Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Tidlösa plagget som TV4-profilerna älskar – med fina betydelsen bakom

15 jan, 2024 
AvCecilia Persson
FotografSiroun Forsberg (@Siroun.stylisttv4 på Instagram), TT
TV4 knytblus
Programledarna på TV4 levererar inte bara utmärkta intervjuer, nyhetssändningar och väderleksrapporter utan också stilsäkra klädval. Här är det trendiga plagget som återkommer i allt från Nyhetsmorgon till TV4-nyheterna och TV4-vädret – samt betydelsen som plagget har för många.
Annons

TV4:s programledare och nyhetsankare bjuder ofta på stor stilinspiration med varierande klädval och outfis, men liksom vi andra hittar de ibland favoriter som de återkommer till gång på gång. Ett av dessa har varit den kortärmade stickade tröjan som vi sett på allt från Tilde de Paula Eby till Jenny Strömstedt, men det finns även ett annat plagg som dyker upp i rutan med jämna mellanrum: den klassiska knytblusen.

Knytblus – programledarnas favoriter

Knytblusen är inte bara snygg och dekorativ utan kan också användas för att sända ett budskap – scrolla längst ned i artikeln för att läsa mer om dess historia i en svensk kontext. Om du är ute efter stilinspiration så har vi samlat de snyggaste looks som TV4-programledarna har valt ut tillsammans med stylisten Siroun Forsberg.

Maria Snellman i beige knytblus

En av TV4-profilerna som har burit knytblusen med klass nyligen är nyhetsankaret Maria Snellman, som bland annat har burit den här snygga champagnefärgade varianten med stor rosett vid halsen.

Annons

Den klassiska knytblusen som Maria bar i sändning är gjord i 100 % siden och lyfter vilket plagg du än bär den med, oavsett om det är jeans eller ett par kostymbyxor, som hon valde att bära den med. Knytblusen kommer från klassiska varumärket Stenströms och finns i många olika färger, se mer och köp blusen här (reklamlänk).

Ljusbeige knytblus i silke från Stenströms
Klicka på bilden för att komma direkt till knytblusen.

Ulrika Nilsson i gul knytblus

Ett annat nyhetsankare på TV4 som burit samma knytblus är Ulrika Nilsson, som även hon bar upp den med bravur. Hon valde att bära den tillsammans med en ljus kostym i matchande nyans.

Men det är inte den enda knytblusen Ulrika Nilsson har burit – hon har även presenterat nyheterna i en gul knytblus från samma märke.

Annons

Just den gula varianten är för tillfället slutsåld, men den finns i en mängd andra nyanser – bland annat den här helvita. Se fler färger och köp knytblusen här (reklamlänk).

Vit sidenblus med knytning vid halsen från Stenströms
Klicka på bilden för att komma direkt till knytblusen.

Rania Shemoun i knytblus

Även nyhetsankaret Rania Shemoun har burit knytblusen med stil, bland annat när hon under en period programledde TV4 Nyhetsmorgon. Då valde hon en svart knytblus som hon bar under en kortärmad stickad tröja – ett kul sätt att bära sina plagg på ett nytt sätt.

En liknande blus i satin kommer från Twist & Tango och går också att experimentera med – den har nämligen en avtagbar scarf som går att bära på flera olika sätt, bland annat genom att knyta den så att den ser ut som en knytblus. Ett kul sätt att få användning av dina plagg på flera olika sätt! Se mer och köp satinblusen från Twist & Tango här (reklamlänk).

Annons
Svart sidenblus med avtagbar scarf från Twist & Tango
Klicka på bilden för att komma direkt till blusen.

Ulrika Elvgren i mönstrad knytblus

Knytblusens popularitet på TV4 gäller inte bara programledare och nyhetsankare – även meteorologen Ulrika Elvgren har flera gånger burit den stilsäkra knytblusen. I början av året valde hon en snyggt mönstrad blus med knytning vid halsen.

Om du också vill satsa på en mönstrad knytblus så har Lindex den här fina mönstrade varianten, som dessutom prickar in flera av vårens mest trendiga pasteller. Se mer och köp knytblusen här (reklamlänk).

Mönstrad knytblus i ljusblått, ljusgult och ljusrosa från Lindex
Klicka på bilden för att komma direkt till knytblusen.

Vi har även kunnat se Ulrika Elvgren i en knytblus i en snygg röd nyans, ett plagg som hon bar strax innan jul men som passar lika bra när du vill addera lite färg i outfiten – inte minst nu då rött är vinterns stora färg och som fortsätter att vara trendig i vår!

Annons

En liknande variant i en något mer djupröd variant är den här blusen från Stenströms, som liksom de tidigare nämnda blusarna från samma märke är gjord i siden. Se mer och köp blusen här (reklamlänk).

Rös knytblus i siden från Stenströms
Klicka på bilden för att komma direkt till knytblusen.

Knytblusar för dam

För dig som fortfarande är ute efter en snygg knutblus har vi handplockar några fler tidlösa varianter som kommer att bli favoriter i garderoben år efter år.

Vit knytblus, Ellos

En tidlös knytblus med ett brett band i längre modell och voluminösa ärmar. Den finns även i vårens trendfärg ljusblått, se mer och köp blusen här (reklamlänk).

Vit knytblus med voluminösa ärmar och extra lång rosett från Ellos
Klicka på bilden för att komma direkt till knytblusen.

Svart knytblus, Cos

En svart knytblus i bomull som får lite mer struktur än glansiga material som siden, vilket gör att du kan få till mer volym och form med den oversized rosetten. Se mer och köp knytblusen här (reklamlänk).

Annons
Svart knytblus med oversized rosett från Cos
Klicka på bilden för att komma direkt till knytblusen.

Knytblus, Ellos

En ljusbeige och lätt creppad knytblus i halvtransparent kvalitet. Se mer och köp blusen här (reklamlänk).

Ljusbeige skir knytblus från Ellos
Klicka på bilden för att komma direkt till knytblusen.

Svart knytblus, MQ

En annan lätt transparent knytblus i skir, mönstrad chiffong. Se mer och köp blusen här (reklamlänk).

Svart mönstrad knytblus i skir chiffong från MQ
Klicka på bilden för att komma direkt till knytblusen.

Sara Danius knytblusar – så blev plagget en symbol för feminism

Till skillnad från många trendplagg så är knytblusen ett minst sagt tidlöst val som verkligen kommer att leverera år efter år, men den hamnade minst sagt i rampljuset när Sara Danius bar en vit knytblus vid sitt omtalade uttåg från Svenska Akademien.

Annons
Sara Danius iklädd en vit knytblus när hon lämnar sin stol och roll som ständig sekreterare i Svenska Akademien 2018
Sara Danius lämnade Svenska Akademien den 12 april 2018.

Knytblusen var nämligen ett plagg som Sara Danius syntes i ofta under sin tid i Svenska Akademien och som blev något av en feministisk symbol under den turbulenta tiden. Veckan efter att hon tvingats lämna sin stol och sin roll som ständig sekreterare för att ha utmanat tystnadskulturen samlades tusentals personer på Stortorget iklädda knytblusar för att protestera – precis utanför den byggnad där Svenska Akademien höll sitt första möte efter händelsen.

Knuten rosett som stöd för Sara Danius under en demonstation mot tystnadskulturen i Svenska Akademien på Stortorget i Gamla Stan, Stockholm, 2018
Stödet för Sara Danius visades både bland besökarna på Stortorget och inifrån byggnaderna runtomkring under manifestationen den 19 april 2018.
Annons
Sara Danius iklädd en grön knytblus under tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur 2017 som gick till Kazuo Ishiguro
Knytblusen var ett signaturplagg för Sara Danius som hon bar i många olika designs och utföranden. Under tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur 2017, som gick till Kazuo Ishiguro, bar hon denna stilrena och enfärgade variant.
4 gånger Sara Danius gjort skillnad för kvinnor
Brand logo
4 gånger Sara Danius gjort skillnad för kvinnor

Annons