Så håller du ditt nyårslöfte – 9 enkla steg

Jultröjan har under flera år varit ett givet inslag i mångas decembergarderob. Visste du att den till och med har förärats en egen dag? I år infaller jultröjans dag den 17:e december så det är hög tid att börja fundera på vilken slags tröja du ska välja och hur du ska matcha den. För det går utmärkt att styla jultröjan på ett snyggt sätt så den funkar till både vardags och fest. Det gäller oavsett om du väljer en färggrann och väldekorerad jultröja eller en mer nedtonad, klassisk variant.

Mönstrad och färggrann jultröja från Boden.
Hitta din favoritstil bland oändligt många färgställningar och mönsterkombinationer.

Många är vid det här laget bekant med fenomenet ”ugly christmas sweaters” där jultröjan är designad för att vara i princip så smaklös som möjligt, och därmed fungera som en rolig snackis bland familj och vänner vid julfirandet eller på bild i den digitala julhälsningen. Och med tanke på rådande omständigheter är det kanske så att vi i år är i extra stort behov av att skapa en mer humoristisk julanda. Men vill man se mer julklädd än utklädd ut så gäller det att undvika de allra skränigaste varianterna.

Annons

Väljer du en mer färgstark och utsmyckad jultröja så är det säkraste kortet att matcha med svart – både vad gäller plagg och accessoarer. Låt istället själva jultröjan stå i fokus! Du kommer garanterat att få en och annan kommentar om tröjan ändå men riskerar inte att se ut som en vandrande julgran.

Mönstrad jultröja från H&M
Att matcha den färggranna jultröjan med helsvart är ett säkert kort.

Eftersom jultröjan i sig oftast är rikligt utsmyckad kan du gärna skippa halsband för att undvika ett rörigt intryck. Satsa då hellre på ett par enklare örhängen om du vill addera någon detalj.

Färgglad jultröja från Ellos matchas med guldörhängen.
Addera hellre ett par örhängen än ett halsband till en dekorerad tröja.
Annons

Ska du bara umgås med vänner eller familj på hemmaplan och vill ha en avslappnad stil så passar det utmärkt att matcha jultröjan med ett par klassiska blåjeans.

Jultröja med text matchas med klassiska blå jeans.
Matcha med blåjeans för en klassisk och avslappnad stil.

För den som inte vill bära en jultröja med motiv är den jacquardmönstrade tröjan ett utmärkt val. Den ger fortfarande julkänsla utan att vara lika iögonfallande. Den här kategorin jultröjor är dessutom den allra enklaste att bära upp eftersom du enkelt kan anpassa den till din egen stil. Eftersom själva tröjan är mer diskret finns det även utrymme att addera fler smycken och accessoarer utan att stilen blir rörig. Du byter bara ut din vanliga stickade tröja mot en julmönstrad variant – oavsett om du föredrar rymliga jeans och rejäla boots eller klassiska finbyxor och lågskor.

Annons
Jacquardmönstrad jultröja från Lindex matchas med jeans och boots.
Den jacquardmönstrade jultröjan passar till alla stilar.
Mönsterstickad jultröja från H&M matchas med svarta finbyxor.
Den mönsterstickade jultröjan är den allra enklaste varianten att matcha.

December är festligheternas månad då många bjuds in till glöggkväll, julbord och julfirande, även om vi i år kanske kommer att ses i något mindre konstellationer. Och visst går det utmärkt att bära en jultröja även vid festligare tillfällen. Välj en jultröja med paljetter eller glitter och matcha med höga klackar och valfri kjol eller byxa. Olika vita nyanser är exempelvis väldigt snyggt tillsammans på vintern. Lägg sedan lite extra krut på en snygg frisyr och makeup så är du redo!

Annons
Vit jultröja från Ellos matchas med vita byxor i en festligare stil.
Jultröjan passar även bra att bära till festliga tillfällen.

Vill du göra stilen ännu festligare så välj en glittrande jultröja och matcha med ett plagg i festligare material nedtill, som skinande blank metallic, glittrande paljetter eller glänsande siden, och addera sedan ett par klackar och något smycke.

Glittrig jultröja från M&Co matchas med paljettkjol för en extra festlig stil.
Addera en glittrande nederdel för en extra festlig känsla.

Och ja, det ÄR tillåtet att matcha stilen med familj eller vänner. Det som annars kan upplevas som lite larvigt övergår i juletider till något gulligt och blir istället till en rolig grej. Så ta för all del den där bilden i matchande kläder, eller anländ till firandet i likadana jultröjor. Till och med hunden kan få vara med på ett hörn!

Annons
Matchande jultröjor kan bäras av hela familjen.
Passa på att matcha jultröjan med vänner eller familj.
Matchande jultröjor för vuxen och barn från H&M.
Matchande jultröjor för vuxen och barn från H&M.
Mönstrad jultröja för hundar.
Även hunden kan få vara med på ett hörn i en matchande jultröja.
Annons
Annons