Trendar: ShoppingtipsModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024

Mest häpnadsväckande klänningarna från Met-galan

09 sep, 2021 
AvAnnika Norman
FotografTT
Tre bilder från tidigare Met-galor. Från vänster: Katy Perry i en klänning som ser ut som en stor ljusskorna. I mitten Sarah Jessica Parker i en vit lång kavaj, magkort linne och byxor som slutar under knäna, allt i vitt och till höger Hailey Bieber i ljusrosa, glansig långklänning med lågt skuren rygg.
Tre looks som väckt reaktioner på röda – vi menar: rosa mattan. Från vänster: Katy Perry, Sarah Jessica Parker och Hailey Bieber. Foto: TT
Met-galan är galan med stort G. Kändisarna gör allt och lite till för att utmärka sig och synas på röda mattan. Ibland går det galant, andra gånger blir resultatet inte lika lyckat. Låt oss ta en titt på Met-looks som blivit en snackis.
Annons
Heidi Klum – 5 saker du inte vissteBrand logo
Heidi Klum – 5 saker du inte visste

Met-galan är verkligen årets gala och kändisarna går all in (med hjälp av designers, såklart) för att synas på röda mattan. Galan ordnas av Vogue Magazine och New Yorks Metropolitan Museum. Första galan gick av stapeln under 1970-talet då det var ett lyxigt välgörenhetsevent. Idag är det dock inte välgörenhet som står i fokus utan outfitsen! Varsågod, mode med extra allt kommer här!

Rihanna i Guo Pei, 2015

Rihanna på Met-galan 2015 i gul klänning med släp gjort av delvis rävpäls.
Rihanna väckte ilska på grund av sin äkta pälsmantel. Foto: TT

Rihanna är inte den som kör enkelt och minimalistiskt och Met-galan är såklart inget undantag. 2015 dök hon upp i en gul creation med en lång mantel som krävde egna assistenter för att sångerskan skulle kunna ta sig fram på röda mattan. Kreationen skapades av den kinesiska designern Guo Pei men stjärnan fick massiv kritik efteråt då många djuraktivister reagerade på att manteln var kantad av äkta rävpäls.

Annons

Kim Kardashian i Givenchy by Riccardo Tisci, 2013

Kim Kardashian och Kanye West på Met-galan 2013. Kim som är höggravid bär en blommig tajt klänning av Givenchy, Kanye svart smoking och vit skjorta.
Kim Kardashian hånades så mycket för den här outfiten att hon lämnade galan i tårar Foto: TT

När Kim Kardashians gick på sin första Met-gala var hon höggravid med sin första dotter, North och anlände till galan i en blommig, tajt Givenchy-klänning. De elaka kommentarerna haglade på nätet och fick Kim att lämna galan gråtandes. Senare har Kim dock hyllat sin look och kallat den “Pretty legendary”.

Sarah Jessica Parker i Monse, 1996

Sarah Jessica Parker på Met-galan 1996 i vit outfit med kavajrock, linne och knälånga shorts. Hon har ett stort halsband och knallblå pumps med hög klack och spetsiga tår.
Sarah Jessica Parker tolkar temat "Teknologi" på Met-galan år 1996.

Temat på Met-galan 2016 var teknologi och när en bloggare skrev om Sarah Jessica Parkers outfit som långt ifrån vad temat sa, tog Sarah Jessica sig tiden att svara personligen: “Jag är noga med att tolka temat rätt och förstå vad det innebär. Jag tolkar varje år temat med eftertänksamhet och research. I år, samspelet mellan människa och maskin och hur det samspelar med varandra. Kanske är du inte medveten om teknologin som krävs för att få till detaljerna och utsmyckningen i den här designen. Eller så gillar du helt enkelt inte det jag har på mig vilket är helt okej, men du kan inte anklaga mig för att inte ta temat på allvar. Med respekt och varma hälsningar, SJ”.

Annons

Gwyneth Paltrow i Valentino, 2013

Gwyneth Paltrow i cerise klänning med långa ärmar och släp på Met-galan 2013.
Gwyneth Paltrow var inte nöjd med Met-galan 2013. Foto: TT.

Det var inte Gwyneths knallrosa klänning som väckte uppmärksamhet under Met-galan 2013, det var hennes uttalande efteråt om vad hon tyckte om tillställningen. “Det var så o-kul. Det var kokhett och alldeles för mycket folk. Jag njöt inte av det över huvud taget!” sa hon. Det tog ett tag innan Gwyneth kom över sin trista gala-kväll och 2017 återvände hon till The Met, också då i en rosa klänning men den här gången signerad Clavin Klein.

Ivanka Trump i Ralph Lauren, 2016

Ivanka Trump i en röd halterneck byxdress på Met-galan 2016.
Ivanka Trump är inte längre välkommen på Met-galan enligt Anna Wintour.

Ivanka Trump, dotter till USA:s före detta president Donald Trump, anlände på röda mattan i en byxdress signerad Ralph Lauren. Ivanka satsade på rött som en liten reklamsnutt för sin pappa som ju representerar Republikanerna som förknippas med färgen rött. Det här var den sista gången som en Trump blev bjuden till The Met Gala. Vogues Chefredaktör, Anna Wintour förklarade efteråt att Donald Trump aldrig någonsin skulle få en inbjudan till galan igen.

Annons

Kendall Jenner i La Perla, 2017

Kendall Jenner i transparent, avslöjande klänning i svart och strass. Med hög slits och högs, spetsiga pumps från Loubutin.
Kendall Jenner visar gärna hud när hon går på gala. Foto: TT.

Kendal Jenner väckte uppmärksamhet när hon anlände på till Met-galan 2017 i en minst sagt avslöjande klänning från La Perla. Många har burit genomskinliga och avslöjande klänningar på röda mattan under åren, men frågan är om inte Kendall tar priset?

Kim Kardashian (igen) i Vivienne Westwood, 2007

Kim Kardashian i enkel vit klänning med off-shoulder på Met-galan 2007. Hon hade inga smycken på sig.
Kim Kardashian i enkel look utan smycken året efter att hon rånades på massa smycken, bland annat sin vigselring. Foto: TT.

Under Met-galan 2017 var Kim Kardashian ovanligt blygsamt klädd i en förhållandevis enkel, vit klänning. Hon bar heller inga smycken. Det här var en reaktion på rånet som skedde i Paris, på Hotel Ritz, året innan. Kim blev vid rånet bland annat av med sin förlovningsring designad av Lorraine Schwartz. Trots att händelsen var traumatisk har Kim i efterhand sagt att det var menat att hon skulle råka ut för det här då det förändrade henne som människa efteråt.

Annons

Katy Perry in Moschino, 2019

Katy Perry som "Chandelier". Foto: TT.

Katy Perry är inte den som väljer den lilla svarta när det är dags för gala. 2019 dök hon upp som en gigantisk kristallkrona. Under galan uppträdde hon även med sin låt “Chandelier” (som betyder just kristallkrona) En slump? Förmodligen inte.

Scarlett Johansson i Marchesa, 2018

Scarlett Johansson i vinröd och rosa klänning från Marchesa med blomdekorationer på Met-galan 2018.
Scarlett Johansson valde en design av Harvey Weinsteins ex-fru på Met-galan 2018.

2018 var första året som Met-galan hölls sedan #MeToo-rörelsen startat och Harvey Weinstein riskerade fängelse för åtskilliga våldtäkter. När Scarlett dök upp i en klänning från Marchesa, designad av Weinsteins ex-fru, Georgina Chapman, väckte det en hel del åsikter. Det ryktades tidigare om att Weinstein pressade kvinnliga skådespelare att bära sin dåvarande frus plagg. Scarlett försvarade sig dock och sa att hon bar Marchesa för att deras kläder fick kvinnor att känna sig vackra och självsäkra och att det var hennes nöje att stötta ett varumärke som drevs av två enormt talangfulla och viktiga, kvinnliga designers.

Annons

Selena Gommez i Coach, 2018

Selena Gomes i nudefärgad tyllklänning från Coach på Met-galan 2018.
Selena Gomez unnade sig en soldusch strax innan Met-galan... Foto: TT.

Selena Gomez look från Coach på Met galan 2018 var det inget fel på, men snackisen var hennes solbränna som såg några nyanser mörkare ut än vanligt. Selena lade senare upp en video på sin Instagram där hon springer bort från en kamera med bildtexten “Jag när jag såg bilderna från The Met”. Man älskar ju att hon har självdistans och humor.

Jared Leto i Gucci, 2019

Jared Leto i röd maxiklänning från Gucci med strass dekorationer i kedjor på överkroppen. I ena famnen håller han en modell av sitt eget huvud.
Jared Leto tog med sig en accessoar i form av sitt eget huvud. Foto: TT.

Jared Leto är Gucci-ambassadör och dök därför upp i just Gucci på Met-galan 2019. Den vackra Jesus-inspirerade klänningen och att det var just Jared som bar den, drog många blickar till sig men uppmärksamheten kan också ha berott på att Jared bar en accessoar i form av sitt eget ansikte i ena handen.

Annons

Karlie Kloss i Drapper Dan x Gucci, 2019

Karlie Kloss i guldfärgad miniklänning från Gucci med off shoulder och oversizade, svarta puffärmar.
Karlie Kloss blev rejält sågad på grund av sin outfit på Met-galan 2019. Foto: TT.

Modellen Karlie Kloss erkände att hon hade lite klädpanik inför galan men tillslut föll valet på en minidress i guld med stora puffärmar. Looken mottogs tyvärr inte väl och Karlie hånades för att se ut som en levande “Twix” (Chokladen) och många ansåg också att hon inte gick efter årets tema som var “Camp”. Karlie själv medgav att klänningen inte var helt rätt val inför galornas gala där extra allt är kutym. “Det var nog inte mitt bästa modeval. Jag kunde känna de negativa reaktionerna bokstavligen från när jag anlände på röda mattan”.

Hailey Bieber i Alexander Wang, 2019

Hailey Bieber i babyrosa, tajt klänning från Alexander Wang. Klänningen har halterneck, långa ärmar och bar rygg med låg skärning i svanken. Där sitter remmar som gör att det ser ut som en stringtrosa som sticker upp.
Hailey Bieber som en modern Barbie i klänning av Alexander Wang. Foto: TT.

Hailey Bieber dök upp på Met-galan 2019, klädd som en modern Barbie med babyrosa klänning och en hy som fullkomligt strålade! Bakifrån såg det ut som att Hailey hade en g-string som stack upp från klänningen. Hailey kom utan maken Justin Bieber och folk hade spekulerat om han skulle gå eller inte. När Justin senast var på Met-galan år 2015 avslutade han med att ropa “Selena looked gorgeous at the Met Ball!” till fotograferna. Selena Gomez var hans “on-and-off”-flickvän och just här var paret “off”.

Annons

Taylor Swift i Louis Vuitton, 2016

Taylor Swift i silvrig klänning med cut-outs och svarta detaljer. Hon har mörklila läppstift och sandaletter med breda, svarta remmar som är uppdragna till knät.
Taylor Swift i en betydligt coolare look än vad fansen varit vana att se henne i. Foto: TT.

Met-galan 2016 var början på Taylor Swifts nya, coolare look. Tidigare var hon en mer oskuldsfull country-tjej men det här var uppladdningen inför Taylors betydligt mer mörkare album “Reputation” som släpptes året efter. Fansen hade delade meningar om stilbytet men med den kommande lanseringen visade det sig vara helt rätt väg för Taylor.

Annons