Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Klänning till bröllop – allt du behöver veta om klädkoder

19 feb, 2024 
klänning till bröllop klädkod
Är du bjuden på bröllop i vår eller sommar men vet inte vad du ska ha på dig? Lugn – Femina guidar dig till de vanligaste klädkoderna samt har samlat de snyggaste klänningarna att bära.
Annons

Att vara inbjuden till ett bröllop för att fira kärleken mellan några du håller kära kan vara alldeles, alldeles underbart – men också innebära en hel del funderingar kring klädkoder och vad som är lämpligt. Men bara lugn: vi guidar dig till de vanligaste klädkoderna och reder ut vad de innebär för dig som kvinna. Dessutom har vi samlat säsongens snyggaste klänningar som prickad in koderna och som du kan bära till bröllop i vår och sommar!

Klädkod till bröllop

I den här artikeln kommer vi att reda ut följande vanliga klädkoder och vad de innebär för dig som är kvinna:

  • Klädkod kavaj
  • Klädkod mörk kostym
  • Klädkod smoking
  • Mer avslappnade eller inofficiella klädkoder som cocktail, festfin och sommarfin

Klänning till bröllop

Först och främst: att välja en klänning att bära som bröllopsgäst kan minst sagt vara en utmaning. Förutom att klänningen ska stämma överens med en eventuell klädkod så ska den helst också spegla din personliga stil på ett eller annat sätt. Kom dock ihåg att det inte handlar om vilken fest som helst utan att det är bröllopsparets stora dag, vilket gör att du kan behöva anpassa ditt val något.

Annons
Leonie Hanne i blommig klänning med svart oversized kavaj och rosa Bottega Veneta-väska
Utgå från din egen stil, men också bröllopsparets önskan, när du väljer din outfit som bröllopsgäst.Foto: TT/Saira MacLeod/Shutterstock

Vilken klänning till bröllop?

Några saker som är extra bra att ha i åtanke när du väljer klänning till bröllop är:

  • Klädkoden: Se till att den passar in på eventuell klädkod som angetts – du kan läsa mer om de vanligaste klädkoderna längre ner i artikeln. Är du ändå osäker på om en klänning du hittat är lämplig? Dubbelkolla med brudparet eller deras tostmadame eller toastmaster för att vara på den säkra sidan.
  • Bröllopsparet: Du som är bjuden på ett bröllop lär känna åtminstone en av de som gifter sig väl. Då vet du med största sannolikhet om hen är väldigt traditionell eller inte bryr sig om traditioner så mycket. Ha detta i åtanke när du väljer din klänning.
  • Bekvämlighet: Välj en outfit som du orkar bära en hel dag och som passar till platsen festen ska vara på. Är ni ute på en lantlig plats kan det till exempel vara bättre med en bred klack, kilklack eller flats istället för stilettklackar, och om bröllopet är utomlands under sommaren kan en långärmad klänning bli alldeles för varm, oavsett hur snygg den är.
  • Budgeten: Det är enkelt att kostnaderna drar iväg för att få till den perfekta festoutfiten, särskilt om du också ska köpa skor, väska och smycken som passar klänningen. Om du vill hålla nere kostnaderna är ett tips att utgå från vad du redan har hemma: kanske har du redan skor, väska och till och med en klänning som du kan återanvända? Om inte – glöm inte att spana second hand!

Var hittar man klänning till bröllop?

Beroende på vilken typ av bröllop det är finns det olika alternativ för att som bröllopsgäst hitta sin klänning. För ett mer formellt bröllop, exempelvis med klädkod smoking eller frack, finns det många fina alternativ hos:

För bröllop med klädkod kavaj, cocktail eller liknande, mer avslappnade, klädkoder där du ska ha en klänning som passar till fest, kan det utöver alternativen ovan vara värt att kika hos:

Vilken färg på klänning till bröllop?

Det finns många olika färger att välja på när det kommer till klädsel för bröllopsgäster, framförallt som kvinna. Till våren och sommaren är det många som väljer pasteller som ljusblått, ljusrosa, ljuslila och ljusgrönt (som också råkar vara stora trender våren och sommaren 2024), men även andra nyanser av rosa, blått, grönt, lila och gult är helt rätt i bröllopssammanhang.

Annons

Det viktigaste att tänka på är att inte ha en klänning som är vit eller så ljus att den kan misstas för att vara vit – det är brudens färg. Det kan dock finnas undantag, till exempel om brudparet vill att alla ska klä sig i vita eller ljusa toner, men det ska i så fall framgå tydligt i inbjudan.

Grece Ghanem i rosa midiklänning och röda skor
Pasteller är ett säkert kort när det kommer till de flesta bröllop.Foto: TT/Bertrand Gilles/ABACA/Shutterstock

Kan man bära rött på bröllop?

Tidigare har det sagts att en röd klänning anspelar på att man har haft en intim relation med brudgummen, men i dagsläget är de flesta överens om att den "regeln" är förlegad. Många undviker dock fortfarande att bära rött på bröllop för säkerhets skull.

Psst! Här kan du spana in några typer av kläder man inte ska bära på bröllop.

Annons

Kan man bära svart på bröllop?

Många menar att svarta klänningar inte passar sig på bröllop då det anses vara sorgens färg. Däremot kan en klänning med mönster på en svart bas vara okej om de andra färgerna dominerar. För en del bröllopspar är det också helt okej med svarta klänningar – men fråga gärna för att vara på den säkra sidan.

Klädkod kavaj

Här förklarar vi vad klädkoden kavaj innebär för dig som kvinna och guidar dig till de bästa plaggen som finns i butikerna just nu.

Vad innebär klädkod kavaj på bröllop?

Klädkod kavaj är något mindre formell än klädkoder som mörk kostym och smoking, och innebär en outfit som är lite finare än vad du skulle bära till vardags.

Klädkod kavaj – dam

Som kvinna kan du exempelvis bära en midiklänning som går till vaden eller knät, en snygg jumpsuit eller en snygg topp med en längre kjol eller kostymbyxor. En hellång klänning är med andra ord för uppklädd för den här klädkoden – tänk snyggt och elegant men inte överdådigt. I regel brukar klänningar kortare än knälång passa mindre bra till bröllop, men det kan förstås finnas undantag.

Annons
Outfit med gul kavaj, gul tyllkjol och svarta solglasögon
Klädkoden kavaj innebär inte att kvinnor måste eller bör bära kavaj, men visst är det snyggt – särskilt stylad med en mer romantisk tyllkjol och coolare solglasögon!Foto: TT/AGMAD

Klänning till bröllop med klädkod kavaj

Här är några klänningar och andra plagg som passar perfekt att bära till ett bröllop med klädkod kavaj i vår och sommar.

Lila klänning till bröllop

Omlottklänningar passar ofta bra till klädkod kavaj då de upplevs som lagom uppklädda, särskilt om de är gjorda i ett lite finare material. Den här ljuva lila varianten med långa ärmar och volanger från & Other Stories är gjord i satin och prickar in klädkoden kavaj perfekt. Se mer och köp klänningen här (reklamlänk).

Lila omlottklänning i satin med volanger och långa ärmar från & Other Stories
Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

Ljusblå kostym för dam

En snygg kostym i en härlig färg är också helrätt till den här klädkoden. En poppig färg eller ljuv pastell gör den uppklädda kostymen mindre formell, se bara på den här underbara kostymen i en vacker himmelsblå nyans från Ellos. Se mer och köp kostymen här (reklamlänk).

Annons
Ljusblå kostym för dam med kavaj med skärp och raka kostymbyxor från Ellos
Klicka på bilden för att komma direkt till kostymen.

Multifunktionell klänning

Att köpa en klänning som bara används en gång är varken bra för miljön eller plånboken – något som Kappahl har tänkt på när de tagit fram den här lila klänningen. Den är nämligen utformad så att den kan bäras på hela 12 olika sätt, då de olika delarna kan tas isär och bäras på flera sätt. Som den är på bilden nedan passar den bra till ett bröllop med klädkod kavaj, men efteråt kan du alltså till exempel enkelt förkorta kjolen eller bära toppen axelbandslös med andra plagg – möjligheterna är (nästan) oändliga. Se mer och köp klänningen här (reklamlänk).

Mörklila klänning som kan bäras på 12 olika sätt från Kappahl
Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

Klädkod mörk kostym

Här är allt du vill veta om klädkoden mörk kostym, samt klänningarna som passar bra att bära.

Annons
Lisa Ing Marinelli i blåblommig sidenklänning från By Malina
En mönstrad klänning passar perfekt till bröllopet.Foto: By Malina. Copyright 2023. All rights reserved.

Vad innebär klädkod mörk kostym?

Den här klädkoden liknar i stor utsträckning klädkod kavaj men är något mer formell.

Klädkod mörk kostym – dam

För kvinnor innebär klädkoden mörk kostym traditionellt sett en klänning som är vadlång och som har täckta axlar. I dag är det dock inte alltid lika noga med dessa formaliteter. Viktigt är dock att klänningen ska vara i ett festligt material och alltså inte kunna förväxlas med en vardagsklänning.

Klänning till bröllop med klädkod mörk kostym

Här hittar du några klänningar som passar perfekt till klädkoden mörk kostym.

Ljusgrön klänning

Denna romantiska klänning med ett vackert blombroderat skirt tyg som täcker de långa puffärmarna är ett säkert kort för klädkoden mörk kavaj. Se mer och köp klänningen här (reklamlänk).

Annons
Ljusgrön midiklänning med långa skira ärmar och blommönster från Bubbleroom
Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

Blommig klänning

Den här vackra klänningen från By Malina prickar in de klassiska kraven på att vara vadlång och täcka axlarna. Den har halvkorta puffärmar, v-ringning samt är gjord i 100 % siden vilket bidrar ännu mer till den lyxiga känslan. Se mer och köp klänningen här (reklamlänk).

Blommig midiklänning i siden med puffärmar från By Malina
Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

Mörkgrön klänning

En elegant klänning i en snygg mörkgrön nyans, tunna axelband och draperad effekt i ringningen från Bubbleroom. Se mer och köp klänningen här (reklamlänk).

Annons
Smaragdgrön långklänning med tunna axelband från Bubbleroom
Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

Klädkod smoking

Den här klädkoden är ännu ett snäpp mer formellt än de tidigare nämnda klädkoderna. Generellt sett ska klänningen vara ankellång och ha en elegant design. Kombinera gärna klänningen med eleganta accessoarer och en vacker håruppsättning för att ännu mer förstärka den uppklädda känslan.

Långklänning med långa ärmar, drapering och v-ringning från Adoore
En underbar lavendellila långklänning från Adoore. Se fler färger och köp klänningen här.

Ljusgrön klänning

Denna draperade klänning från By Malina är en riktig dröm! Den draperade samt enaxlade designen ger den ett modernt uttryck samtidigt som längden och den långa ärmen bidrar till det formella intrycket. Se mer och köp klänningen här (reklamlänk).

Annons
One shoulder-klänning i en ljusgrön nyans med drapering från By Malina
Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

Ljusblå klänning

Pasteller passar ofta bra till bröllop under våren och sommaren, och så även den här ljusblå drömmen från Goddiva. Den är hellång och har en halv offshoulder-design som ger en fin hjärtformad ringning. Klänningen är hellång och finns dessutom i flera fina färger. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Ljuslå off shoulder-klänning från Goddiva
Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

Lila klänning

En av Adoores nya klänningsmodeller finns i flera vackra pasteller och har en spännande design med ett brett och ett tunt axelband, en asymmetrisk ringning som ger en snygg skulptural silhuett och en diskret drapering i sidan. Se fler färger och köp klänningen här (reklamlänk).

Annons
Ljuslila ankellång klänning med one shoulder-design från Adoore
Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

Klädkod frack

Om du är bjuden på ett bröllop med den här klädkoden – då är det dags att gå all-in. Ta chansen och bär en riktigt vacker skapelse som det sällan ges tillfälle för annars!

Guldfärgad enaxlad långklänning
Passa på att klä upp dig till tänderna när tillfälle ges.Foto: TT/Claire Guillon

Klädkod frack – dam

För kvinnor innebär den här klädkoden i princip balklänning, så var inte rädd för att vara överdådig. Satsa på en klänning i spännande material och form och var inte rädd för dekorationer av olika slag.

Annons

Klänning till bröllop med klädkod frack

Här har vi samlat klänningarna som passar perfekt till ett bröllop med klädkod frack.

Blommig klänning

Den svenska designern Ida Sjöstedt är känd för sina vackra och romantiska festklänningar och även denna ljusblå variant skapar stort habegär. Den har en smickrande figurnära passform, lite längd i kjolen, samt korta ärmar i ett skirt material. Hela klänningen är dessutom prydd med vackra 3D-blommor. Se mer och köp klänningen här (reklamlänk).

Ljusblå långklänning med 3D-blommor från Ida Sjöstedt
Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

Chifongklänning med volanger

By Malina, som numera heter Malina, är ett annat svenskt märke med vackra klänningar. Den här pistagegröna långklänningen är en riktig dröm till fest och bröllop med sina böljande volanger, markerade midja och vackert skira ärmar med vidd. Se mer och köp klänningen här (reklamlänk).

Annons
Pistagegrön långklänning med holkärm, volanger och skirt material från By Malina
Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

Mönstrad klänning

Omfamna designhantverkets ädla konst med den här underbara långklänningen i blå tyll från Costarellos. Den pryds av rosa tulpanmönster och är dekorerad med paljetter och mörkare blå spetsdetaljer. Se mer och köp klänningen här (reklamlänk).

Blå och rosa långklänning i chiffong med långa ärmar från Costarellos
Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

Klädkod cocktail, sommarfin, festfin och andra mer informella klädkoder

Utöver de mer klassiska klädkoderna som vi redan har gått igenom så finns det givetvis även bröllop med andra normer. En del väljer att sätta klädkoden cocktail, medan andra anammar något mindre vedertagna uttryck som festfin eller sommarfin, något som ibland kan leda till ännu mer förvirring.

Annons

För kom ihåg att klädkoden inte bara handlar om den känsla som bröllopsparet vill förmedla, utan är också till för att guida gästerna så att de känner sig bekväma i sin outfit. För tänk själv – finns det något värre än att komma till ett sammanhang och känna sig alldeles för uppklädd eller nedklädd?

Enaxlad kaftanklänning från Nakd
En vacker kaftanliknande klänning kan vara helt rätt om bröllopet har en mer bohemisk vibe. Den här kommer från Na-kd, klicka på bilden för att komma direkt till den.

Klänning till bröllop i vår och sommar 2024

Här har vi samlat ännu fler klänningar för bröllopsgäster att bära i vår och sommar.

1. Blommig klänning till bröllop

Många somrigt mönstrade klänningar i midilängd passar perfekt till bröllop som har klädkoden sommarfin eller inte har någon uttalad klädkod – och då kan du dessutom fortsätta bära dem ända fram till hösten. Den här sommarklänningen är prydd med ett vackert blommönster och har knappar framtill som ger en stilsäker touch. Den finns dessutom i storlekarna 34 till 52, se mer och köp den här (reklamlänk).

Annons
Blå blommig klänning med knappar från Ellos
Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

2. Grön klänning till bröllop

Till cocktailpartyt passar den här klänningen från Ellos perfekt! Den snygga färgen och spännande silhuetten låter dig definitivt göra ett avtryck på festen. Se mer och köp klänningen här (reklamlänk).

Grön axelbandslös cockailklänning från Ellos
Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

3. Ljusblå klänning till bröllop

Denna romantiska dröm i säsongens stora trendfärg passar perfekt till brudtärnorna men lika bra till dig som är bjuden på bröllop. Se mer och köp klänningen här (reklamlänk).

Annons
Ljusblå plisserad långklänning med holkärm från Bubbleroom
Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

4. Rosa klänning till bröllop

En av säsongens mest romantiska klänningar är definitivt denna dröm med volanger och puffärmar från & Other Stories. Se mer och köp klänningen här (reklamlänk).

Blommig långklänning med korta puffärmar, volanger och volym från & Other Stories
Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

5. Klänning med knappar

Denna klänning i en sval linneblandning är perfekt under varma sommardagar, samtidigt som den också ser elegant ut med sin midilängd, puffärmar och klädda knappar. Se mer och köp klänningen här (reklamlänk).

Annons
Limegrön midiklänning med halvlånga puffärmar och knappar från Ellos
Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

6. Rosa klänning

En så vacker ceriserosa klänning med korta puffärmar som ger en snygg silhuett. Den är gjord i linne vilket gör den perfekt för bröllop i varma temperaturer! Se fler färger och köp klänningen här (reklamlänk).

Ceriserosa klänning i linne med korta puffärmar och markerad midja från & Other Stories
Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

Psst! Du hittar även klänningen till ett pangpris här (reklamlänk)!

Fem scener från bröllopsfilmerna vi aldrig glömmerBrand logo
Fem scener från bröllopsfilmerna vi aldrig glömmer
Annons