Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Berättelsen bakom den ultimata sommarväskan

26 jul, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Klassiska väskmärket Longchamp grundades i Paris på 40-talet, och har alltid inspirerats av kvinnor i farten.
Deras praktiska väskmodell Le Pliage är självklar i många garderober – och är på många sätt den perfekta sommarväskan!
Här är historien bakom klassikern, som du inte känner till.
Annons
3 saker Ellinor Bjurström har i sin handväskaBrand logo
3 saker Ellinor Bjurström har i sin handväska

BlaLongchamp grundades efter andra världskriget i Paris, när fransosen Jean Cassegrain slår upp sin lilla butik, och börjar sälja lyxiga lädergods. På den tiden använde han gärna lädersorter som i dag är mer kontroversiella – som krokodil- och ödleskinn. Jean inspirerades av den franska kvinnan på språng, och blev snabbt en populär väskmakare.

Longchamp Le Pliage i butik.
Longchamp-väskorna fälls ihop och är smidiga att förvara.

Väskmodellen som de allra flesta förknippar med märket, Le Pliage, blev dock till många år senare. Det var först 1993 som Jeans son och arvinge, Philippe Cassegrain, designade den ihopfällbara väskan. Han inspirerades av japansk origami, och tanken med väskan var att den skulle vara enkel att förvara när den inte användes. Handtagen och detaljerna gjordes i märkets typiska läder, men resten av väskan gjordes i slittåligt nylontyg, så den väger knappt någonting heller. Pliage betyder passande nog ”hopfällbar” på franska.

Annons
Longchamp Le Pliage i svart.
En klassisk Le Pliage-väska i svart nylon.

Säljer 10 väskor i minuten

Men trots att väskan lanserades 1993 så skulle det ändå dröja tre år innan den fick sitt stora genomslag. Och vilket genomslag det skulle bli – i dag är väskan en riktig klassiker, och i hela världen säljs det 10 Le Pliage-väskor varje minut. Bland väskans och märkets beundrare hittar vi kända ansikten som Kate Moss, prinsessan Kate och Meghan Markle.

Den har också gjorts i över 150 olika färger och tryck, och har gjort samarbeten med allt från Jeremy Scott till Pokémon. I Frankrike har väskan blivit en typisk gåva som mammor ger till sina döttrar när de har vuxit upp och fyllt 15 år.

Longchamp väska.
Le Pliage-väskorna kommer i många olika former – en sommarfavorit är den i nät.
Annons