Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Klädernas dolda detaljer i storfilmerna – som tittarna missat

27 aug, 2021 
Kläderna är en viktig del i att filmer ska ska kännas autentiska och man ska tro på karaktärerna.
I de här fallen har kostymören ansträngt sig lite extra, och lyft filmen med smarta detaljer – som många av tittarna har missat!
Annons
Genialiska filmrepliker – som faktiskt var helt improviseradeBrand logo
Genialiska filmrepliker – som faktiskt var helt improviserade

Unga kvinnor – 2019

I filmatiseringen av Louisa May Alcotts klassiska roman med samma namn har man tänkt till för att visa det starka bandet mellan karaktärerna Laurie och Jo. I flera scener ser man hur de två har lånat kläder av varandra.

Här ser man att karaktärerna har bytt väst.

Breakfast club – 1985

I Breakfast club röker karaktären Brian marijuana. Man ser senare hur han har vänt ut och in på sin tröja – för att han ska lukta mindre av det han har rökt.

Annons

Harry Potter och Fenixorden – 2007

Professor Umbridge är en av de mest illa omtyckta karaktärerna i böckerna om Harry Potter, som får allt mer makt under sitt år som lärare och rektor på trollkarlsskolan. I filmatiseringen av bokserien har man nästan uteslutande låtit Umbridge kläs i rosa, och ju mer makt hon har, desto mörkare blir de rosa nyanserna på hennes kläder.

Umbridge får mörkare rosa kläder ju maktgalnare hon blir.

Monty Pythons galna värld – 1975

I den klassiska humorfilmen Monty Pythons galna värld – eller Monty Python and the holy grail – får man följa Kung Arthur och hans riddare. Men produktionen lade inte pengar på riktiga ringbrynjor. Förutom huvudrollsinnehavaren Graham Chapman, som fick en riktig ringbrynja, så går de klädda i stickade tröjor, som är gjorda för att se ut som ringbrynjor.

Annons

Indiana Jones och det sista korståget – 1989

I Indiana Jones och det sista korståget möter Indiana Jones nazister – och skådespelarna är faktiskt klädda i autentiska nazistuniformer. Efter att kostymören Anthony Powell studerat nazisternas uniformer noggrant och delat med sig av bilder till sina kolleger, så hittade medskaparen Joanna Johnston några riktiga uniformer som användes i filmen.

Nazister är återkommande i filmen – och några av dem har alltså autentiska nazistuniformer på sig.

Indiana Jones och de fördömdas tempel – 1984

När vi ända pratar om Indiana Jones... Regissören Steven Spielberg ville få regissera en James Bond-film, men fick avslag. Han valde då att, tillsammans med kollegan George Lucas, klä upp sin karaktär Indiana Jones som James Bond.

Annons
Harrison Ford är klädd som James Bond.

Forrest Gump – 1994

I Forrest Gump får vi följa Forrest från hans tid som barn, in i vuxenlivet och till och med medelåldern. För varje hopp som görs i tiden så har Forrest Gump på sig en blå tröja av något slag, för att markera att man har flyttat sig framåt.

Två av de många blåa tröjorna i filmen.

Källa: Buzzfeed.

The Storytellers – Lyssna med SannaBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Sanna
Annons