Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Klassiska höstplagget är hetare än någonsin – historien bakom stjärnornas favoritkappa

21 aug, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Just nu är trenchcoaten hetare än någonsin. Femina berättar historien bakom Burberrys klassiska beigefärgade trench – ytterplagget på allas läppar hösten 2023.
Annons
Double Denim - så stylar du trendenBrand logo
Double Denim - så stylar du trenden

Den har burits av otaliga kända ansikten – i nära 100 års tid. Den är lika rätt på stan som på landet. Och har du tur kan du haffa en för en hundralapp, på second hand. I ett sekels tid har den varit oerhört trendig. Dessutom är den både snygg – och användbar. Styla den till fest eller till vardags, till klänning och klackar eller till jeans och stövlar. Vad vi talar om? Trenchcoaten förstås, närmare bestämt Burberrys klassiska trenchcoat: den beigefärgade med rutigt foder...

När modehuset Burberrys nya kreativa chef, den brittiske designern Daniel Lee, visade sin debutkollektion under London Fashion Week i februari 2023, var det med just en trenchcoat som han valde att öppna modevisningen – ett tecken på hur viktigt och integrerat plagget faktiskt är för Burberry. Daniel Lees version, en mörkare och mer grungeig version av den klassiska trenchen, var överdimensionerad och lite slarvig, med slag kantade av fuskpäls.

Annons

Men, låt oss spola tillbaka bandet några år... Närmare bestämt till år 1879, när Thomas Burberry uppfann materialet gabardin. Fram till dess var vattentäta kappor och rockar inte sällan gjorda av gummerad bomull – ett tungt tyg som fick dess bärare att svettas – rejält. Inte särskilt chict alls, med andra ord. Gabardin blev en game changer. Materialet tålde väder och vind och var dessutom både bekvämt och lättburet.

Historien bakom trenchcoaten

Den norska zoologen (och mannen som också fått Nobels fredspris) doktor Fritjof Nansen var den som, i slutet av 1800-talet, tog materialet gabardin ut i världen, närmare bestämt till världens poler. Och nej, han var inte den siste, även sir Ernest Shackleton lindade in sig själv, sitt team, deras tält (och till och med motorn i deras bil) i gabardin på inte mindre än tre olika antarktiska vandringar. Troligtvis var det också detta som bidrog till att den brittiska armen i samma veva bad Burberry att skapa en kappa lämplig för slagfältet. Thomas Burberry tog den befintliga Tielocken-rocken (Burberrys design med en knapp, ett plagg som var populärt bland officerare i boerkriget) och uppdaterade den med, bland annat, flikar för extra bröstskydd. Där och då föddes trenchcoaten.

Annons

Några år senare spred sig trenchcoaten från krig och skyttegravar till gatan – och vita duken. Humphrey Bogart bar den 1942, i filmen Casablanca, då han yttrar de numera så klassiska raderna, ”Here’s looking at you, kid.” Kuriosa: en trench från Burberry, buren av Bogart för filmens reklambilder, såldes för över 10 000 amerikanska dollar på auktion, år 2005.

Burberrys klassiska kappa har synts i fler filmproduktioner, också efter Casablanca. 1961 sågs den på Audrey Hepburn i filmen Breakfast at Tiffanys. 1964 märktes den i The Umbrellas of Cherbourg, på Catherine Deneuve. 1979 syns den i Kramer vs Kramer och 1987 bars den av karaktären Gordon Gekko i filmen Wall Street.

Annons

Otroliga detaljerna på Burberrys klassiska trenchcoat

I dag, över 100 år sedan den först såg dagens ljus, är Burberrys trench praktiskt taget oförändrad. Varje plagg består av 80 stycken olika delar (inklusive den så kallade ”fläskkotletten”, en särskild bit som kan knäppas i halsen, för extra isolering) och tar fyra timmar att sy. Den allra mest arbetskrävande delen är kragen, eftersom den involverar mer än 180 handsydda stygn...

I dag kommer Burberrys trench i fem olika modeller: Kensington, Chelsea, Waterloo, Camden och Paddington. Var och en av modellerna skiljer sig åt, då det kommer till siluett och längd. Eftersom plagget funnits så länge finns otaliga trenchcoats på second hand-marknaden. Ofta för en ganska billig peng. Om du hittar en etikett som lyder ”Burberrys”, betyder det att kappan tillverkades före 1999, då bokstaven ”s” togs bort.

Under åren har den burits av otaliga kända ansikten, däribland Kate Middleton, Meghan Markle, Katie Holmes och Alexa Chung.

Annons