1:19

Efter reklamen: Genialiska filmrepliker – som faktiskt var helt improviserade

(1:19)

Unga kvinnor – 2019

I filmatiseringen av Louisa May Alcotts klassiska roman med samma namn har man tänkt till för att visa det starka bandet mellan karaktärerna Laurie och Jo. I flera scener ser man hur de två har lånat kläder av varandra.

Här ser man att karaktärerna har bytt väst.

Breakfast club – 1985

I Breakfast club röker karaktären Brian marijuana. Man ser senare hur han har vänt ut och in på sin tröja – för att han ska lukta mindre av det han har rökt.

)Anthony Michael Hall spelar Brian.

Universal/Kobal/REX

Här är kändisbarnen som går i föräldrarnas fotspår

Harry Potter och Fenixorden – 2007

Professor Umbridge är en av de mest illa omtyckta karaktärerna i böckerna om Harry Potter, som får allt mer makt under sitt år som lärare och rektor på trollkarlsskolan. I filmatiseringen av bokserien har man nästan uteslutande låtit Umbridge kläs i rosa, och ju mer makt hon har, desto mörkare blir de rosa nyanserna på hennes kläder.

Umbridge får mörkare rosa kläder ju maktgalnare hon blir.

Monty Pythons galna värld – 1975

I den klassiska humorfilmen Monty Pythons galna värld – eller Monty Python and the holy grail – får man följa Kung Arthur och hans riddare. Men produktionen lade inte pengar på riktiga ringbrynjor. Förutom huvudrollsinnehavaren Graham Chapman, som fick en riktig ringbrynja, så går de klädda i stickade tröjor, som är gjorda för att se ut som ringbrynjor.

Eric Idle i en stickad ringbrynja.

Rights Managed

Ikoniska filmrepliker – som helt improviserats av skådespelarna

Indiana Jones och det sista korståget – 1989

I Indiana Jones och det sista korståget möter Indiana Jones nazister – och skådespelarna är faktiskt klädda i autentiska nazistuniformer. Efter att kostymören Anthony Powell studerat nazisternas uniformer noggrant och delat med sig av bilder till sina kolleger, så hittade medskaparen Joanna Johnston några riktiga uniformer som användes i filmen.

Nazister är återkommande i filmen – och några av dem har alltså autentiska nazistuniformer på sig.

Courtesy Everett Collection

Indiana Jones och de fördömdas tempel – 1984

När vi ända pratar om Indiana Jones... Regissören Steven Spielberg ville få regissera en James Bond-film, men fick avslag. Han valde då att, tillsammans med kollegan George Lucas, klä upp sin karaktär Indiana Jones som James Bond.

Harrison Ford är klädd som James Bond.

Rights Managed

Svenskarna som har en stjärna på Walk of Fame i Hollywood

Forrest Gump – 1994

I Forrest Gump får vi följa Forrest från hans tid som barn, in i vuxenlivet och till och med medelåldern. För varje hopp som görs i tiden så har Forrest Gump på sig en blå tröja av något slag, för att markera att man har flyttat sig framåt.

Två av de många blåa tröjorna i filmen.

Källa: Buzzfeed.

Mer läsning

Femina