Artikeln innehåller reklamlänkar
Midsommarklänning och sommarklänning dam 2022

Sedan 1953 har midsommardagen varit en röd helgdag som alltid infaller någon gång mellan 20 och 26 juni, men trots att vi vet när högtiden kommer att ske så står vi allt som oftast där i sista sekund utan midsommarklänning och inser att vi skulle ha börjat leta i tid. Känner du igen dig? Vi börjar närma oss midsommarafton 2022, som i år är 24 juni, och har därför listat 11 vackra sommarklänningar att bära på midsommar (och resten av sommaren!) Välj bland blommiga klänningar i sommarens egna färgpalett och sommardrömmar med volanger och broderier.

Fina midsommarklänningar och sommarklänningar 2022

Spana in 11 vackra sommarklänningar att bära på midsommar och hela sommaren. Här är våra favoriter i butik just nu!

Tips! Letar du efter en blommig klänning att bära på midsommar eller till någon av sommarens andra festligheter? Här har vi samlat sommarens snyggaste köp!

Midsommarklänning med volanger, H&M

Klänningen är djupt v-ringad med volangkant som korsas under bysten och har en öppen rygg med breda knytband. Du kan läsa mer och köpa den här (länk till H&M).

gul midsommarklänning med volanger från H&M

Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

Vit midsommarklänning, & Other Stories

Blommig blåvit klänning i linne med hjärtformad ringning och puffärmar. Du kan läsa mer och köpa klänningen här (länk till & Other Stories).

Randig sommarklänning, Minus

Ljusblå randig klänning med avskärning i midjan och puffärmar. Du kan läsa mer och köpa klänningen här (länk till Åhléns).

randig midsommarklänning med puffärmar från Minus

Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

Gul midsommarklänning, Ellos Collection

Vacker lång sommarklänning med volangvåder och breda axelband med knytning upptill. Se mer och köp klänningen här (länk till Ellos).

Blommig sommarklänning, H&M

Klänningen är djupt v-ringad med smala knytband fram och har breda axelband med rynkad söm upptill för en lätt draperad effekt. Du kan läsa mer och köpa den här (länk till H&M).

blommig sommarklänning med drapering från H&M

Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

10 fina midsommarkransar i tyg som håller länge

Grön midsommarklänning, Lindex

Bohemisk grön klänning med broderier och axelband med knytning. Du kan se mer och köpa klänningen här (länk till Lindex).

grön midsommarklänning med broderier från Lindex

Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

Mönstrad sommarklänning, Faithfull the Brand

Romantisk blommig sommarklänning med fyrkantig ringning och puffärmar. Du kan läsa mer och köpa klänningen här (länk till Åhléns).

Vit midsommarklänning, H&M

En vadlång klänning i crêppad, vävd kvalitet med avslappnad passform. Klänningen har smal resår och volangkant upptill samt smala, reglerbara axelband. Du kan läsa mer och köpa den här (länk till H&M).

vit midsommarklänning med blå blommor från H&M

Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

Rosa midsommarklänning, Monki

Blommig v-ringad klänning med mönster av prästkragar. Du kan se mer och köpa den här (länk till Adtraction).

Orange midsommarklänning, Joelle

Somrig orange klänning med knytning och knappar fram. Du kan se mer och köpa klänningen här (länk till Ellos).

orange midsommarklänning med knappar framtill från Joelle

Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

Blåvit midsommarklänning, Na-kd

Blå omlottklänning med ett mönster av små vita blommor. Du kan se mer och köpa klänningen här (länk till Na-kd).

Midsommarkrans, Hedlunds

Vill du toppa looken med en blomsterkrans? Den här midsommarkransen med konstgjorda blommor och blad håller sig vacker hela dagen (och sommaren). Du kan se mer och köpa den här (länk till Åhléns).

midsommarkrans med konstgjorda blommor från Hedlunds/Åhléns

Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

Hittade du ingen favorit? Kika in på dessa sidor!

Detta utmärker en bra midsommarklänning:

En riktigt bra midsommarklänning ska först av allt vara bekväm. Du kommer troligtvis bära den under hela dagen och kvällen. Klänningen skall också sitta bra vid dans runt midsommarstången, eventuella lekar, flera måltider och (förhoppningsvis) en smarrig jordgubbstårta!

Det kan också vara bra att försöka anpassa klänning efter väder, även om det är svårt. Du kan förstås komma runt den problematiken genom att planera din outfit enligt på lager-på-lager-principen. Exempelvis en tunn och sval klänning som du enkelt kan matcha med en sjal eller en tjocktröja.

Därför firar vi midsommar i Sverige

Eftersom att vi i Sverige är som besatta av det här med väder, så är midsommar föga förvånande en högtid som faktiskt är kopplad till just vädret. Det är nämligen främst en högtid för att fira sommarsolståndet.

Gamla hällristning från bronsåldern skvallrar om en tid då svenskarna ska ha utövat religiös soldyrkan. Man ska då också ha utfört religiösa danser i ring, vilket kan vara en tidig föregångare till hur vi i dag dansar runt midsommarstången. Även om de folk som levde på bronsåldern kanske inte sjöng på Små grodorna under sina ritualer.

1:36

Efter reklamen: Så bär du upp årets trendfärger 2022

(1:36)